Войти
Закрыть

Походи вікінгів та їхні завоювання

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 13. Походи вікінгів та їхні завоювання

1. Якою була Скандинавія в добу Середньовіччя

На основі тексту й зображень археологічних знахідок опишіть життя скандинавів у Середні віки.

У VIII-IX ст. господарями північних морів Європи стали вікінги — воїни середньовічної Скандинавії, які брали участь у походах в інші країни. У Західній Європі їх називали «північними людьми» — норманами, а на Русі — варягами.

Вікінги — скандинавські воїни-мореплавці, які у VIII—ХІ ст. здійснювали напади на європейські країни. Водночас — відкривачі нових земель, колоністи й торговці.

Батьківщина норманів — Ютландський і Скандинавський півострови на півночі Європи. Суворі природні умови — гори, густі ліси, бідність ґрунтів і значна висота над рівнем моря — мало сприяли заняттю землеробством.

Держави в норманів на той час не було. Вони жили племенами, кожне з яких очолював військовий вождь — ярл, або конунг. Вождь мав постійну дружину, яка приносила йому клятву вірності.

Над могилами своїх співвітчизників скандинави насипали кургани, у яких археологи знаходять останки людей, тварин, кораблі, предмети домашнього начиння й навіть санчата — усе, чим користувалися люди за життя.

Поєднайте інформацію ілюстрацій і документа (с. 67), обговоріть у загальному колі, що ви дізналися про світогляд і спосіб життя скандинавів у мирний і військовий час.

1. Чоловіча брошка-півмісяць

2. Корабель під парусом (зображення на камені з Готланда)

3. Рама для намету з Гокстада

4. Котел із Гокстада

5. Приладдя для прядіння

СЕМУНД СИГФУССОН. УРИВКИ ЗІ СТАРШОЇ ЕДДИ1

1. Роздивляйся вхід, перш ніж увійти: бо ніколи не знаєш, де сховався ворог.

2. Гостю, який прийшов до вас із холодними ногами й колінами, дайте вогню.

3. Тому подайте води, хто сідає за ваш стіл, йому потрібний рушник, щоб витерти руки. Вітайте його чемною промовою, якщо хочете, щоб він розмовляв з вами.

8. Ненажера їсть свою смерть...

16. Вставайте рано, якщо хочете бути багатими і випередити свого ворога...

21. Хваліть день, коли він пройде; дружину, коли її добре пізнаєте; меч, коли він був у бою; дівчину, коли вона вийде заміж; лід, коли ви через нього перейшли; пиво, коли ви його скуштували.

1 «Старша Едда» — збірка міфологічних і героїчних пісень, створених приблизно в X ст. Вона була записана в XIII ст., а потім загублена. Заново рукопис віднайшли лише в XVII ст.

2. Чим уславились скандинавські воїни

Ознайомтеся з текстом. За допомогою карти (с. 70) доповніть інформацію наведеного документа.

Вікінги вважалися найкращими воїнами свого часу. Вклоняючись верховному богу Одіну — покровителю звитяжців, вікінги особливо цінували сміливість і доблесть в бою. За високі бойові якості їх наймали на службу європейські правителі, зокрема, руські князі.

ПРО ВАРЯГІВ З ЕНЦИКЛОПЕДІЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Варяги (від давньоскандинавського var — обітниця, клятва) — найменування скандинавських воїнів, що, очевидно, виникло на руському ґрунті в середовищі скандинавів-найманців наприкінці IX — початку X ст. і первісно позначало скандинавських воїнів, прийнятих на певних умовах (за угодою) до війська руських князів. Перша згадка про наймане військо міститься в «Повісті временних літ» під 941 р. в оповіді про підготовку великого князя київського Ігоря до походу на Візантію. В ісландському «Пасмі (Сазі) про Еймунда» докладно описується процедура укладення та умови угоди найму вікінгів до руського війська за Ярослава Мудрого.

Військові кораблі вікінгів називали «дракарами».

Опишіть корабель вікінгів. Які його деталі відповідали військовим потребам вікінгів, а які — релігійним уявленням?

Гокстадський корабель — дракар вікінгів IX ст., знайдений під час археологічних розкопок у Норвегії у 1880 р.

1 — чотирикутні смугасті вітрила; 2 — довжина корабля становила близько двадцяти метрів; 3 — легкі весла, таке судно можна було в разі необхідності досить легко переносити на руках; 4 — ніс корабля прикрашало дерев'яне зображення голови дракона або змії, яке, за скандинавськими віруваннями, захищало судно; 5 — борт корабля прикрашали особисті щити вікінгів

3. Чому і як відбувались завоювання вікінгів

Опрацьовуючи схему, поясніть причини та наслідки завоювань вікінгів.

На основі схеми й тексту (с. 71) визначте та покажіть на карті (с. 70) напрямки походів вікінгів і створені ними держави. Доведіть, що вікінгів недарма вважали не тільки найкращими мореплавцями тодішньої Європи, а й успішними завойовниками.

Ще з IX ст. вікінги вчиняли грабіжницькі набіги на території Франції і Німеччини, спустошували узбережжя Піренейського півострова та Італії. Недарма в Європі молилися: «Боже, врятуй нас від жорстокості норманів!» У X ст. французький король навіть змушений був віддати конунгу Роллану північну частину Франції. Утворена область дістала назву герцогство Нормандія, а її завойовників стали називати нормандцями. Вони швидко змішалися з французами, перейняли їхню мову, звичаї та прийняли християнство. Вони не лише воювали, а й торгували та ознайомлювалися з іншими землями, європейськими культурами, уявленнями про світ і новими знаннями.

Згодом вихідці з Нормандії захопили південну частину Італії й острів Сицилію, де заснували Сицилійське королівство. Нормани, які осіли в Європі, створили власні королівства, а в самій Скандинавії сформувалися держави в Данії, Норвегії та Швеції.

Набіги вікінгів поступово припинились лише в ХІ ст.

  • 1. Як називали воїнів середньовічної Скандинавії?
  • 2. Що брали із собою в похід вікінги?
  • 3. Чим нормани відрізнялися від нормандців?
  • 4. Назвіть історичні джерела, якими послуговуються дослідники, вивчаючи добу вікінгів.
  • 5. Пригадайте, які ще народи викликали в середньовічних європейців такий самий жах, як і нормани. Що їх об'єднує?
  • 6. Охарактеризуйте результати нормандських завоювань.

1. Уявіть себе одним з учасників походу Ейріка Рудого й опишіть свої пригоди (використовуйте назви земель країн, морів, річок тощо, якими пройшов уявний похід; зазначте, що ви взяли б із собою, якими були б результати).

2. За можливості знайдіть додаткову інформацію про взаємодію русичів та вікінгів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду