Войти
Закрыть

Нормандське завоювання країни

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна

 

Нормандське завоювання країни

У середині XI ст. на Англію накинуло око герцогство Нормандія на території Франції. Його населяли переважно нормани. Вони за час свого проживання перетворилися з розбійників-поганинів на розбійників-християн — рицарів. У 1066 р. нормандський герцог Вільгельм Завойовник на чолі 15 тисяч норманських і французьких рицарів висадився на узбережжі Англії. Він запевняв, що хоче визволити англосаксів від данців, насправді ж прагнув загарбати Англію. На це його благословив папа, який мріяв поширити свою владу на англійську церкву. Вільгельм Завойовник розбив під Гастінгсом війська англосаксів і проголосив себе англійським королем.

Щоб тримати країну в покорі, король і його нормандські барони забудували її замками. Місцеве населення чинило опір чужинцям, але не змогло прогнати їх.

Вільгельм подбав про зміцнення своєї влади в Англії. Він привласнив чимало земель англосаксонської знаті, перетворив багато лісів на заповідники, де полювати міг лише король. Усіх англосаксонських єпископів король замінив французькими, а баронів і рицарів зобов’язав принести йому васальну присягу. Відтоді в Англії лише король мав васалів. Усі вони перебували на військовій службі. Шерифів Вільгельм призначав і звільняв на свій розсуд. Він домігся того, що королівська влада в Англії стала сильнішою, ніж будь-де в Європі. Передавалася вона від батька до сина, сеньйори не могли впливати на вибори чи затвердження короля.

Віч-на-віч

Вільгельм Завойовник був позашлюбним сином нормандського герцога. У дитячому віці осиротів і натерпівся від баронів, усе ж зумів скрутити вельможних бунтівників у баранячий ріг. Був дуже розумним, честолюбним, нещадним, віроломним. Мав залізну волю.

Будівництво флоту Вільгельма Завойовника. З килима XI ст.

Барони — великі феодали, неспадкові васали короля.

Щоб упорядкувати стягування «данських грошей», Вільгельм велів переписати всі землі в державі. Пергамент з описом земель у народі назвали «Книгою Страшного суду», бо обліковці вимагали нічого від них не приховувати, немов на Страшному суді. Під час цього перепису було записано в кріпаки багатьох вільних селян.

Чи працювало в Англії правило «васал мого васала — не мій васал»? Чому?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація