Войти
Закрыть

Заповідники, заказники, національні парки та їхнє значення

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 48. ЗАПОВІДНИКИ, ЗАКАЗНИКИ, НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ ТА ЇХНЄ ЗНАЧЕННЯ

Незайманих куточків природи стає дедалі менше. Так, через велику потребу в деревині, спорудження житла й прокладання доріг значно скорочуються площі лісів. Зменшується не лише рослинний покрив, а й чисельність тварин. Деякі з них опиняються на межі зникнення. Масове визбирування на букети ранньовесняних рослин робить їх надзвичайно рідкісними. Для того щоб оберігати природні екосистеми та їхніх мешканців, мати змогу досліджувати їх, створюють заповідники, заказники, національні природні парки.

• Заповідники

У заповідниках вивчають рослини і тварин у звичних для них умовах існування. Заповідники ще називають «лабораторіями у природі», оскільки тут проводять численні дослідження. Учені спостерігають за організмами, вивчають склад ґрунту та води у водоймах, стежать за змінами, що відбуваються з тілами живої та неживої природи. На території природних заповідників заборонено будь-який вид господарської діяльності. Втручання людини в життя заповідника можливе у випадках, коли природі потрібна невідкладна допомога (наприклад, під час пожежі, масового ураження шкідниками).

Усього в Україні 20 заповідників, з них близько половини створено за роки незалежності. Найбільшими є Карпатський (мал. 178), «Асканія-Нова», Дунайський, Кримський, Чорноморський та інші. Найдавніший серед них - «Асканія-Нова». Унікальність цього заповідника становлять цілинні степи, які ніколи не орали плугом (мал. 179).

Мал. 178. Карпатський заповідник

Мал. 179. Цілинний степ у заповіднику «Асканія-Нова»

У зоопарку заповідника в напіввільному утриманні перебуває багато великих тварин. Тут можна побачити різних птахів.

У межах цих великих заповідників виділяють кілька територій. На одній з них господарську діяльність повністю заборонено, на іншій дозволяють незначне використання природи, наприклад риболовлю, збирання грибів і ягід. Потім порівнюють їх з територією, на якій господарська діяльність ведеться повною мірою. Вивчивши зміни, що відбуваються на цих територіях, пропонують заходи з охорони природи.

• Що називають заказниками

У заказниках охороняють якусь певну ділянку екосистеми, наприклад лісовий схил чи ділянку зростання рідкісної або зникаючої рослини. Тут можна здійснювати господарську діяльність, що не загрожує природі. Заказники є в усіх областях України, нині їх в Україні понад 300.

Жителям Сумської області, напевно, відомий Журавлиний заказник загальнодержавного значення. Створений він у 1982 році у с. Низів Сумського району, щоб охороняти постійні місця гніздування журавля сірого, занесеного до Червоної книги. У цьому ж році було створено інший заказник - Скит-Манявський, що в Передкарпатті. Тільки в цьому місці росте красиве дерево модрина польська, окремі дерева мають вік 250 років.

• Національні природні парки

Це також природоохоронні території, на яких дозволено організований туризм і навчальні екскурсії. Для цього створено спеціальні туристичні й так звані екологічні стежки. Завдяки їм люди менше турбують тварин, не витоптують унікальні рослини. В Україні нині створено вже 42 національні парки. Серед них Карпатський, Шацький (мал. 180), Азово-Сиваський, Вижницький, Ужанський, «Подільські Товтри», «Синевир» та інші. Окрасою Шацького парку є каскад озер, серед яких найглибше Світязь. Перлиною національного природного парку «Синевир» є високогірне озеро з такою самою назвою.

Мал. 180. Шацький національний природний парк

• Охорона природи справа кожного

Ми розглянули приклади охорони природи на рівні держави. Але кожна людина має піклуватися про збереження природи. Перебуваючи в лісі, не можна смітити, пошкоджувати рослини, палити вогнища. Засохлі дерева вирубують і вивозять з лісу, щоб шкідливі комахи з них не переселилися на здорові. Молоді деревця, висаджені замість зрубаних, ростуть повільно, тому слід пам’ятати народну мудрість: «Зрубав дерево - посади два нові».

А ще важливо - щодня в побуті ощадливо використовувати світло і воду, берегти тепло, здавати вторинну сировину, сортувати сміття, користуватися тими засобами, які менше шкодять природі. Таким чином долучитися до збереження природи може кожна людина.

Підсумки

• Держава дбає про охорону природи. Із цією метою створюють заповідники, національні природні парки, заказники.

• На природоохоронних територіях - у заповідниках, заказниках, національних природних парках - зберігаються рослини і тварини, яким загрожує зникнення.

Запитання і завдання

1. Наведи приклади взаємодії людини й довкілля, які мають: а) позитивні наслідки; б) негативні наслідки.

2. Чим загрожує людині споживацьке ставлення до природи?

3. Поясни призначення природоохоронних територій.

4. Дізнайся про природоохоронні території своєї області. Запам’ятай їхні назви. По можливості побувай на одній з них або відвідай сайт в Інтернеті. Придумай рекламу цій території так, щоб викликати у своїх знайомих бажання її відвідати і залучитися до охорони природи.

Навчальний проект

«Смітити не можна переробляти» (про «друге життя» побутових речей)

Мета: запропонувати, як можна використати вживані речі з користю для людини і природи.

Щоб спланувати і виконати проект, скористайтесь пам’яткою «Як працювати над навчальним проектом у групі», що містяться на сторінці 4 підручника. А також зверніть увагу на наступні поради.

1. Доберіть інформацію про те, як можна використовувати вживані речі. Для цього зверніться до знайомих, додаткової літератури, Інтернету.

2. Дізнайтеся, як самостійно можна виготовляти нові речі з тих, які зазвичай відправляють у смітник.

3. Обговоріть зібрані відомості у групі, визначте, які з них використаєте у проекті .

4. На основі вживаних виробів виготовте нові речі, скориставшись відібраною інформацією.

Під час презентації проекту продемонструйте виготовлені власноруч речі або їхні зображення (фотографії, відеозаписи тощо). Зазначте, чи вдалося виконати всі заплановані завдання і досягти мети проекту.

Оцініть свій внесок у роботу групи.

ФІЗИЧНА КАРТА УКРАЇНИ

ФІЗИЧНА КАРТА ПІВКУЛЬ

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація