Войти
Закрыть

Зорова сенсорна система. Око

8 Клас , Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)

 

§ 47. Зорова сенсорна система. Око

Основні поняття й ключові терміни: ЗОРОВА СЕНСОРНА СИСТЕМА. ОКО.

Пригадайте! Що таке сенсорні системи?

Поміркуйте!

Людське око - один з найскладніших органів чуття, який отримує світлову інформацію, а потім передає її в головний мозок. Ця інформація і є основою для формування зорових відчуттів. А яке світло сприймає око людини?

ЗМІСТ

Яке значення має зорова сенсорна система для людини?

ЗОРОВА СЕНСОРНА СИСТЕМА - це функціональна система анатомічних утворів, яка спеціалізується на сприйманні світлових подразнень і формуванні зорових відчуттів. Людське око здатне сприймати лише видиме світло із спектру електромагнітного випромінювання в діапазоні хвиль від 380 до 770 нанометрів. За допомогою зорової сенсорної системи людина отримує більше 90% інформації про навколишнє середовище, що в 30 разів більше за інформацію, що сприймається слухом.

Іл. 90. Відділи зорової сенсорної системи людини

За допомогою зорової сенсорної системи відображаються колір, форма, розміри та визначаються відстань, розташування, об'ємність предметів. Велику роль відіграє система у формуванні зорових відчуттів та емоцій. Саме ці прояви викликають у людини яскраві та глибокі переживання при сприйнятті краси природи, витворів мистецтва. З допомогою зору формується мовлення людини та забезпечується спілкування.

Таблиця 39. ВІДДІЛИ ЗОРОВОЇ СЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ (іл. 90)

Отже, основною функцією зорової сенсорної системи є пізнавальна, завдяки якій людина отримує найбільшу частку інформації про навколишній світ.

Як функції ока взаємопов'язані з його будовою?

ОКО ЛЮДИНИ (лат. oculus) - орган чуття, що забезпечує зір людини. Цей чутливий утвір має кулясту форму, що сприяє його рухам в межах очної ямки черепа (орбіти). Складається орган зору людини з двох частин: очного яблука й допоміжного апарата. Око людини містить всередині зорові рецептори (фоторецептори), що є елементами периферичного відділу зорової сенсорної системи. Ці клітини називаються паличками й колбочками, їх багато, вони потребують захисту та живлення. Окрім того, око здійснює та організовує проведення світлових променів до внутрішньої оболонки ока - сітківки, де й розташовані ці зорові чутливі клітини. Важливе значення для ока мають його зовнішні та внутрішні м'язи, що здійснюють рухи всього очного яблука, звуження зіниці, зміну кривизни кришталика.

Таблиця 40. БУДОВА ОКА ЛЮДИНИ

Розглянемо будова очного яблука у взаємозв'язку з функціями (іл. 91):

  • білкова оболонка (склера) - зовнішня оболонка з колагеновими волокнами, що захищає око та зберігає його форму;
  • рогівка - прозора частина білкової оболонки, що пропускає і заломлює світло;
  • райдужна оболонка - передня частина судинної оболонки з пігментом, що визначає колір очей;
  • зіниця - отвір в райдужці, що може змінювати діаметр за допомогою гладких м'язів, тому регулює надходження світла всередину ока;
  • війкове тіло - утвір судинної оболонки, що має війковий м'яз і зв'язки, тому може змінювати форму кришталика;
  • власне судинна оболонка - оболонка з густою сіткою кровоносних судин, що забезпечує живлення ока;
  • сітківка - внутрішня світлосприймальна оболонка очного яблука, яка містить фоторецептори та перетворює світлові подразнення в нервові імпульси;
  • волога камер - прозора рідина, яка заповнює передню і задню камери ока та забезпечує живлення кришталика;
  • кришталик - прозорий еластичний двояковипуклий утвір, який може змінювати свою форму, завдяки чому забезпечується фокусування променів світла на сітківці;
  • склисте тіло - прозора драглиста маса, що заповнює очне яблуко й підтримує його форму та внутрішньоочний тиск;
  • жовта пляма - ділянка в центрі сітківки, де містяться переважно колбочки, яка вважається місцем найкращого бачення;
  • сліпа пляма - місце, де зоровий нерв виходить із сітківки, позбавлене фоторецепторів і не сприймає світло.

Іл. 91. Будова очного яблука людини: 1 - кон'юнктива; 2 - війчастий м'яз; 3 - райдужка; 4 - рогівка; 5 - кришталик; 6 - передня камера; 7 - задня камера; 8 - судинна оболонка; 9 - склера; 10 - зоровий нерв; 11 - сліпа пляма; 12 - центральна ямка; 13 - жовта пляма; 14 - склисте тіло; 15 - сітківка

Отже, будова очного яблука пристосована для світлосприймання, світлопроведення та перетворення світлових подразнень у нервові імпульси.

Яке значення має допоміжний апарат ока?

Око забезпечене допоміжним апаратом (іл. 92). Захисну функцію виконують брови і повіки з віями, а також слізний апарат. Він складається із слізної залози, розташованої в зовнішньому кутку ока, слізного мішка і носослізного каналу. Слізна рідина зволожує поверхню очного яблука, змиває сторонні частинки і знешкоджує бактерії, що потрапили в око, оскільки містить бактерицидну речовину - лізоцим. Внутрішня частина повік вкриті сполучнотканинною оболонкою - кон'юктивою, яка містить додаткові слізні залози. Завдяки окоруховим м'язам (посмуговані прямі й косі) очне яблуко постійно рухається.

Іл. 92. Допоміжний апарат ока: 1 - слізна залоза; 2 - повіка з віями; 3 - слізний мішок; 4 - носослізний канал; 5 - брови

Отже, допоміжний апарат ока забезпечує захист та рухи очного яблука.

ДІЯЛЬНІСТЬ

Лабораторне дослідження

ВИЯВЛЕННЯ СЛІПОЇ ПЛЯМИ НА СІТКІВЦІ ОКА

Мета: розвивати дослідницькі вміння та вміння пояснювати результати дослідження.

Обладнання: картка для демонстрації сліпої плями на сітківці ока, щільний папір.

Хід роботи:

1. Прикрийте ліве око рукою або щільним папером і почніть розглядати картку з малюнком, повільно наближаючи її до ока. При цьому дивіться тільки на ліве зображення (плюс). На якій відстані від ока зникає праве зображення кола і чому?

2. Те саме зробіть із прикритим правим оком, але почніть розглядати праве зображення кола. На якій відстані від ока зникає ліве зображення плюса й чому?

3. Підсумок роботи.

САМОСТІЙНА РОБОТА З ІЛЮСТРАЦІЄЮ Будова ока людини

Зіставте назви елементів будови ока людини з їхніми позначеннями: А - кровоносні судини сітківки; Б - райдужна оболонка; Е - окоруховий м'яз; И - зіниця; І1 - війковий м'яз; І2 - окоруховий м'яз; І3 - сітківка; З - зоровий нерв; Л - кришталик; Н - задня камера ока; С1 - склера; С2 - передня камера ока; Ц - склисте тіло; Я - судинна оболонка.

У разі правильного зіставлення в табличці ви отримаєте назву терміна, яким позначають підвищену чутливість організму до впливу якогось чинника середовища.

БІОЛОГІЯ + НАУКА

Філатов В. П. (1903-1956) - видатний український офтальмолог, чиє ім'я присвоєне Одеському інституту очних хвороб. Він першим у світі запропонував пересаджування рогівки (1924). Цікаво знати, що рогівка добре відновлюється - розрізи у ній можна зашивати, і це не порушує зору. Оцініть значення внеску Філатова у розвиток знань про око людини

РЕЗУЛЬТАТ

1-6 балів. 1. Що таке зорова сенсорна система? 2. Назвіть частини зорового аналізатора. 3. Що таке око людини? 4. Які функції ока? 5. Назвіть елементи будови очного яблука. 6. Що таке допоміжний апарат ока? 7-9 балів. 7. Яке значення зорової сенсорної системи для людини? 8. Як функції ока взаємопов'язані з його будовою? 9. Яке значення має допоміжний апарат ока? 10-12 балів. 10. Доведіть значення зорового аналізатора для життєдіяльності організму людини.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Біологія 8 клас Соболь 2021 (нова програма)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду