Войти
Закрыть

Особливості природи Південної Америки

4 Клас , Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник

 

Особливості природи Південної Америки

Що тобі відомо про материк Південна Америка?

Південна Америка — четвертий за площею материк планети.

1. Знайдіть і покажіть на фізичній карті півкуль Південну Америку. 2. У яких півкулях розташований материк? 3. Які океани омивають береги Південної Америки?

Південна Америка розташована в Західній півкулі. Південну Америку, як і Африку, перетинає екватор. Береги Південної Америки омивають води Тихого та Атлантичного океанів.

Чому материк отримав таку назву?

Завдяки розташуванню у Південній півкулі материк Південна Америка отримав свою назву.

Визначте на фізичній карті півкуль, які форми земної поверхні є в Південній Америці.

Більшу частину території Південної Америки займають рівнини. Вздовж узбережжя Тихого океану простяглися найдовші гори на Землі — Анди, які є південною частиною Кордильєр. Найвища точка Анд — гора Аконкогуа. Її висота — 6960 м (мал. 101).

Мал. 101. Гора Аконкогуа

Визначте на фізичній карті півкуль, у яких теплових поясах розташована Південна Америка.

Більшість території Південної Америки розташована в жаркому поясі. Лише південна частина материка перебуває в помірному поясі.

Упродовж року на більшості території Південної Америки температура повітря становить +20...+28 °С. Зими як такої немає.

У помірному поясі дещо холодніше. Узимку температура може опускатися до 0 °С. У горах узимку бувають морози.

Опадів на території Південної Америки випадає дуже багато. Це найвологіший материк на Землі. Проте опади на території материка розподілені нерівномірно. Найбільше опадів випадає в районі екватора, найменше — в помірному поясі на узбережжі Тихого океану.

Чи багато водойм є на території Південної Америки? Чому ти так вважаєш?

Мал. 102. Річка Амазонка

На території материка є багато річок. Тут протікають найдовші річки планети, які беруть початок у горах і впадають в Атлантичний океан. Це — Амазонка, Парана, Оріноко.

Амазонка — найдовша, найширша і найглибша річка на Землі. Вона повноводна впродовж усього року. Ширина річки сягає кілька кілометрів. Береги Амазонки вкриті тропічними лісами (мал. 102). На одній із приток річки Оріноко є найвищий водоспад на Землі — Анхель (мал. 103). Його висота — понад 1000 м.

Мал. 103. Водоспад Анхель

Великі річки Південної Америки люди використовують для водопостачання, зрошення полів, судноплавства та рибальства. На річках побудовано гідроелектростанції.

У Південній Америці є різноманітні корисні копалини: руди металів, дорогоцінні метали та дорогоцінні камені, нафта і природний газ.

Південна Америка розташована в Західній півкулі, її перетинає екватор. На території материка є рівнини, гори, великі річки. Більша частина території Південної Америки розташована в жаркому тепловому поясі Землі.

1. Покажи на фізичній карті півкуль Південну Америку і розкажи, де вона розташована. Назви океани, які її омивають. 2. Які форми земної поверхні є в Південній Америці? 3. У яких теплових поясах розташована Південна Америка? 4. Які температури спостерігаються на території материка? Яка кількість опадів там випадає? 5. Які великі водойми є в Південній Америці? 6. Які корисні копалини є в Південній Америці?

У Південній Америці є найбільше судноплавне високогірне озеро Тітікака. Воно розташоване між двома гірськими хребтами в Андах на висоті майже 4000 м. На території озера є багато островів, на яких живуть люди.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 4 клас Жаркова, Мечник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду