Войти
Закрыть

Рельєф дна океану

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 27. Рельєф дна океану

• Пригадайте, чим земна кора океанічного типу відрізняється від материкової.

• Де виникають серединно-океанічні хребти?

ЯК ПОБАЧИТИ РЕЛЬЄФ ДНА ОКЕАНІВ. Рельєф дна Світового океану схований під товщею води. Розрізнити нерівності на ньому можна за глибинами. Вимірюють їх ехолотом. Цей прилад із судна посилає у воду звукові сигнали. Вони досягають дна, відбиваються від нього і повертаються. Дослідники фіксують час, протягом якого звук пройшов до дна і назад. Знаючи швидкість поширення звуку у воді (1500 м/с), можна визначити глибини океану.

Вимірювання глибини ехолотом

На кожній фізичній карті поряд зі шкалою висот розміщують і шкалу глибин. Користуючись нею, можна визначити глибини морів та океанів.

Нині на допомогу прийшли космічні й підводні апарати, здатні фотографувати дно океанів. Це дало змогу скласти карти рельєфу дна морів та океанів. З’ясувалось, що він за складністю не поступається рельєфу суходолу (мал. 112). На дні, як і на суходолі, найбільшими формами є підводні рівнини й гори. Крім того, чітко вирізняються частини океанічного дна: підводна окраїна материків, перехідна зона, ложе океану і серединно-океанічні хребти (мал. 113).

Мал. 112. Рельєф дна океану

ПІДВОДНА ОКРАЇНА МАТЕРИКІВ. Межа між материками та океанами проходить не береговою лінією, а значно далі від неї під водою. Материкова земна кора, що є основою материків, продовжується під водами океанів. Тому ця частина дна й називається підводна окраїна материків.

Уздовж узбережжя материків тягнеться материкова обмілина (шельф). Її ширина різна. Ця ділянка мілководна: до 200 м завглибшки. Шельф є підводною слабонахиленою рівниною, яка вкрита осадовими уламковими породами, принесеними річками із суходолу.

Далі, до глибини 3000 м, тягнеться материковий схил. У багатьох місцях він порізаний глибокими долинами. Нижня частина схилу має вигляд хвилястої нахиленої рівнини.

Зображення рельєфу дна океану на карті

ПЕРЕХІДНА ЗОНА. У перехідній зоні від материкового схилу до ложа океану простягаються глибокі моря. З боку океану їх обрамляють ланцюги островів. Такі острови є вершинами величезних підводних хребтів. Уздовж островів тягнуться глибоководні жолоби. Це довгі й вузькі западини з крутими схилами. Вони мають значні глибини (понад 6000 м). Яскравим прикладом такого поєднання (глибоководне море — ланцюг островів — глибоководний жолоб) є Японське море, Японські острови і Японський жолоб.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільше глибоководних жолобів у Тихому океані.

Найглибший на Землі Маріанський жолоб має глибину 11 022 м. Найдовшим є Алеутський жолоб — понад 4000 км.

Перехідні зони можуть бути поясами високої сейсмічності. Там часто трапляються землетруси і виверження вулканів. За жолобами починається ложе океану.

Мал. 113. Схема рельєфу дна океану

ЛОЖЕ ОКЕАНУ. Це центральна, найбільша за площею частина дна океану. Глибини там сягають 4000-6000 м. Земна кора в межах ложа — океанічного типу.

Рельєф ложа океану — це поєднання гігантських рівнин — улоговин. У їх центральних частинах шар осадових порід дуже тонкий. Він утворений вулканічним пилом, скелетами морських організмів. Нагромадження осадових порід відбувається дуже повільно: шар 1 мм формується тисячу років. В улоговинах височіють конуси підводних вулканів. Діючі вулкани вивергають лаву, що розтікається на дні. Згаслі мають плоскі вершини, їх вирівнюють морські течії. Улоговини розділені гірськими хребтами. Наприклад, на дні Північного Льодовитого океану здіймаються хребти Ломоносова і Менделєєва.

Мал. 114. Гори на дні Тихого океану

СЕРЕДИННО-ОКЕАНІЧНІ ХРЕБТИ. На дні всіх океанів простягаються грандіозні гірські системи — серединно-океанічні хребти (мал. 115). Це валоподібні підняття океанічної кори. Хребти тягнуться неперервною широкою смугою, утворюючи пасма завдовжки десятки тисяч кілометрів. Висота хребтів перевищує 3000 м. Так, Серединно-Атлантичний хребет простягається вздовж усього Атлантичного океану.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найдовшими горами в океані є Серединно-Атлантичний хребет завдовжки понад 18 тис. км.

Мал. 115. Схема серединно-океанічного хребта

Серединно-океанічні хребти розсічені уздовж рифтом — глибокою ущелиною з крутими схилами. Її дно перетинають тріщини, з яких виливається лава. На схилах скупчуються вулкани. Вершини вулканічних гір іноді досягають поверхні океану й утворюють острови із застиглої лави. Наприклад, вулканічним є острів Ісландія в Атлантичному океані. Це свідчення того, що серединно-океанічні хребти є сейсмічними зонами — зонами землетрусів і вулканізму.

Мал 116. Острів Ісландія утворений вершинами підводних вулканів

ЗМІНИ РЕЛЬЄФУ ДНА ОКЕАНІВ. Рельєф дна океанів, як і суходолу, формується під впливом внутрішніх і зовнішніх процесій. Унаслідок дії внутрішніх сил утворюються підводні хребти, глибоководні жолоби, поодинокі вулканічні гори. Найбільші зміни пов'язані із землетрусами і виверженнями вулканів.

Зовнішні процеси зумовлюють знесення і нагромадження осадових порід на дні. Це приводить до вирівнювання підводних форм рельєфу. Найбільше осадових порід нагромаджується біля материкового схилу. У центральних частинах океанів, як уже зазначалось, вони накопичуються дуже повільно.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Рельєф океанічного дна, як і суходолу, різноманітний.

• Частинами океанічного дна є підводна окраїна материків, перехідна зона, ложе океану і серединно-океанічні хребти.

• Основними формами рельєфу дна океанів, як і на суходолі, є рівнини і гори.

• Під дією внутрішніх процесів утворюються підводні хребти, вулкани, глибоководні жолоби; зовнішні процеси зумовлюють вирівнювання рельєфу дна.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Як можна визначити нерівності океанічного дна?
  • 2. Які розрізняють частини океанічного дна?
  • 3. Назвіть основні форми рельєфу дна океанів.
  • 4. Що спільного між рівнинами суходолу і рівнинами дна океану?
  • 5. Розкажіть про серединно-океанічні хребти. Як вони утворюються?
  • 6*. Швидкість звуку у воді становить приблизно 1500 м/с. Визначте глибину дна, якщо звук ехолота досяг дна за 2,5 с.

ПОПРАЦЮЙТЕ В ГРУПІ

Охарактеризуйте рельєф дна:

  • група 1 — Тихого океану по 20° пн. ш.;
  • група 2 — Атлантичного океану по 20° пд. ш.;
  • група 3 — Індійського океану по 20° пд. ш.

ПРАКТИЧНА РОБОТA 3 (Закінчення. Поч. див. с. 85, 102, 107.)

Тема: Позначення на контурній карті серединно-океанічних хребтів.

7. Позначте на контурній карті Серединно-Атлантичний хребет та підпишіть його назву.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду