Войти
Закрыть

Практичне заняття. Наслідки хрестових походів

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Бонь, Іванюк

 

§14. Наслідки хрестових походів

1. Користуючись текстом, заповніть таблицю «Наслідки хрестових походів».

Хрестові походи не досягли тієї мети, яку ставили перед собою їх організатори, і закінчилися повного поразкою. Вони характеризувалися численними жертвами як серед учасників, так і серед мирного населення країн Сходу.

Під час військових сутичок гинули пам’ятки архітектури, бібліотеки та інші культурні й матеріальні цінності, особливо постраждав Константинополь, який був основним центром східної християнської культури.

Унаслідок хрестових походів вперше з часів античності зустрілися Захід і Схід. У результаті зросла торгівля між Заходом і Сходом. Міста о. Кіпр, Бейрут та інші стали важливими центрами торгівлі в Середземноморському регіоні. На торгівлі зі Сходом збагатилися італійські морські республіки Венеція і Генуя. Вони перетворилися на великі порти й банківські центри. У той самий час були послаблені позиції в торгівлі арабського світу і Візантії.

Хрестові походи сприяли ознайомленню європейців зі східною культурою. На Схід почали возити європейське сукно, попит на яке стимулював розвиток ремесла у Західній Європі, хутро, шкіру, залізо, льон, срібло, рабів. Зі Сходу до Європи потрапили технологічні новинки, наприклад вітряк, технологія виробництва цукру, сільськогосподарські культури: цукрова тростина, бавовник, гречка, лимони, кавуни тощо.

Модними у країнах Європи стали східна зброя, килими, прянощі, солодкі вина. Мода породжувала потребу феодалів у коштах, що у свою чергу сприяло переходу від натуральних податків до грошової ренти. У Європі гроші були срібними, у той час як в Азії в обігу переважало золото. Проблеми обміну спонукали рицарські ордени, італійських купців, євреїв-торгівців до введення векселів і боргових розписок, які часто використовували замість грошей.

Статки окремих учасників хрестових походів, набуті під час воєнних дій, поглибили майнове розшарування.

Хрестові походи сприяли тому, що в боротьбі за Гроб Господній Європа відчула себе єдиною, що привело до зміцнення централізованої влади у Франції і Британії. На початку хрестових походів зріс авторитет папи римського, але згодом, після поразок і падіння рицарських держав, занепав. Водночас християнська церква розширила свій вплив за рахунок східних земель. Хрестові походи підірвали міць Візантійської імперії і зрештою призвели до її падіння у 1453 р.

Хрестові походи поглибили протистояння між Заходом і Сходом. Для європейців боротьба з сарацинами стала боротьбою за духовні ідеали. На Сході європейці також задовольняли прагнення до мандрів і пригод. Мусульманський світ зреагував на втручання християн у традиційне життя священною війною - джихадом.

Внаслідок хрестових походів до Європи було завезено збудник чуми. Епідемія спалахнула у 1348 р. Чума лютувала у країнах Європи упродовж ХІVV ст.

2. Користуючись текстом параграфа 13, складіть хронологічну таблицю, яка б відображала основні події хрестових походів на Схід.

3. Які події хрестових походів мали визначальний вплив на майбутнє Європи? Аргументуйте свою думку.

4. Уявіть себе середньовічним європейським купцем і опишіть свою мандрівку на Схід. Які зиски від цієї подорожі ви могли б мати? Які небезпеки загрожували б вам під час цієї експедиції?

5. На основі документа дайте відповідь на запитання:

1. Як, на вашу думку, могла виникнути дружба між мусульманином і християнином-прочанином?

2. Хто - мусульмани чи християни - мали кращі медичні знання?

3. Які побутові звичаї перейняли європейці на Сході?

Усама ібн Мункиз. «Книга повчання». Звичаї франків

Я розповім дещо про справи франків і їхній дивний розум. У військах короля... був дуже шанований вершник, який прибув з їхньої країни як прочанин. Він прихильно ставився до мене й називав «брат мій». Ми здружились і часто відвідували один одного...

Ось один з дивних прикладів лікування у франків: володар Аль Муйнайтірі [фортеця в Лівані] написав листа моєму дядькові, прохаючи надіслати лікаря, щоб вилікувати кількох хворих товаришів. Дядько надіслав до нього лікаря-християнина, якого звали Сабіт. Не минуло й двадцяти днів, як він повернувся назад. «Як ти швидко вилікував хворих», - сказали ми йому. «Вони привели до мене рицаря, - розповів нам лікар, - на нозі в якого був нарив, і хвору на сухоти жінку. Я наклав рицареві невеличкий компрес, його нарив прорвало, і він став заживати. Жінку я звелів зігріти і зволожити дієтою. До цих прийшов франкський лікар і сказав: «Цей нічого не розуміє в лікуванні». «Як ти волієш, - спитав він рицаря, - жити з одною ногою чи померти з двома?»... Лікар поклав ногу хворого на колоду... Рицар ударив при мені, але не відрубав ноги, тоді він ударив удруге - мозок з кісток ноги витік, і хворий одразу помер...

Ті франки, що лише недавно переселилися з франкських земель на Схід, вирізняються грубішими звичаями, ніж ті, які осіли тут і мали стосунки з мусульманами... Це був один із старожилів, які прибули сюди під час перших походів франків... Нам принесли прекрасно накритий стіл, чисто й добре приготовлені страви. Рицар, побачивши, що я утримуюсь від їжі, сказав мені: «...Я сам не їм нічого з франкських страв і тримаю єгипетських куховарок. Я їм тільки те, що вони приготують. У моєму домі не буває свинячого м’яса».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Бонь, Іванюк", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація