Войти
Закрыть

Сармати на території України

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 28. Сармати на території України

Пригадайте, які племена залишили після себе пам'ятки, зображені на світлинах (мал. 39, 40). Поміркуйте, чому ці племена називають кочовими.

У III ст. до н. е. у Північному Причорномор’ї з’явилися сармати, які прийшли із приволзько-приуральських степів і поступово взяли степову зону під контроль. Їхнє панування на цих землях тривало до III ст. н. е.

Мал. 39

Мал. 40

Накресліть у зошиті лінію часу і позначте на ній період панування сарматів у степах Північного Причорномор'я. Порівняйте тривалість цього періоду і час перебуванням північно-причорноморських земель під владою інших іраномовних племен.

Дослідникам не відомо, як саме називали себе нові володарі Північного Причорномор’я. Саме ж слово «сармати» давньоіранською мовою означає «оперезані мечем». Його вживали давньогрецькі й давньоримські історики, зокрема Геродот. За його свідченнями, предки сарматів кочували у степах на схід від скіфів, за рікою Танаїс (так називали нижню течію ріки Дон). «Батько історії» записав легенду про походження сарматів від амазонок, з якими одружилися скіфські юнаки. Можливо, це твердження не було зовсім безпідставним. І сармати, і скіфи належали до іраномовних народів, а їхні жінки мали набагато вищий статус, ніж у тогочасних цивілізованих народів.

Пригадайте, де жінки, так само як амазонки, мали високий статус, вправно володіли зброєю і займалися спортом.

Сармати витіснили скіфське населення і перетворили більшу частину їхньої країни на пустелю. Згодом на території Сарматії, як називали ці землі римляни, розселилися сарматські племінні об’єднання — аорси, сіраки, роксолани, язиги, алани.

Закріпившись у причорноморських степах, які нині лежать у межах українських кордонів, сармати розпочали набіги на сусідні провінції — римські античні міста-держави та поселення землеробів-праслов’ян (представників зарубинецької культури, що жили вздовж Прип’яті й Верхнього Дніпра). Під час розкопок валів зарубинецьких городищ археологи знаходять велику кількість наконечників сарматських стріл, що підтверджує факт військового протистояння землеробів і кочовиків.

Пригадайте, чим займалися кімерійці та скіфи.

Прочитайте опис походження сарматів, який дає Геродот.

Яку особливість сарматського суспільного устрою описав Геродот? Поміркуйте, чому він вважав сарматів нащадками скіфів.

Сармати, як і їхні попередники, займалися кочовим скотарством. Необхідні продукти землеробства і вироби ремісників вони або вимінювали у землеробів, або просто грабували поселення сусідів. Важливе значення в житті сарматів зберігали війни за пасовиська та здобич.

Можливо, через такий спосіб життя археологи не знайшли жодного сарматського поселення. Пам’ятками, які свідчать про панування кочовиків у степах, є кургани.

Схема кургану

Курган — споруда із землі, каміння, дерева тощо над похованням. У тюркських мовах слово «курган» означає круглу могилу; могильний пагорб або насип; могильний будинок-укріплення.

Від середини III ст. н. е. сармати перестали володарювати у причорноморських степах. Їх витіснили готи — вихідці з Північної Європи. Спільно з місцевими племенами, серед яких були й алани (одне із сарматських угруповань), готи здійснювали спустошувальні набіги на міста Північного Причорномор’я.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Грецький географ та історик Страбон вважав, що торговельні відносини із греками й римлянами завдали сарматам значної шкоди. «Наш спосіб життя зіпсував цих людей, — писав учений, — прищепивши їм такі пороки, як пристрасть до розкошів і плотських утіх, негідні прагнення, задоволення яких робить їх дедалі ненажерливішими». Поступово сармати втрачали сили. Так само, як колись вони витіснили скіфів, край їхньому пануванню поклали готи. Сармати були останнім індоєвропейським народом, що прийшов зі сходу. Після них євразійські степи майже на ціле тисячоліття стали володіннями тюркських народів.

Домашнє завдання

  • 1. Порівняйте особливості життя сарматів та скіфів.
  • 2. Підготуйте повідомлення про відносини між римлянами і сарматами. Скористайтеся додатковими джерелами інформації.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду