Iнфекцiйнi захворювання органів травної системи та їх профiлактика. Домедична допомога при харчових отруєннях
- 21-11-2021, 22:31
- 440
8 Клас , Біологія 8 клас Страшко, Горяна, Білик (нова програма)
§ 11. Iнфекцiйнi захворювання органів травної системи та їх профiлактика. Домедична допомога при харчових отруєннях
ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ: дизентерія, холера, хвороба Боткіна, глистяна хвороба, харчові отруєння.
Інфекційні захворювання. Найчастіші й найнебезпечніші гострі інфекційні захворювання травних шляхів — це дизентерія, хвороба Боткіна (інфекційна жовтяниця) і холера. Причиною їх виникнення є порушення правил гігієни — немиті руки, фрукти, овочі; недотримання правил кулінарної обробки їжі; купання та пиття води із забруднених водойм, особливо закритих (озера, ставки); порушення правил зберігання харчових продуктів, зокрема м’ясних і молочних; контакт із хворими на ці недуги. Переносниками багатьох інфекційних хвороб травних шляхів є мухи. Згадані інфекції найчастіше поширюються у вигляді епідемій.
Дизентерія — це гостре інфекційне захворювання товстого кишечнику, яке спричиняє дизентерійна паличка. Протягом двох-семи днів після зараження в людини з’являються гострі ознаки захворювання: надзвичайна кволість, млявість, озноб, підвищення температури тіла, болісні спазми в животі. Частота випорожнень збільшується до 10—25 разів за добу. Кал рідкий, із великим вмістом слизу й домішками крові.
Холера — це особливо небезпечна гостра інфекція органів травлення, що швидко призводить до смерті хворого й набуває характеру поширеної епідемії. Її збудником є мікроорганізм — холерна паличка, яка добре почувається у водному середовищі, наприклад у різних водоймах.
Хвороба Боткіна (інфекційний, або вірусний, гепатит — з грецьк. печінка) — це гостра інфекційна хвороба, за якої переважно вражається печінка, виникає її тяжке запалення. Спричиняє цю хворобу вірус. Людина заражається через забруднені випорожненнями харчові продукти, воду, домашні речі, брудні руки. Мухи теж є переносниками вірусу гепатиту. Зараження може статися при купанні в закритих непроточних водоймах, коли людина через необережність ковтне воду. Захворювання починається через 40 днів із моменту потрапляння збудника до організму й проявляється болем у горлі, кволістю, нудотою, блюванням, підвищенням температури тіла. Сеча темнішає, а кал знебарвлюється, через декілька днів з’являються ознаки жовтяниці.
Ця хвороба дуже небезпечна, бо призводить до загибелі печінкових клітин і порушення всіх функцій печінки. Інфекційне походження цього захворювання вперше довів російський учений-терапевт Сергій Боткін (1832-1889).
Це треба пам’ятати! Хворобу Боткіна необхідно лікувати тільки в інфекційному відділенні лікарні. Люди, які перенесли її, усе життя повинні дотримуватися дієти — не їсти смаженого, жирного, гострого, консервованого, аби запобігти цирозу печінки. Кров людини, яка перехворіла на хворобу Боткіна, не можна переливати іншим людям, оскільки вірус залишається в організмі назавжди.
Сергій Боткін
Глистяні захворювання. Людина, яка страждає на глистяну хворобу, утрачає апетит, швидко худне, стає кволою, дратівливою, у неї часто трапляються запаморочення, порушується сон, виникає нудота, блювання, запори або проноси, головний біль.
Профілактика глистяної хвороби проста: мийте руки перед їдою та після відвідування туалету; мийте великою кількістю води овочі, ягоди та фрукти, особливо коли ви їх уживаєте сирими; не допускайте контакту харчових продуктів із мухами, які переносять яйця глистів.
Харчові отруєння — це тяжкі захворювання травної системи й усього організму. Вони виникають за таких причин: уживання несвіжих харчових продуктів, до яких потрапили хвороботворні мікроорганізми; отруйних рослин і грибів; отруєння препаратами побутової хімії.
При перших ознаках отруєння необхідно викликати «швидку допомогу», а до приїзду лікаря спробувати промити шлунок.
Думаємо, розуміємо, відповідаємо. 1. Визначте причини та прояви глистяної хвороби. Складіть правила профілактики глистяної хвороби. 2. Перелічіть найпоширеніші інфекційні захворювання органів травної системи. 3. Назвіть збудників інфекційних хвороб шлунково-кишкового тракту. 4. Назвіть причини харчових отруєнь. 5. Складіть пам’ятку запобігання отруєнням грибами й рослинами.
Самостійна робота з підручником. 1. Складіть схему зараження людського організму глистами. 2. Складіть таблицю найнебезпечніших гострих інфекційних захворювань органів травлення, збудників, що їх викликають, запишіть прояви та заходи запобігання їм. 3. Запишіть у зошит назви отруйних грибів і рослин.
Домашнє завдання. 1. Складіть пам’ятку правильного зберігання харчових продуктів. 2. Складіть пам’ятку дій під час харчових отруєнь.
Коментарі (0)