Войти
Закрыть

Світовий океан та його частини. Острови в океані

6 Клас , Географія 6 клас Пестушко, Уварова

 

§ 44. Світовий океан та його частини. Острови в океані

ПРОЧИТАЙТЕ І ДІЗНАЄТЕСЯ

  • З яких частин складається Світовий океан.
  • Наскільки глибоким є океан,
  • Звідки острови в океані.

• З яких частин складається Світовий океан. Слово «океан» прийшло до нас з давньогрецьких міфів. Так називали бога однойменної великої ріки, яка омиває увесь земний світ. Звідси й з’явилося поняття «світовий океан». Простори, охоплені ним, такі значні, що нашу планету іноді називають водною планетою.

Світовий океан такий великий, що материки на його поверхні, яку називають акваторією, виглядають як острови. Проте саме материки поділяють Світовий океан на основні частини акваторії, що дістали назви Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий океани (мал. 131). Кожний з океанів має свої природні особливості. Водночас усі океани мають багато спільного, оскільки їхні води вільно сполучаються і перемішуються.

Частини океанів, які глибоко заходять у суходіл або відокремлені від океанів островами і півостровами, називають морями. Розрізняють окраїнні, Середземні та міжострівні моря. Окраїнні моря розміщуються по окраїнах материків і мало вдаються в суходіл, як-от: Баренцове в Північному Льодовитому океані, Аравійське в Індійському океані, Берингове в Тихому океані.

Середземні моря розташовуються всередині материка або між материками і з’єднуються з океаном однією або кількома протоками. Прикладом морів цього типу є Чорне, Середземне й Азовське в Атлантичному океані, Біле море в Північному Льодовитому океані, Червоне море в Індійському океані.

Міжострівні моря розміщуються між островами. Прикладом морів цього типу є Яванське, Банда в Тихому океані.

Частину океану або моря, що глибоко вдається у суходіл, але має вільний зв’язок з океаном, називають затокою. В окремих випадках назва «затока» історично закріпилася за такими частинами Світового океану, що є по суті морями, як, наприклад, Мексиканська, Гудзонова або Перська затоки.

Мал. 131. Частини Світового океану

Мал. 132. Гібралтарська протока

Відносно вузьку частину водного простору, що сполучає дві сусідні водойми і роз’єднує ділянки суходолу, називають протокою. Прикладами проток є Керченська, Босфор, Магелланова, Гібралтарська (мал. 132).

• Наскільки глибоким є океан. Океанічне дно розташоване на різній глибині. Найглибшим є Тихий океан (11 022 м - Маріанська западина), а наймілководнішим - Північний Льодовитий океан (5527 м - Гренландське море). Атлантичний океан за максимальною глибиною (8742 м - жолоб Пуерто-Рико) випереджає Індійський (7725 м - Зондський жолоб). Однак за середніми глибинами Індійський океан (3890 м) попереду Атлантичного (3600 м).

Подібно до того, як для позначення висот на суходолі використовується шкала висот, так для позначення різних глибин океану застосовується шкала глибин. Вона будується з використанням блакитного і синього кольорів за принципом, що глибше, то темніший колір - від блакитного до темно-синього кольору.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Океани-суперники. Найбільше і найменше за площею море - Саргасове (6,5 млн км2) і Мармурове (11 тис. км2) розташовані в Атлантичному океані. У цьому ж океані знаходиться й наймілководніше море - Азовське (14 м). Зате Тихий океан має три найглибші моря - Філіппінське, Коралове і Соломонове. Натомість Індійський океан вирізняється найбільшою затокою - Бенгальською (2,2 млн км2) і найдовшою протокою - Мозамбіцькою (1760 км). А от Північний Льодовитий океан сам по собі унікум - він найменший і найпівнічніший на планеті.

• Звідки острови в океані. Порівняно невелику ділянку суходолу, з усіх боків оточену водами океану або моря, називають островом. Трапляються поодинокі острови й групи островів - архіпелаги. Наприклад, у Тихому океані налічують щонайменше 7000 островів і архіпелагів.

Острови утворюються по-різному. Колишні частини материка, що відокремились унаслідок рухів земної кори, це острови материкового походження, як-от Гренландія чи Мадагаскар. Острови можуть бути вулканічного походження, наприклад Гавайські. Острови можуть утворюватися також завдяки діяльності живих організмів. Прикладом є Великий Бар’єрний риф - скупчення коралових островів, утворених біля північно-східних берегів Австралії кораловими поліпами (морськими організмами).

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7

Позначення на контурній карті морів: Чорне, Азовське, Середземне, Червоне, Балтійське; проток: Керченська, Гібралтарська, Магелланова, Дрейка, Берингова; заток: Біскайська, Бенгальська, Мексиканська, Гвінейська; островів: Великобританія, Гренландія, Мадагаскар, Нова Гвінея; півостровів: Аравійський, Кримський, Індостан, Лабрадор, Скандинавський, Сомалі; Маріанської западини.

МОЇ ДОСЛІДЖЕННЯ

За картою океанів наведіть кілька прикладів морів і океанів, що: а) розділяються островами; б) з’єднуються протоками.

ПРОЧИТАЛИ - ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ!

ЧИ ЗНАЮ

  • 1. Що зветься Світовим океаном?
  • 2. Які є основні частини Світового океану?

ЧИ РОЗУМІЮ

  • 3. Чим відрізняється затока від протоки?
  • 4. Що відмінного між архіпелагом та островом?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

  • 5. Яким може бути походження островів в океані?
  • 6. Які моря розрізняють за місцем положення?

ЧИ ВМІЮ

  • 7. За картою літосферних плит визначте, у якому океані найбільше островів вулканічного походження.
  • 8. За картою океанів визначте найбільші за розмірами острови.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Пестушко, Уварова", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду