Войти
Закрыть

Держави Центральної та Східної Європи в Х-XV ст.

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 26. Держави Центральної та Східної Європи в Х-XV ст.

1. Яку роль відіграли духовно-рицарські ордени у християнізації Східної Європи

Знайдіть на карті (с. 101) територію Тевтонського ордену. Ознайомтеся з текстом. Назвіть причини і наслідки наступу духовно-рицарських орденів на Схід Європи.

Від ХІІІ ст. доля пруссів, естонців, латишів, литовців та інших народів, які мешкали на східному узбережжі Балтійського моря, була пов'язана з чернечими рицарськими орденами. У ті часи значна частина балтійських народів ще були язичниками. Тож Орден мечоносців та відомий вам із часів Хрестових походів Тевтонський орден почали християнізацію населення Східної Балтії. Відомо, що папа римський дарував ордену ці землі, зобов'язавши його боротися з язичниками. Як ченці рицарі поширювали, захищали й утверджували на цих землях католицизм, а як воїни завойовували для християнства нові землі. Місцеве населення чинило запеклий опір примусовому окатоличенню і нашестю рицарів. Так зазнав поразки Орден мечоносців. Його рицарі приєдналися до Тевтонського ордену, а згодом утворили Лівонський орден.

Водночас за сприяння орденів у цей період міста Східної Балтії вибороли собі Магдебурзьке право. У містах відкривалися школи, кращі учні яких могли навчатися згодом в університетах Європи.

Поступово Тевтонський і Лівонський ордени перетворилися на середньовічні держави.

2. Як розвивалось Велике князівство Литовське за правління Ольгерда Гедиміновича

Литовське князівство виникло у ХІІІ ст. Його засновником вважається князь Міндовг, який мав родинні та майнові зв'язки із правителями Галицько-Волинської держави.

Від середини XIV ст. великим князем литовським став Ольгерд. За часи свого правління він зосередився на східному напрямку — відносинах з руськими князівствами та Золотою Ордою.

За князювання Ольгерда Велике князівство Литовське приєднало до своїх територій більшість українських земель. Так, у 1362 р. після перемоги над ханом Тохтамишем поблизу річки Сині Води було приєднано Київщину, Переяславщину, Поділля і частину Чернігово-Сіверщини. Велике князівство Литовське сягало своїми кордонами Балтики на півночі та Чорного моря на півдні, Західного Бугу на заході та верхів'їв Оки на сході.

1) Відомо, що кольори в гербах мають символічний характер. Так, колір срібло означає мудрість і благородство, червоний — хоробрість, мужність і кров, пролиту в боротьбі. Тож уявіть себе фахівцем з геральдики (науки про герби) і спробуйте розповісти про державу, у гербі якої переважають срібний і червоний кольори.

Герб Великого князівства Литовського

2) Покажіть на карті (QR-код на с. 148) кордони Великого князівства Литовського у другій половині XIV ст., місце битви на річці Сині Води.

3. Яким було Польське королівство за правління Казимира III

Установіть, за які справи Казимир ІІІ отримав прозвання Великий і Король холопів. На основі карти «Країни Центральної та Східної Європи в Х-XV ст.» (с. 101) визначте, як географічне положення Польщі впливало на її розвиток, назвіть українські міста, приєднані до цієї держави.

У Х ст. постала нова європейська держава Польща, її зміцнення і піднесення відбулося за Казимира ІІІ (1333-1370). Молодий король зрозумів, що він не зможе воювати з усіма ворогами, тому обрав політику компромісів із сусідніми державами й підписав з Угорщиною, Чехією, Тевтонським орденом мирні договори. Втрату деяких польських земель він компенсував українськими землями, приєднавши Галичину, Белзчину і Холмщину.

Ян Матейко. Казимир ІІІ (ХІХ ст.)

Казимир увів єдині закони та єдину монету. Об'єднуючи окремі князівства і називаючи їх воєводствами, він не став докорінно змінювати в них порядки й залишив місцеве самоуправління. Водночас король жорстоко розправлявся із свавільними панами, незалежно від звань і чинів.

Казимир ІІІ зменшив податки й роздавав селянам вільні землі, за що отримав прізвисько Король холопів. Він дозволив оселитися на землях Польщі німцям, вірменам, євреям і татарам, що сприяло піднесенню господарства. Недаремно Казимир — єдиний із польських королів, якого називали Великим.

Поступово в Польщі склалася станова монархія. Станово-представницьким органом держави став сейм, до складу якого входили магнати, вище духовенство, шляхта і представники найбільших міст.

У 1385 р. Польща підписала угоду про союз з Литвою — Кревську унію. Одружившись із польською королевою Ядвігою, литовський князь Ягайло став польським королем і литовським князем і водночас — засновником польської династії Ягеллонів (Ягайло польською звучить як Ягелло).

У 1410 р. біля селища Грюнвальд польсько-литовсько-руське військо, очолюване Ягайлом і великим князем литовським Вітовтом, здобуло перемогу над Тевтонським орденом. У боротьбі проти хрестоносців брали участь чеські полки й татарська кіннота. Поразка Тевтонського ордену сприяла піднесенню Польщі та Литви.

Які події увічнюють пам'ятники? Як у Польщі зберігають пам'ять про середньовічну історію?

Пам'ятник Ягайлу та Ядвізі у Кракові

Монумент у Кракові на честь перемоги у Грюнвальдській битві

4. Як Іштван І заснував Угорську державу

Покажіть на карті (с. 101) територію Угорщини. Випишіть із тексту 2-3 події з історії середньовічної Угорщини, які ви вважаєте найважливішими для цієї країни. Обговоріть свою думку однокласниками/однокласницями.

Засновником угорської держави, близько 1000 р., став один із місцевих князів — Іштван І Святий (1000-1038), який об'єднав угорські племена. Іштван, син першого християнського правителя угорців, спочатку мав язичницьке ім'я Вайк, тобто «герой». Після коронації Іштван здійснив християнізацію країни, підкорив угорському впливу весь Карпатський регіон, закріпивши приєднання нових територій відповідними угодами з Ярославом Мудрим і королем Польщі Болеславом I Хоробрим. Після смерті він був канонізований католицькою церквою.

Що король вважав найважливішим для майбутнього державного діяча? Чи перегукуються його слова з уже відомими вам настановами дітям інших правителів? Яких саме?

З НАСТАНОВИ ІШТВАНА І СИНУ ІМРЕ

Підтримуй християнську віру.

Про повагу до знатних людей королівства. Вірність, сила, старанність, відвага знатних і найкращих людей, воїнів... охороняє королівство, долає ворогів, примножує твою владу...

Володарюй без гніву, гордині, ненависті, милосердно.

Якщо бажаєш честі своєму королівству, люби справедливий суд.

Пам'ятник королю Іштвану в Будапешті

Великих успіхів досягла Угорщина у XV ст. за часів Матяша І Корвіна, хороброго правителя, покровителя мистецтв, відомого збирача книжок. Але в XVI ст. на Угорщину напали османські завойовники, які надовго позбавили її незалежності.

5. Які події з історії Чехії називають гуситськими війнами

Опишіть за картою (с. 101) місцерозташування Чехії. Складіть розгорнутий план розповіді про Яна Гуса та обговоріть його у класі.

У XIII ст. утворилося Чеське королівство, яке увійшло до складу Священної Римської імперії. І хоча в ХIV ст. воно переживало період економічного піднесення, у чеському суспільстві було багато невдоволених.

Причини невдоволення у Чехії XIV ст.

  • Безземельні рицарі не бажали терпіти утиски великих феодалів
  • Селяни чинили опір феодальному гнобленню
  • Містяни-чехи виступали проти засилля німців, які часто перебирали на себе управління цехами, торгівлею та міським самоврядуванням
  • Усі верстви населення були невдоволені свавіллям католицької церкви, вимагаючи від неї повернення до ідеалів бідної та справедливої церкви періоду раннього християнства

Очолив протестний рух великий чеський мислитель, професор університету Ян Гус (1369 (1371)-1415).

Невідомий художник XVI ст. Ян Гус

Він проповідував чеською мовою, проголошував рівність у таїнстві причастя і пристрасно критикував продаж індульгенцій.

Католицька церква звинуватила Яна Гуса в єресі й викликала його на церковний собор у німецькому місті Констанца. Імператор навіть видав йому охоронну грамоту. І хоча багато хто попереджав його про небезпеку, Ян Гус вирішив їхати до Констанци й відстоювати там свої переконання.

Гусити — послідовники Яна Гуса, виступали за повернення до ідеалів бідної та справедливої церкви періоду раннього християнства, за богослужіння чеською мовою, за рівність у таїнстві причастя.

За які ідеї церква критикувала Яна Гуса? У чому виявилася сила його переконань і героїзм?

ІЗ ВИСЛОВЛЮВАНЬ І ПРОПОВІДЕЙ ЯНА ГУСА

Звернення до народу під час Констанцького собору

• Я казав і казатиму, що чехи в королівстві Чеському за законом... і за вимогою природи повинні бути першими в посадах, так само, як французи у Франції і німці у своїх землях...

• Клір [духовенство] псує народ своїм безчестям, пов'язаним із багатством. Тож потрібно забрати в нього багатство! Послідовники Христа повинні бути бідні, як апостоли.

• Ці єпископи вмовляють мене всенародно відректися — ні! Не можу зрадити своїй совісті й посоромити віру Христову. Як посмію подивитися в очі народу, якщо з моєї вини похитнуться вікові його переконання.

Але на соборі, всупереч обіцянці імператора, Гуса закували в кайдани й пів року тримали у в'язниці. Незважаючи на погрози, він не відмовився від своїх поглядів, й у 1415 р. його було спалено на вогнищі. Страта Яна Гуса неабияк обурила чеське суспільство. Незабаром його проголосили національним чеським святим.

У 1419 р. вся Чехія повстала. Почався нелегкий період гуситських війн.

Гуситські війни (1419-1434) — боротьба чеського народу проти засилля католицької церкви та німецького панування.

Ознайомтеся з документом та схемою (с. 147). З якими словами зверталися гусити до співвітчизників? Порівняйте чашників і таборитів.

З ГУСИТСЬКОГО МАНІФЕСТУ

Дорогі брати, віддані своїй країні! Ми звертаємося до вас, які завжди палко любили свою рідну мову і готові були оберігати її... Усі, хто любить свою батьківщину, піднімайтеся разом з нами!

Прага. Квітень 1420 р.

Повсталі гусити не були єдиними. Вони поділилися на чашників і таборитів.

Таборити створили військо, яке очолив рицар Ян Жижка. Досвідчений воїн, він об'єднав окремі загони містян, ремісників і селян у боєздатну, згуртовану й дисципліновану армію, яка успішно долала війська противника. Поранений у голову, він осліп, але продовжував командувати армією. «Очима» Яна Жижки були його помічники: вони повідомляли про розташування та рух ворожих військ. «Страшним сліпим» називали Яна Жижку вороги й боялися навіть його імені.

Ян Вилимен (ХІХ ст.) Портрет Яна Жижки

Перемогти гуситів власними силами німецький імператор не міг. Тоді налякані імператор і папа пішли на поступки чашникам і з їх допомогою завдали таборитам поразки. Розгром таборитів фактично означав кінець гуситських війн. Проте вони дали могутній поштовх розвитку національної свідомості та культури в Чехії.

1) Як художник зобразив напруженість бою між чашниками й таборитами?

Йозеф Матхаузер. Битва під Ліпанами (кін. ХІХ — поч. ХХ ст.)

2) Поміркуйте, якими були переваги та недоліки гуситського табору.

Гуситський табір (сучасна історична реконструкція)

  • 1. Які рицарські ордени брали участь у християнізації Східної Європи?
  • 2. Хто здійснив християнізацію Угорщини?
  • 3. Чому чеські війни називалися гуситськими?
  • 4. Охарактеризуйте розвиток Великого князівства Литовського.
  • 5. Розкажіть про причини, хід, наслідки гуситських війн.
  • 6. Поясніть, чому Казимира ІІІ та Іштвана І назвали Великими.
  • 7. Використовуючи карту «Країни Центральної та Східної Європи в X-XV ст.» (QR-код), визначте, як географічне положення Польщі впливало на її розвиток. Назвіть українські міста, приєднані до цієї держави.

1) Які епізоди з життя Яна Гуса і чому зафіксували митці?

2) Поясніть, як напис «Любіть людей» на пам'ятнику Яну Гусу в Празі розкриває філософію життя Яна Гуса.

1. Вацлав Брожик, чеський художник XIX ст. На Констанцькому соборі

2. Спалення Яна Гуса (малюнок із середньовічної хроніки)

Карта «Країни Центральної та Східної Європи в X-XV ст.»

http://bit.do/fFQze

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Пометун, Малієнко 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду