Войти
Закрыть

Виникнення людини

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 2. Виникнення людини

Дайте відповіді на запитання.

  • 1. Які міфи про утворення Всесвіту та Землі вам відомі?
  • 2. Чим, на вашу думку, людина відрізняється від тварини?
  • 3. У 5 класі ви ознайомлювалися з різними словниками (орфографічним, тлумачним, іншомовних слів, етимологічним, синонімів тощо). Якщо, читаючи текст параграфа, ви натрапите на незнайоме слово, то до якого словника звернетеся для роз'яснення?

1. Наукові та релігійні теорії походження людини

Усе навколо вас насичене життям: розмовами людей, щебетанням птахів, «дзвоном» комах. Життя вирує повсюди: у воді, на землі, у повітрі.

Як виникло й розвивалося життя? Можливо, ви вважаєте, що це не важливо? Але людина тим і відрізняється від тварини, що мислить, прагне пізнати те, що приховане чи то в глибині століть, чи то в безмежжі Всесвіту.

Відтоді, коли утворилося суспільство, завжди поставали запитання, на які люди й досі не знайшли однозначної відповіді. Звідки ми з'явилися? Чому ми саме такі?

Було створено чимало теорій і гіпотез щодо походження людини, але основними серед них вважають такі:

  • а) творіння людини з волі Бога;
  • б) еволюційне походження людини;
  • в) позаземне походження життя на планеті.

Теорії Божого творіння світу й людини дотримується релігія. Згідно з нею, світ і людей створив Бог. Але кожна релігія — християнство, іслам, буддизм, синтоїзм тощо — по-своєму викладає цю гіпотезу. Отож послідовники кожної з релігій мають власний погляд на явище та час створення світу.

ЕВОЛЮЦІЯ (від латин. evolutio — розгортання, розвиток) — поступовий, дуже повільний розвиток живих організмів від найпростіших форм до сучасного вигляду з кожним новим поколінням.

Теорію еволюційного походження людини запропонував англійський учений Чарлз Дарвін. Він у середині ХІХ ст. в книзі «Походження видів» проголосив, що люди й усе живе на планеті сформувалися в результаті поступового, дуже повільного розвитку живих організмів від найпростіших форм до сучасного вигляду. Цей процес називають еволюцією.

Нині цієї теорії дотримується більшість учених. Тобто це — наукова теорія, яку католицька церква визнає цікавою. Зокрема, Папа Римський Пій ХІІ ще в 1950 р. зауважив, що ця теорія заслуговує на серйозний розгляд. А Папа Іоанн Павло ІІ, виступаючи на засіданні Папської академії наук, зазначив, що «церква вважає теорію еволюції серйозно обґрунтованою й підтвердженою низкою наукових фактів». Проте він додав, що душу людині міг дарувати лише Бог.

Деякі вчені дотримуються гіпотези космічного походження людини. Вони стверджують, що все живе на Землю занесене з космічного простору.

2. Основні етапи антропогенезу. Виникнення людини та основні етапи її розвитку

АНТРОПОГЕНЕЗ (від грецьк. антропос — людина та генезис — виникнення) — процес еволюційного формування людини сучасного фізичного типу.

Тепер важко уявити часи, коли людей на нашій планеті не було. Кілька мільйонів років тому природа була різноманітнішою, багатшою та незабрудненою. Тваринний світ ряснів дивовижними видами, від яких нині залишилися рідкісні викопні залишки. Клімат був теплим і дуже вологим. Велетенські папороті суцільними лісами вкривали землю. Однак світ природи постійно змінювався відповідно до змін кліматичних умов. Зникали деякі види рослин, натомість розвивались інші. Подібні зміни відбувалися й серед тварин.

У дуже далекі часи з'явилися найдавніші людиноподібні мавпи — Дріопітеки. Це слово походить від двох грецьких слів: drys (дрис) — Дерево; pithekos (пітекос) — мавпа. Невеличкі, завбільшки як собака, вони мешкали на деревах, тому їхні лапи призвичаїлися триматися за гілки. Така форма кінцівок давала змогу тримати знаряддя праці. Дріопітеки були тваринами, але стали найдавнішими предками сучасних людей.

Спливали сотні тисяч років. З'являлися та зникали нові види тварин. Природа немовби «підшуковувала» вдаліші тваринні форми, які були б краще пристосовані до існування в тих умовах. Розвивалися тваринний і рослинний світи, тобто тривала еволюція.

Урешті-решт, 4,5 млн років тому в природному середовищі сформувалася людиноподібна тварина, яку сучасні вчені називають австралопітек. Вимова цього слова може вас заплутати, бо дуже подібна до назви материка Австралія, хоча тут він зовсім недотичний. Слово «австралопітек» походить від латинського слова australis (аустраліс) — південний і грецького слова pithekos (пітекос) — мавпа). Кісткові рештки цієї істоти були знайдені в Південній Африці.

Первісні люди та їхнє житло. Діорама в Палеонтологічному музеї (Київ)

Найдавніші знаряддя праці

Залишки кісток перших людей

Постава австралопітека, будова його кістяка давали змогу ненадовго ставати на задні кінцівки. Це виявилося корисним, коли через скорочення площі лісів австралопітеки були змушені перейти до життя на відкритій місцевості.

Пряма хода давала змогу озиратися довкола, здалеку помічаючи небезпеку або вистежуючи здобич під час полювання. До того ж, стоячи на задніх кінцівках, вони могли передніми тримати палицю або каменюку — найпершу примітивну зброю. Це робило австралопітеків сильнішими у двобої з хижаками й загалом допомагало вижити. Звичка до прямої ходи сприяла швидшому пересуванню. Така форма кістяка виявилася вдалою, й австралопітеки перейшли до прямоходіння. Але вони залишалися поки що тваринами, бо їхніми діями керувала не свідомість, а тваринні інстинкти.

Еволюція тривала, і приблизно 1,75 млн років тому з'явився ще один вид тварини, якій науковці дали назву презинджантроп. Непросто запам'ятати? Ще б пак!

Це слово походить аж від трьох слів:

  • - латинського prae (пре) — перед;
  • - давньоарабського zindzh (зиндж) — назва Східної Африки;
  • - грецького anthropos (антропос) — людина.

Рухи презинджантропа ще не були усвідомленими та вправними, але ця істота прагнула пристосувати форму скельних уламків або дрючка до своїх дій. Тому в науці таку істоту назвали «людиною вмілою», або «хомо хабіліс» — від латинських слів Homo habilis. Презинджантропи розселилися по всій Африці, опановували Європу й Азію.

Нелегко борючись за виживання, первісні істоти пристосовувалися до тяжких умов життя. Їхня праця ставала усвідомленішою.

Знаряддя праці набували зручнішої форми. Водночас змінювалась і сама істота. Її зовнішність поступово втрачала тваринні риси, набувала ознак розумності. Збільшувався об'єм мозку, прямішала постава. Руки ставали коротшими й вправнішими.

Близько 1,5 млн років тому сформувалась істота, назва якої — пітекантроп (з грец. pithekos — мавпа + anthropos — людина). Його залишки знаходять тепер на території Європи. Такі ж знахідки в Азії отримали назву синантроп — від латинського слова Sina (Сина) — Китай і вже відомого вам грецького слова anthropos — людина. Він, як і пітекантроп, був середнього зросту, міцної статури. Однак хода в нього виробилася стійкіша — синантропи були рухливішими. Цю істоту вважають уже не твариною, а людиною, бо вона вміла виготовляти знаряддя праці й користуватися ними.

Пітекантропам не вдавалося видобувати вогонь, але вони не боялися ним користуватися. Зокрема, вихоплювали гілки, що спалахнули від блискавки, знаходили вогонь у траві, яка займалася спекотного дня.

Володіння вогнем прискорило розумовий розвиток людини. Вона навчилася підсмажувати їжу. Підсмажене м'ясо краще перетравлювалося, це сприяло розвитку структури мозку. Вогонь захищав і зігрівав серед дикої первісної природи. Його боялися тварини, а люди дивилися на багаття спокійно. Перші розумні істоти не мали, крім вогню, інших помічників, тому оберігали його як могли, підтримували вогнища в печерах тривалий час, іноді сотні років.

Еволюційний розвиток спричинював зміни в будові тіла найдавніших людей, створюючи види, яким було легше існувати в нових умовах.

Отже, близько ста тисяч років тому на Землі утворився різновид первісної людини, яку найменовано неандерталець, — за назвою долини Неандерталь (у Німеччині). Там уперше було знайдено викопні залишки цього різновиду первісної людини. Основні місця поселень неандертальців на території України — це печера Кіїк-Коба, Старосілля, навіс Заскельний, Чокурча.

Люди цього виду були невисокі на зріст (до 165 см). Масивне чоло, короткий тулуб і верхні кінцівки — за будовою тіла неандерталець був значно ближче до сучасної людини, ніж попередні типи. Щоправда, руки мав не такі спритні та рухливі, як у нас із вами, але дуже сильні, немов лещата. Мешкаючи в печерах, неандертальці будували житла з кісток великих тварин, укриваючи їх шкурами.

Неандертальці мали більший об'єм мозку, тому були значно розумнішими за пітекантропів і синантропів.

Вони навчилися самі видобувати вогонь: зауважили, що коли тривалий час терти одна об одну дерев'яні палички, то вони загоряться. А ще хтось помітив, що під час удару каменя об камінь спалахують іскринки. Тепер не було потреби чекати, поки блискавка підпалить дерево чи траву й подарує вогонь; не потрібно було переносити із собою палаючу гілку на нове місце поселення.

Людина оволоділа вогнем — це стало одним з найбільших її досягнень.

Неандертальці вільніше пересувалися, шукаючи сприятливіших умов життя. Вони розселилися на значних територіях, мандруючи невеликими групами — первісними стадами. Така група спільними зусиллями могла підтримати своє існування, тобто прогодуватись і захиститися від небезпеки. Первісні люди могли існувати тільки спільно. Ніхто з них не міг вижити наодинці з природою, маючи надто примітивні знаряддя праці, а гуртом люди полювали навіть на великих тварин — мамонтів, бізонів тощо. Для цього використовувалися прийоми загінного полювання.

ЗАГІННЕ ПОЛЮВАННЯ — спосіб спільного полювання, за якого мисливці, лякаючи тварин галасом і зброєю, змушували їх бігти в пастку.

Загінне полювання очима первісної людини

Серед неандертальців виник звичай ховати померлих. Раніше люди цього не робили, бо австралопітеки та пітекантропи не розуміли, що таке смерть. Мабуть, вони сприймали померлих як живих, котрі заснули і не можуть прокинутися, тому залишали їх на місці. Неандертальці вважали, що померлі продовжують жити в іншому світі, тому залишали їм запас їжі та зброю.

Неандертальці були проміжною, вищою сходинкою еволюції від найдавніших людей до сучасної людини. Проте сплинули ще десятки тисяч років, перш ніж на планеті 40 тис. років тому з'явилася людина сучасного фізичного типу, яку вчені називають «людина розумна», або «хомо сапієнс» (від латинських слів Homo Sapiens — людина розумна).

Приблизно протягом п'яти тисяч років неандертальці та хомо сапієнс існували одночасно. Однак неандертальці зникли, їх витіснили спритніші й кмітливіші хомо сапієнс.

Цікавинка про Мізинське поселення кроманьйонців, що на Чернігівщині, — за посиланням https://is.gd/WmK7ib або QR-кодом

Ранніх хомо сапієнс інакше називають кроманьйонцями.

Назва цього виду людини походить від назви печери Кро-Маньйон у Франції, де були вперше знайдені їхні рештки. Антропологи відновили зовнішність кроманьйонців. Ці люди виявилися зовні схожими на нас. До хомо сапієнс належить усе сучасне людство.

  • 1. Назвіть основні теорії походження людини.
  • 2. Як і коли виникла первісна людина?
  • 3. Як ви розумієте поняття «еволюція»? Поясніть на прикладі.
  • 4. Яку роль відігравав вогонь у житті первісної людини?
  • 5. На якому материкові розташовані ймовірні райони появи перших людей? Назвіть місця відомих знахідок стоянок прадавніх людей (за картосхемою).
  • 6. Які види діяльності властиві пралюдям? Як це їх характеризує?
  • 7. Опишіть (на вибір) зовнішній вигляд, зазначте інші, відомі вам, характерні риси таких істот: Дріопітек, австралопітек, презинджантроп, пітекантроп, синантроп, неандерталець, кроманьйонець.
  • 8. Усміхнімось і пограймо. «Мавпуємо наших доісторичних предків, або Про користь прямоходіння». Для гри потрібні стіл, стілець, м'яч і необмежена фантазія.
  • Уявіть, що ви перенеслися на 5 млн років у минуле. Станьте так, щоб ви спиралися на підлогу тільки долонями та підошвами ніг (але не колінами!), і спробуйте з цього положення підкинути рукою м'яч. Ну і як? Тепер зіпріться рукою на сидіння стільця, трохи нахилившись уперед, і знову спробуйте кинути м'яч. Повторіть спроби, спираючись на стіл, і, урешті-решт, випроставшись.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду