Войти
Закрыть

Озера

6 Клас , Географія 6 клас Бойко, Міхелі

 

§ 49. Озера

• Чим озеро, на вашу думку, відрізняється від річки?

ЩО ТАКЕ ОЗЕРО. На суходолі є чимало заглиблень (улоговин) різного походження, в які стікають поверхневі й підземні води. Якщо в заглиблення надходить води більше, ніж за такий самий час випаровується, вода назбирується й утворюється озеро. Від річки озеро відрізняється тим, що вода в ньому не тече, як потік у руслі. А на відміну від моря, озеро не є частиною Світового океану, тобто не має з ним ніякого сполучення.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найбільше озеро на Землі — Каспійське. Воно в 4 рази більше за Біле море. Через величезні розміри і воду, що за складом солей подібна до морської, його називають морем.

Озера надзвичайно різноманітні. За розмірами є озера-моря й озера-«калюжі». Глибина озер коливається від кількох сантиметрів до більш як 1,5 км. У одних озерах вода прісна, в інших — солона (додаток 4, с. 252). Бувають озера, скуті кригою протягом сотень років, і, навпаки, озера з гарячою водою. Одні дуже багаті на організми, інші є «водяними пустелями».

Підступність вулканічних озер

Озера, що лежать у кратерах, під час вулканічних вивержень додають лиха. Так, на острові Ява під час виверження вулкана вода в такому озері закипає і вихлюпується. Потоки гарячої води і грязі стікають униз, знищуючи все на своєму шляху. Нині рівень води в цьому вулканічному озері за допомогою тунелів знизили на 50 м.

ЯК УТВОРЮЮТЬСЯ ОЗЕРНІ УЛОГОВИНИ. Розміри, обриси берегів, глибина озер зумовлені походженням їх улоговин.

Улоговини тектонічного походження утворилися в результаті рухів земної кори. Унаслідок повільного опускання ділянок суходолу виникла улоговина, наприклад, найбільшого озера Африки — Вікторія. У глибокій тектонічній тріщині утворилося й озеро Байкал. Воно має довгасту форму, велику глибину і високі урвисті береги (мал. 226).

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найглибше озеро земної кулі — Байкал (1620 м). Воно значно глибше за Баренцове та Карське моря. Його улоговина вміщує 10 % усіх прісних вод Землі. Найглибше озеро в Україні — Світязьке (58 м), воно в 4 рази глибше за Азовське море.

Мал. 226. Тектонічне озеро (Байкал)

Вулканічні озера утворились у кратерах згаслих вулканів (мал. 227). Вони досить глибокі (понад 100 м), але невеликі за площею.

Мал. 227. Вулканічне озеро

Льодовикові озера виникли в заглибинах поверхні, «виораних» і поглиблених льодовиками, або внаслідок загородження льодовиком русла гірського водотоку. Вони поширені на півночі Євразії і Північної Америки, у високих горах. Такі озера невеликі й неглибокі (мал. 228).

Чудовисько озера Лох-Несс

Льодовикове озеро Лох-Несс відоме не своїми розмірами чи глибиною. Воно відоме завдяки Нессі — ящеру, що жив на Землі 100 млн років тому і якого нібито бачили в озері в наш час. На пошуки стародавньої тварини споряджають підводні експедиції, але Нессі від них «вислизає».

Мал. 228. Льодовикові озера

Заплавні озера утворюються в долинах річок. Вони є залишками старих річкових русел, тому називаються озера-стариці (мал. 229). Ці водойми видовжені, звивисті, невеликі за площею і неглибокі.

Мал. 229. Заплавне озеро

Іноді озера можуть мати подвійне походження. Наприклад Великі Озера, що в Північній Америці, виникли в тектонічних западинах, на яких позначилася й діяльність льодовика. Тому їх походження тектонічно-льодовикове. Каспійське море-озеро лежить у прогині земної кори і водночас є залишком прадавнього океану, що існував десятки мільйонів років тому. Таке походження називають тектонічно-залишковим.

Якщо об’єднати всі озера...

Якби всі озера Землі об'єднати в одне величезне озеро, то воно зайняло б площу трохи більшу за Середземне море. Якби воду всіх озер розподілити по всій поверхні земної кулі, то вона покрила б її шаром 35 cм.

ЗВІДКИ БЕРЕТЬСЯ ВОДА В ОЗЕРІ. Озера, як і річки, живляться атмосферними опадами, підземними і поверхневими водами, що стікають у них (і насамперед річковими водами). Із озер вода витрачається на випаровування, а також витікає у вигляді річок. Рівень води в озерах, як і в річках, змінюється залежно від зміни кліматичних умов. Великі коливання рівня позначаються на їх площі. У вологі сезони вона збільшується, у посушливі — зменшується. Невипадково берегову лінію деяких озер, розташованих у пустелях, на картах позначають пунктирною лінією. Ці озера — ніби гумові, їх розміри можуть змінюватися кілька разів за короткий час.

Озеро-мандрівник

Озеро Лобнор, що в Центральній Азії, часто змінює не тільки обриси, а й місце розташування. Дивовижна здатність озера «мандрувати» на відстань понад 100 км пояснюється тим, що воно лежить серед пустелі й живиться водами кількох річок. Залежно від того, яка річка наповнює озеро, там воно і опиняється. Часом Лобнор розділяється на кілька озер або навіть пересихає.

Озера, з яких витікають річки, називаються стічними. Наприклад, стічним є Байкал — з нього витікає річка Ангара. Озера, з яких річки не витікають, називаються безстічними. Таким є Каспійське море-озеро — жодна річка з нього не витікає.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Найсолоніше озеро світу — Мертве море в Азії. Його вода така солона, що риба, яка іноді запливає з річки Йордан, гине в ньому через хвилину. Рибина стає твердою, як палиця, покрившись міцним соляним панциром. У такому озері неможливо потонути, людина тримається на воді, як поплавець.

Мал. 230. Найсолоніше озеро світу — Мертве море

Із річковими і підземними водами до озера надходять солі. Якщо їх вміст у воді зовсім незначний, то озеро вважають прісним. Прісними є стічні озера, тому що сіль із них виносять річки, які витікають із нього. Якщо озеро безстічне, то солі в ньому нагромаджуються і вода поступово засолюється. Солоні озера виникають у посушливому кліматі. Там відбувається велике випаровування з їх поверхні, тому вода сильно насичується солями. Іноді їх так багато, що солі випадають на дно і береги у вигляді осаду.

Зображення озер на карті

ПОШИРЕННЯ ОЗЕР ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ. На земній кулі є величезна кількість озер. Вони є скрізь, навіть у закутій у льодовий панцир Антарктиді. У районах із вологим кліматом їх більше, ніж там, де клімат посушливий. Найбільш озерним материком є Північна Америка. На півночі Євразії озер подекуди так багато, що складно визначити, чого там більше — суходолу чи води. Такими країнами є Швеція і Фінляндія. Їх називають «країнами тисячі озер». У цих районах на півночі Європи є всі умови для утворення озер — велика кількість опадів, незначне випаровування, багато природних улоговин.

РЕКОРДИ СВІТУ ЛЮДЕЙ І ПРИРОДИ

Заплавне озеро Тонлесап, що в долині річки Меконг (Азія), є найбільш рибним озером на Землі. Там з 1 га виловлюють 100 кг риби. Такі багатства озера пояснюються тим, що воно влітку розливається, як річка в повінь. Його вода затоплює луки і ліси, й рибі не бракує їжі. Під час такого розлиття рибу ловлять у калюжах навіть тигри, куниці та свійські тварини — собаки, коти, свині.

Мал. 231. Фінляндія — країна тисячі озер

Озера — окраса природи. Як милують око синява води і біле латаття на ній! Береги озер є чудовим місцем відпочинку. Воду з них використовують для потреб населення і зрошення. Великими озерами на суднах перевозять різноманітні вантажі. У солоних озерах видобувають кам’яну сіль, у невеликих прісних озерах розводять рибу.

Мал. 232. Видобування солі з озер

І солоне, і прісне

Залишкове безстічне озеро Балхаш (Азія) має дивовижну воду. У західній частині озера вона прісна, а в східній — солона. Така «подвійність» обумовлена тим, що в західну частину впадають кілька повноводних річок, які й опріснюють озеро. А в східну частину не впадають річки, і вода там залишається солоною.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

• Озеро — це природна водойма (улоговина, заповнена водою), яка немає безпосереднього сполучення з морем.

• За походженням улоговин розрізняють озера тектонічні, вулканічні, льодовикові, заплавні та ін.

• За водним режимом є стічні та безстічні озера.

• За солоністю води озера бувають прісні й солоні.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Що називають озером? Які умови необхідні для його утворення?
  • 2. Чим озеро відрізняється від моря?
  • 3. Як утворюються озерні улоговини?
  • 4. Чому безстічне озеро стає солоним?
  • 5. Визначте географічні координати озера Байкал.
  • 6*. Земна поверхня має багато улоговин, заглиблень і знижень. Проте не всі вони стають озерами. Поміркуйте чому

ПРАКТИЧНА РОБОТА 7 (Закінчення. Поч. див. с. 166, 191.)

Тема: Позначення на контурній карті озер.

4. Зазначте на контурній карті назви озер: Каспійське, Байкал. Вікторія, Великі Озера.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 6 клас Бойко, Міхелі", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду