Войти
Закрыть

Практичне заняття. Наслідки Хрестових походів

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак

 

§ 16. Практичне заняття. НАСЛІДКИ ХРЕСТОВИХ ПОХОДІВ

Пригадайте основні причини хрестових походів. Чи збігалися цілі хрестоносців — представників різних країн і різних верств населення? Чим закінчилися хрестові походи? Як ви вважаєте, чи були закономірними наслідки цих походів? Використовуючи текст підручника та додаткову літературу, підготуйте розповідь або презентацію на одну з тем: «Наслідки хрестових походів для народів Близького Сходу і для Західної Європи», «Вплив історичних постатей на перебіг подій підчас хрестових походів». Свою роботу проілюструйте й представте класу.

В історії часто відбувалось так, що благородні цілі намагаються досягти негідними методами. На жаль, це було характерним і для хрестових походів. Під час цих подій люди у своїх вчинках керувалися принципом: «Мета виправдовує засоби».

Складні історичні події та явища звичайно мають і позитивні, і негативні риси. Це ж стосується і діяльності важливих постатей історії.

Користуючись картою, визначте, як змінилися кордони у Європі внаслідок хрестових походів.

Хрестові походи завдали як народам Сходу, так і європейцям величезних збитків. Але своєї мети — завоювання країн Сходу — вони не досягли.

Проте після хрестових походів пожвавилася торгівля на Середземному морі. Першість у цій справі перейшла до міст Північної Італії. Візантія після розгрому в 1204 р. вже не могла змагатися з Венецією та Генуєю. Торгові поселення італійських купців з’явилися на узбережжі Чорного моря — в Криму та на Кавказі.

Мусульманський світ постав перед європейцями в іншому вигляді, зі своєю багатою культурою. Західна культура почерпнула звідси нові імпульси для свого розвитку.

У Європі почали вирощувати нові землеробські культури: рис, гречку, лимони, яблука, кавуни; вживати тростинний цукор. Зі Сходу європейці запозичили вітряки, навчилися виготовляти шовкові тканини і скляні дзеркала, краще обробляти метал.

Відбулися зміни в побуті: на Заході почали мити руки перед їжею, митися в лазнях, частіше міняти білизну і верхній одяг. Після ознайомлення з життям заможних людей на Сході у знаті Західної Європи з’явилося бажання мати красивий одяг, дорогу зброю, їсти вишукані страви. Для цього потрібні були гроші, і феодали нещадно експлуатували залежних селян.

Хрестоносці штурмують Константинополь. Картина художника Ежена Делакруа

ЖИВА ІСТОРІЯ:

документи, особистості, цікаві подробиці

Під час походу в англійського короля Ричарда посилювався розбрат із Філіппом II Августом, що закінчилося несподіваним відплиттям французького короля додому з ліпшою частиною війська. І поки Ричард штурмував міста і хворів на дизентерію, існувала небезпека нападу французів на Англію. Ричард не тільки продовжував безстрашно битися, а й виявляв дикунську жорстокість: він стратив три тисячі полонених мусульман, у відповідь відбулися страти християнських військовополонених і погроми в інших містах.

Ричард I Левине Серце

Третій хрестовий похід почав видихатися, не досягнувши Єрусалима. Англійський король Ричард І виграв кілька битв, але не досяг вирішального перелому. Армія танула, підкріплень з Європи не надходило, назрівав бунт солдатів. Справа життя Ричарда Левине Серце зазнала невдачі, хоча він і завоював репутацію найвідважнішого рицаря у світі.

Після укладення з мусульманами мирного договору Ричард відправився додому, розуміючи, що його чекає нова боротьба. Майже всі правителі ополчилися на Ричарда і пристрасно мріяли, щоб він поклав свою золотоволосу голову у Святій Землі. Але Ричард повертався, він був останнім з королів, які залишили береги Палестини. Через Францію не можна було рухатися (там чекав його ворог Філіпп II Август), і англійський король під виглядом паломника рушив через німецькі землі та... зник поблизу Відня.

Треба зазначити, що Ричард ще в м. Акра прилюдно образив герцога Леопольда Австрійського, а згодом, кажуть, англієць побив австрійського правителя. Після цього Леопольд зі своїм загоном негайно відплив додому, а Ричард отримав ще одного запеклого ворога.

Англійця таємно схопили і заточили в замку. Але чутка про те, що герой хрестового походу нудиться у в’язниці, облетіла всю Європу. Леопольд не наважився убити Ричарда, чого вимагали європейські правителі. Через два роки короля-воїна все-таки викупили англійці, і він правив ще сім років, воюючи з Філіппом. Його війни виснажили країну. Під час штурму замку, який Ричард прагнув пограбувати, стріла одного із захисників фортеці пробила кольчугу і засіла в плечі короля. Лікар зміг витягти наконечник, але не знезаразив рану, і вона загноїлася. Інфекція швидко поширилася по всьому організму. Ричард Левине Серце помер влітку 1199 р. Перед смертю він пробачив лучника, який його поранив, але коли замок упав, командир найманців все-таки звелів спалити живцем стрілка.

Дайте оцінку діяльності й передсмертному вчинку Ричарда І. Чи був Ричард І героєм усієї Європи? Відповідь обґрунтуйте.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація