Харчова промисловість України
- 13-01-2022, 15:29
- 531
9 Клас , Географія 9 клас Бойко 2022 (повторне видання)
9 Клас , Географія 9 клас Бойко 2022 (повторне видання)
МІСЦЕ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ. Харчова промисловість є важливим видом економічної діяльності в Україні. За вартістю реалізованої продукції вона завжди входила в першу трійку промислових галузей разом із металургією і паливно-енергетичною промисловістю, а віднедавна стала лідером у зв’язку із кризовими явищами у двох інших галузях. Частка харчової промисловості перевищила 20 % у загальному обсязі реалізованої промислової продукції. Найбільшу частку продукції становлять олія та жири, м’ясні та молочні продукти, напої, хліб, хлібобулочні та борошняні вироби.
Харчова промисловість України — це великі, середні та малі підприємства різної форми власності, які функціонують в усіх регіонах країни. Деякі з них визначають спеціалізацію країни, інші — обслуговують місцеве населення. В умовах зростання попиту на якісні продукти харчування і конкуренції між виробниками, а також створення зон вільної торгівлі з сусідніми країнами і ЄС, навіть невеликі підприємства намагаються знайти свого споживача в усіх регіонах країни і за кордоном. Харчова промисловість України — серед вітчизняних лідерів за обсягами залучених іноземних інвестицій і часткою в загальному експорті товарів.
Україна має дуже сприятливий природно-ресурсний, людський і геополітичний потенціал для виробництва продуктів харчування. Раціональне його використання могло б забезпечити нашій країні провідне місце на регіональному та світовому продовольчих ринках.
ЦУКРОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Виробництво цукру ще донедавна було провідним у харчовій промисловості України. За обсягами виробництва наша країна посідала перше місце в Європі. Але через високу собівартість вітчизняний цукор став неконкурентоспроможним на зовнішніх ринках. Тому обсяги виробництва продукції суттєво скоротилися. Донедавна в Україні було близько двохсот цукрових заводів, сьогодні працює не більше сорока. Діючі підприємства розміщені переважно в лісостеповій зоні, у районах, де висівають найбільше цукрових буряків. Найвища їх концентрація у Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській, Черкаській і Полтавській областях (мал. 148 на с. 182).
Мал. 147. Виробництво цукру
Мал. 148. Виробництво цукру в Україні (2014-2019 рр.)
РОБОТА З КАРТОЮ
КОНДИТЕРСЬКА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Кілька сотень кондитерських підприємств, які розташовані в усіх регіонах України, виробляють різноманітні солодощі: цукерки, печиво, вафлі, торти, шоколад тощо. Ці підприємства є найбільшими споживачами цукру.
Хоча в кондитерській промисловості країни задіяні великі міжнародні корпорації, основними виробниками продукції є вітчизняні фірми. Деякі українські компанії вийшли на світовий ринок кондитерських виробів, реалізують продукцію в десятках країн і входять до світового рейтингу найбільших виробників. Це компанії «Рошен» (заводи в Києві, Вінниці, Маріуполі, Кременчуці), «Конті» (Костянтинівна, Донецьк), «АВК» (Дніпро). Два підприємства, які мають давні традиції шоколадного виробництва, сьогодні належать іноземним ТНК. Це Львівська кондитерська фабрика «Світоч» і Тростянецька шоколадна фабрика (Сумська область). На їх базі працюють підприємства «Нестле Україна» і «Монделіс Україна» (американська ТНК Mondelēz International — найбільший у Північній Америці та другий у світі виробник продуктів харчування).
Світ у просторі й часі
Нестле Україна
Діяльність в Україні всесвітньо відомої ТНК Nestle розпочалася у 1994 р. Тоді з’явилися невідомі раніше українському споживачеві шоколадні батончики Nuts та кава Nescafe. Згодом компанія викупила львівську кондитерську фабрику «Світоч». Сьогодні «Нестле Україна» відома продукцією торгових марок Nuts, KitKat, Lion тощо.
Світ у просторі й часі
Кондитерське підприємство повного циклу
Тростянецька шоколадна фабрика «Монделіс Україна» — єдине кондитерське підприємство, яке має повний цикл виробництва — від обробки какао-бобів до упаковки готової продукції. Україна стала третьою країною (після Австрії та Німеччини), де є повний цикл виробництва популярного шоколаду «Мііка». Продукція цієї компанії в Україні також представлена торговими марками шоколаду «Корона», печива «Ведмедик «Барні», Tuc, Oreo, Picnic, жувальної гумки Dirol, льодяників Halls, чіпсів «Люкс» тощо.
Мал. 149. Продукція ТНК «Монделіс Україна» (Сумська, Київська області)
БОРОШНОМЕЛЬНО-КРУП’ЯНА І ХЛІБОПЕКАРНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Підприємства борошномельно-круп’яної промисловості забезпечують деякі виробництва харчової промисловості та населення борошном (пшеничним, житнім, ячмінним, кукурудзяним, вівсяним) та крупами (пшоняною, ячневою, кукурудзяною, вівсяною, рисом, гречкою, горохом, сочевицею). З відходів виробництв виготовляють корми для тварин. Борошномельні й круп’яні підприємства зорієнтовані на сировину та споживача і розміщені на всій території України. Найбільші центри — Київ, Харків, Одеса, Миколаїв, Запоріжжя, Львів, Тернопіль. Потужні елеватори розташовані в портових містах чорноморсько-азовського узбережжя (Херсон, Миколаїв, Одеса, Маріуполь), найбільших транспортних вузлах на р. Дніпро (Дніпро, Запоріжжя, Кременчук).
Хлібопекарна промисловість випускає понад 300 видів хлібобулочних виробів. Її виробництва розміщені практично повсюдно в містах, селищах і селах країни.
М’ЯСНА ПРОМИСЛОВІСТЬ забезпечує населення свіжим і мороженим м’ясом, м’ясними напівфабрикатами та продукцією його переробки (ковбасними виробами, копченостями, м’ясними консервами тощо). У структурі споживання цих продуктів провідне місце посідає м’ясо птиці та свинина, а другорядне — яловичина й баранина (див. мал. 62 на с. 84.). Найбільше м’яса виробляють у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Черкаській областях (мал. 150). Великі м’ясокомбінати працюють у найбільших містах України, а птахофабрики — у приміських зонах. Великі обсяги м’ясної продукції виробляють у домашніх господарствах та малих підприємствах в усіх регіонах країни.
Мал. 150. Виробництво м’яса в Україні (2019 р.)
МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Молочна промисловість охоплює первинну переробку молока, виробництво кисломолочних продуктів, масла, сирів, молочноконсервної продукції.
В Україні працюють понад п’ятсот підприємств молочної промисловості.
Найбільші молокопереробні комбінати та заводи розміщені у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Запоріжжі, Лубнах (Полтавська область), Первомайську (Миколаївська область). На ринку України працює низка французьких ТНК: Lactalis («Лакталіс») — у Миколаєві й Павлограді, Bel («Бель») — у Шостці, Danone («Данон») — у Херсоні та Кременчуці.
ОЛІЙНОЖИРОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Ця промисловість здійснює переробку насіння соняшнику, сої, ріпаку, льону для виробництва олії, маргарину, майонезу, кулінарних жирів тощо. В Україні 90 % олії виробляють із насіння соняшнику. Підприємства зазвичай розташовані в районах його вирощування, оскільки на виробництво однієї тонни олії витрачають від 3 до 8 тонн насіння. Найбільші підприємства розміщені в Дніпрі, Кропивницькому, Запоріжжі, Полтаві, Харкові, Одесі, Вінниці, Чернівцях, Слов’янську. Лідерами з виробництва олії є українська компанія «Кернел» (Полтава), яка володіє відомими торговими марками «Щедрий дар», «Чумак», «Стожар», та Дніпровський завод, що входить до складу американської ТНК Bunge («Бунге») і випускає олію під брендом «Олейна». Цій компанії належать також сучасний виробничо-перевантажувальний комплекс у Миколаєві (включає один із найбільших в Україні заводів з виробництва олії, олійний та зерновий термінали), який створений для експортних цілей (мал. 151). Україна є найбільшим світовим експортером соняшникової олії, постачаючи її у 110 країн.
Мал. 151. Виробничо-перевантажувальний комплекс компанії «Бунге Україна» та її продукція
Рекорди світу
У 2019 р. в Україні було вироблено соняшникової олії більше, ніж оливкової в усіх країнах світу разом узятих! Понад 6,7 млн тонн соняшникової олії проти 3,2 млн тонн оливкової.
ПЛОДООВОЧЕВА ПРОМИСЛОВІСТЬ. До неї належать виробництва, які переробляють і консервують овочі та фрукти. Її продукцією є заморожені, сушені, квашені та консервовані овочі та фрукти; картопляні чіпси; фруктові та овочеві соки; джеми, желе, варення, кетчупи, соуси тощо. Сировина для плодоовочевої промисловості малотранспортабельна, тому її переробка здійснюється в районах вирощування і має зональну спеціалізацію. Підприємства розташовані в усіх регіонах України, найбільше їх — у степовій і лісостеповій зонах.
Плодоовочева промисловість набуває експортного значення для України завдяки діяльності компаній «Нестле» (завод у селищі Торчин Волинської області, що виробляє продукцію під маркою «Торчин»), «Чумак» (м. Каховка Херсонської області), «Верес» (заводи у Черкасах, Каневі, Мукачевому) тощо.
ВИРОБНИЦТВО ВИНА, ПИВА Й БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ. Сировиною для виробництва вина є виноград, фрукти, ягоди. Первинне виноробство розміщене в районах вирощування сировини, а вторинне виноробство та розлив вина — як у цих районах, так і в місцях споживання продукції. Найбільші виробники різних виноградних вин та коньяків зосереджені в Криму, Одеській, Херсонській, Миколаївській та Закарпатській областях.
В Україні є сотні заводів, що виробляють пиво, плодово-ягідні напої, мінеральні води. Найбільші пивзаводи розміщені в Києві, Харкові, Чернігові, Миколаєві, Запоріжжі, Львові. Потужні виробництва безалкогольних напоїв розташовані у містах-мільйонниках, а також у Черкасах, Полтаві, Запоріжжі. Мінеральну воду розливають на заводах у великих містах країни, місцях зосередження води з лікувальними властивостями (Миргороді, Сваляві) та інших населених пунктах.
Однією з перших ТНК, яка почала працювати на українському ринку безалкогольних напоїв, є американська компанія Coca-Cola («Кока-Кола»). Вона пропонує українським споживачам напої «Coca-Cola», «Sprite», «Fanta», «BonAqua», «Фруктайм» тощо. Сьогодні компанія є одним із найбільших інвесторів в економіку України.
Світ у просторі й часі
Соляне виробництво
Окремим складником харчової промисловості є соляна промисловість. Її підприємства видобувають і переробляють кам’яну сіль. Видобуток солі в Україні почався ще в XII-XVI ст. Перші солеварні було закладено на території сучасних Львівської та Івано-Франківської областей. У Криму видобували осадову сіль. Основні поклади солі зосереджені на Донбасі, Передкарпатті, у Дніпровсько-Донецькій западині та Криму. Також видобувають і переробляють сіль соляні шахти, солезаводи та солепромисли на Чорноморському й Азовському узбережжях.
РИБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Рибне виробництво розвинене у портових містах Причорномор’я та Приазов’я: Одесі, Чорноморську, Маріуполі, Бердянську, Очакові, Севастополі, Керчі. Рибну продукцію постачають також судна-заводи, що виловлюють рибу у Світовому океані.
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ. Для виробництв харчової промисловості характерна певна невідповідність переробних потужностей та сировинної бази, тому значну частину продукції не переробляють. Необхідне будівництво оснащених новітнім обладнанням невеликих підприємств, які могли б швидко переорієнтуватися на випуск високоякісної, конкурентоспроможної продукції.
Подальший розвиток та зростання конкурентоспроможності вітчизняних харчових продуктів неможливі без модернізації обладнання та впровадження сучасних технологій. Основними завданнями, які стоять перед вітчизняною харчовою промисловістю, є забезпечення якості продуктів, урізноманітнення ринків збуту, а також стимулювання пріоритетних напрямів виробництва. Таким напрямом, наприклад, може бути участь харчової промисловості в розвитку біоенергетики та виробництві альтернативних видів палива.
ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ
Які підприємства з виробництва харчових продуктів і напоїв працюють у вашій місцевості? З’ясуйте, які технологічні стадії виробництва продукції характерні для них.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
Коментарі (0)