Войти
Закрыть

Внесок давніх цивілізацій, культур, народів в історію людства

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 54. Внесок давніх цивілізацій, культур, народів в історію людства

1. Стародавні та сучасні цивілізації. Вивчаючи історію, ми пройшли шлях від виникнення перших людиноподібних істот, які тільки мали стати людиною, до падіння великої держави — Римської імперії та початку формування українського народу.

Ви дізналися, що головним підсумком дуже тривалої Первісної доби було виникнення людини сучасного типу. Найважливішим у людині стало те, що вона виявилася творцем. Людина почала вивчати, а потім і перетворювати природу, зрештою, виражати своє ставлення до неї через релігію та мистецтво. Людина опанувала землеробство й скотарство, навчилася зводити будівлі та міста.

На межі IV—III тис. до н. е. виникли перші цивілізації та перші держави. Великим досягненням людства була писемність, люди навчилися жити у великих спільнотах, узгоджувати свої інтереси з інтересами інших людей.

Кожна цивілізація була неповторною, і водночас усі вони мали й спільні риси. У VI ст. до н. е. відбулися величезні зрушення в культурах стародавніх народів. У Персії, Індії, Китаї виникли нові релігійні вчення — зороастризм, буддизм і конфуціанство, a в Греції зародилася філософія. Це був час великого духовного прориву давніх народів, що сприяв найвищому злету культури.

Сучасна цивілізація пов’язана з історією Стародавнього світу, де беруть початок народи і держави, мови й культури.

Європейська цивілізація, частина сучасної світової цивілізації, розвинула культурну й політичну спадщину Античності, а також перейняла одну зі світових релігій, яка зародилася в її межах, — християнство. У сучасній Китайській цивілізації живе конфуціанство, а в цивілізаціях Південно-Східної Азії — буддизм.

Слово «цивілізація» має давнє латинське коріння, так само як звичні нам поняття «культура», «конституція», «республіка». Із Давньої Греції прийшли такі слова і явища, як «політика», «демократія», «філософія», «стратегія».

Перші люди на території Північної Америки 12 тис. років тому. Сучасний малюнок.

Сокира доби неоліту.

Палеолітична фігурка жінки, відома як Венера з Віллендорфа.

Палеолітичне зображення коня з печери Ласко у Франції.

Сучасна реконструкція трипільських жител.

Найдавніша відома настільна гра у світі. Гральну дошку та фішки знайдено під час розкопок у місті Ур (Шумер).

У Греції зародилося розуміння того, що «людина — міра всіх речей», а в Римі була зроблена спроба обґрунтувати та захистити права людини. Античний світ дав приклади республіканського ладу, демократії, показав образ справжнього громадянина, який уміє мудро поєднувати права й обов’язки. У давніх цивілізаціях були закладені основи багатьох сучасних наук — математики й астрономії, медицини та фізики, історії та філософії. У них же склалися певні уявлення про красу, які наслідувало у своєму подальшому розвитку мистецтво, були створені архітектура й театр, поезія і музика. Сучасну літературу, наприклад, неможливо уявити без античних образів і міфології.

Історія Стародавнього світу показує, наскільки плідною може бути мирна взаємодія цивілізацій. У наш час ми особливо відчуваємо єдність людства. Завдяки розвитку техніки, нових видів транспорту, засобам масової інформації народи, країни виявилися тісно пов’язаними. Важливі події миттєво можуть стати надбанням усіх жителів планети. Комп’ютери утворили навколо земної кулі мережу передачі інформації і знань. Виникла єдина інформаційна цивілізація, яку називають глобальною, або світовою.

Теракотові гральні кубики з Мохенджо-Даро.

Проте не варто забувати, що ці досягнення не стали б можливими без сміливості, відваги, винахідливості перших мореплавців, астрономів, вчених. Вони навчилися не лише бачити, а й аналізувати світ навколо, ризикували вирушати в невідомі краї, маючи за орієнтир лише зорі та легенди про далекі незвідані багатства. Перші в історії громадяни неодноразово захищали свої домівки від ворога, що вважався непереможним.

В основі сучасної світової цивілізації лежить спадщина Стародавнього світу. Історія пов’язує минуле, сьогодення й майбутнє.

2. Здобутки давніх цивілізацій і народів.

Єгипет

Фрагмент настінного розпису гробниці фараона Ехнатона.

Погруддя єгипетської цариці Нефертіті — дружини фараона Ехнатона.

Дворіччя (Месопотамія)

Ассирія

Ассирійська статуетка Пазузу — злого духа.

Персія

Верхня частина колони з биками із царського палацу в Персеполі.

Фінікія

Руїни елліністичного міста Пальміра. Сучасний вигляд.

Ізраїль

Індія

Китай

Бронзова статуя коня в натуральний розмір, виготовлена за часів династії Хань.

Греція

Храм Ерехтейон в Афінах. Сучасний вигляд.

Рим

Мінойський посуд. Зображені сокири із двома лезами мають назву лабріс.

Керамічний глечик з Ольвії.

Левові ворота, що вели до акрополя Мікен. Сучасний вигляд.

Тріумфальна арка імператора Константина в Римі. Сучасний вигляд.

Гавань Карфагена. Сучасна реконструкція.

Давньогрецька мармурова статуя, відома як Ніка Самофракійська. Зображає богиню перемоги Ніку. Вважається одним із найдосконаліших зразків античного мистецтва.

Давньоримська мозаїка, знайдена на території сучасного Ізраїлю, відома як Мона Ліза із Галілеї.

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Внесок давніх цивілізацій, культур, народів в історію людства (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація