Войти
Закрыть

Виникнення ісламу

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 1. Виникнення ісламу

Пригадайте:

  • 1. Який візантійський імператор зумів зупинити просування арабів?
  • 2. Коли відбулася битва при Пуатьє? Яким був її результат?

1. Природа та клімат Аравії

На схід від Африки розкинувся Аравійський півострів. Це найбільший півострів у світі. Його площа дорівнює приблизно третині площі Європи.

Майже повністю Аравійський півострів вкривають піщані та кам’янисті пустелі, де іноді трапляються оази — джерела води, оточені заростями чагарників та фінікових пальм. Клімат тут надзвичайно посушливий, лише подекуди на узбережжі Червоного моря є окремі регіони, придатні для сільського господарства.

Природа Аравійського півострова

Ці землі населяли племена арабів. Вони знайшли спосіб, як пристосуватися до таких непростих природних умов. Частина з них постійно кочувала між оазами, де араби випасали свої стада овець, кіз та верблюдів. Ці люди називаються бедуїнами — «мешканцями пустелі».

Більшість населення Аравії оселялося поблизу оаз, у долинах річок, що час від часу пересихають, — ваді, біля пустельних колодязів, які викопували там, де підземні води підходили близько до поверхні землі. Люди вирощували посухостійкі рослини, наприклад фінікову пальму.

Бедуїни все своє майно перевозили із собою на верблюдах. Вони жили у переносних шатрах. Осілі араби зводили свої будинки із глини.

Араби активно торгували між собою та зі своїми північними сусідами — спочатку з Римською, потім — Візантійською імперіями. Арабські купці споряджали каравани верблюдів, які йшли з півдня на північ, перевозячи такі місцеві товари, як верблюжа шерсть та фініки.

Араби жили родами, які об’єднувалися в племена. На чолі кожного роду був старійшина — шейх, а племенем керував емір. Племена та роди боролися між собою за доступ до обмежених природних ресурсів, нерідко влаштовували грабіжницькі походи. Тому військове мистецтво було звичним для арабів. Вони воювали верхи на конях та верблюдах, озброєні списами, мечами (шаблями вони почнуть користуватися пізніше) та луками.

  • 1. Як називається кочове населення Аравії?
  • 2. Опишіть природні умови Аравійського півострова. Як вони вплинули на життя місцевого населення?

2. Поява нової релігії

Араби вірили в існування духів та демонів, у таємних місцях облаштовували святилища з ідолами — статуями богів, яким поклонялися та влаштовували жертвопринесення. Крім того, існувала святиня, яку однаково шанували всі араби — Кааба.

У VII ст. серед арабських племен поширилася нова релігія — іслам. Її засновником вважається пророк Мухаммед. Він народився у Мецці у 570 р. За легендою, коли Мухаммеду було 40 років, архангел Джебраїл (Гавриїл) з’явився перед ним і сказав йому, що він є пророком Аллаха (по-арабськи це слово означає «бог»), а також продиктував закони нової віри, які згодом було записано у Корані — священній книзі.

У рідному місті Мухаммед почав проповідувати віру в єдиного Бога — Аллаха та закликав містян дотримуватися його законів, зокрема, вести простий спосіб життя, відмовитися від надмірностей, вважати усіх інших людей, які також вірять в Аллаха, своїми братами. Цю релігію називали ісламом (дослівно з арабської — «смиренність»), а людей, які її сповідували, — мусульманами (з арабської — «вірні»).

Заможна частина населення Мекки не сприйняла проповідей Мухаммеда і розгорнула переслідування мусульман. Тому в 622 р. він разом із прихильниками був змушений покинути Мекку й оселитися в іншому місті — Медині. Це переселення називається хіджра (по-арабськи — «політ»). Від хіджри мусульмани ведуть своє літочислення.

Це Кааба — кам’яний храм кубічної форми, у одну зі стін якого вмурований чорний камінь. За легендою, колись цей камінь був білим, але почорнів від людських гріхів. Кааба розташована у місті Мекка, яке також вважається священним

Мечеть «Купол скелі» у Єрусалимі VIII ст. Вважається, що під нею міститься камінь, з якого Бог розпочав творення світу (сучасний вигляд)

У Медині Мухаммед продовжив проповідувати іслам. Тут він швидко здобув багато прихильників. Згодом вони вже контролювали все місто, а у 630 р. Мухаммед на чолі великої групи прихильників повернувся до Мекки. З того часу Мекка почала вважатися головним центром ісламу, а Кааба стала мусульманською святинею.

  • 1. Від якої події мусульмани ведуть своє літочислення?
  • 2. Що таке Кааба?

Іслам сформувався як монотеїстична релігія: мусульмани вірять у те, що лише один всемогутній Бог — Аллах. Пророком Аллаха є Мухаммед, якого він послав, аби навчити всіх людей, як жити відповідно до своїх законів, що записані у священному для всіх мусульман тексті — Корані.

Іслам — монотеїстична релігія, що передбачає віру в єдиного Бога — Аллаха та дотримання п’яти «стовпів віри».

Коран — священний для ісламу текст, який, як вірять мусульмани, передав пророкові Мухаммеду ангел.

  • Де записані закони, за якими мають жити мусульмани?

Висновки

У першій половині VII ст. в Аравії сформувалася нова релігія — іслам, яка передбачає віру в єдиного Бога — Аллаха. Її головним провідником був пророк Мухаммед. Священна книга мусульман називається Коран. Мусульмани ведуть своє літочислення від 622 р. — дати, коли Мухаммед переселився з Мекки до Медини.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Хто такі шейхи та еміри? 2. Коли виник іслам? 3. Які поняття і терміни відповідають цим визначенням? Релігія, що заснована на покорі єдиному Богові — Аллаху; переїзд Мухаммеда з Мекки до Медини; люди, які сповідують іслам; священна війна, яку мусульмани ведуть проти невірних; слово, яке буквально означає «бог» по-арабськи. 4. Який зараз рік за мусульманським літочисленням? 5. Назвіть два священні міста мусульман. Чому вони вважаються священними? 6. Що називається Кораном? Яке значення він має для мусульман?

Опрацюйте разом

1. Якими були релігійні вірування на Аравійському півострові до поширення ісламу? 2. Висловіть власні припущення щодо того, чому іслам зміг швидко здобути багато прихильників. 3. Охарактеризуйте спосіб життя середньовічних арабів. 4. Які основні положення ісламу? Чого навчає мусульманська релігія? Своїми міркуваннями поділіться з однокласниками. 5. Як в ісламі обґрунтовується необхідність вірних допомагати один одному? 6. Обговоріть у групах, як дотримання «п’яти стовпів віри» впливає на повсякденне життя людини. Як це могло вплинути на поширення ісламу?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду