Войти
Закрыть

Змагання за Прибалтику

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна

 

Змагання за Прибалтику

Князівства Північно-Східної Русі намагалися закріпитися в Прибалтиці. Вони заснували на землях естів місто Юр’єв, брали данину з фінів і литовців. Але Прибалтику вподобали й німецькі рицарі. Вони збудували в гирлі Західної Двіни фортецю Ригу. Згодом рицарі захопили Юр’єв, який назвали Дерптом, і землі чуді, що раніше належали новгородцям. Швеція зазіхала на фінські землі.

Знайди ці території й міста на карті

Влітку 1240 р. шведські кораблі увійшли в гирло Неви. Шведи висадилися на берег. Новгородці дали їм відсіч. Юний новгородський князь Олександр напав на шведський військовий табір і розгромив його. За цю перемогу його назвали Невським.

Олександр полишив Новгород, бо посварився з вічем та посадським. Однак коли німецькі рицарі підійшли майже до самого Новгорода, князь повернувся і прогнав їх. Він мав намір відбити в німців і Псков, та псковичі самі відчинили перед ним міські ворота.

Олександр Невський. Художник П. Корін. XX ст.

Джерело

XIII ст. Із «Житія Олександра Невського». Невська битва 1240 р.

І була січа велика з латинянами, і перебив їх (князь Олександр) силу-силенну, і самому... (шведському генералу) залишив слід на лиці гострим своїм списом.

Тут же в полку Олександровому відзначилося шестеро мужів хоробрих, які кріпко билися разом з ним.

Один — на ймення Гаврило Олексич. Цей напав на корабель і ... в'їхав по містках... до самого корабля. І побігли всі перед ним на корабель, потім повернулися і скинули його з містків з конем у Неву. Він же... відтіля вибрався неушкодженим і знову напав на них, і бився кріпко з самим воєводою, який був в оточенні воїнів.

Другим — новгородець, на ймення Збислав Якунович, неодноразово нападав на військо їх і бився однією сокирою, не знаючи страху... І багато загинуло від руки його, й дивувалися силі його й мужності...

Про все це я чув від пана свого Олександра та від інших, хто тоді брав участь у тій січі.

1. Які подвиги руських воїнів, описані в «Житії Олександра Невського», справили на тебе найбільше враження?

2. Наскільки достовірна, на твою думку, ця розповідь про битву?

3. Поміркуй, чому автор «Житія» назвав ворогів Олександра Невського латинянами, а не шведськими рицарями? Що хотів він цим сказати?

Навесні 1242 р., коли ще не скресла крига, Олександр Невський з військом вторгнувся на землі Лівонського ордену. Тоді рицарі та загони чуді напали на русичів. Бій відбувся на кризі Чудського озера. Вишикувавшись «свинею», тобто клином, рицарі прорвали центр руського війська. Але русичі вдарили по ворогу з флангів і примусили його тікати. Частіша рицарів провалилися під кригу.

Льодове побоїще затримало наступ хрестоносців на Схід. Русичі сприйняли його як перемогу православ’я над католицизмом. Руська православна церква проголосила Олександра Невського святим.

Наступ рицарів на Прибалтику

Відшукай на карті місце Льодового побоїща 1242 р.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація