Войти
Закрыть

Організація суспільства і влади в Давньому Єгипті

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 6. Організація суспільства і влади в Давньому Єгипті

Розгляньте зображення на стародавній фресці (мал. 22). Як ви вважаєте, чим займалася ця людина? Які деталі зображення підтверджують ваші здогадки?

Мал. 22

Прочитайте текст. Вставте пропущені слова.

Фараон — цар у Давньому Єгипті.

Сама природа сприяла розвиткові Давнього Єгипту як централізованої держави. Єдиною доступною водною артерією користувалися спільно усі номи (області Єгипту), що були розташовані ланцюгом уздовж річкової долини. У таких умовах політичну стабільність й ефективну роботу каналів могла забезпечити лише державна влада.

Про могутність фараонів і поклоніння їм свідчить пишний поховальний обряд. Єгиптяни вважали, що після смерті фараон приєднувався до богів. Ще за життя правителя вони будували місце його останнього спочинку у вигляді величезних пірамід. Традиція будувати піраміди проіснувала майже 1000 років. Згодом фараонів почали ховати у гробницях, які вирубували у скелях. Вони були більш утаємничені, а отже, захищені від пограбувань. Першу піраміду збудували за царя Джосера майже 5 тисяч років тому.

Накресліть у зошиті лінію часу. Позначте на ній дату зведення піраміди Джосера і порахуйте, скільки років минуло відтоді.

Єгипетські фараони

Влада фараонів у різні часи зазнавала змін. Були серед них могутні володарі, а були й такі, які гинули через змови вельмож.

Прочитайте про єгипетських фараонів і порівняйте правління найвідоміших єгипетських царів доби Середнього царства (середина XXI—XVIII ст. до н. е.).

Поміркуйте й обговоріть з однокласниками, про чиї інтереси дбали фараони.

Прочитайте уривок з історичного джерела.

Визначте головні обов'язки чаті. Як ви гадаєте, чи є схожа посада в сучасній Україні?

Соціальну еліту Давнього Єгипту становили фараон, царедворці (переважно царські родичі), місцева знать, жрецька верхівка. Фараонові належали величезні маєтності. Він надавав володіння своїм вельможам у службове користування. Селяни, які жили на цих землях, були зобов’язані працювати на вельмож.

Хліборобів, ремісників, рибалок, пивоварів, птахоловів у фараонових господарствах, маєтках вельмож і храмах називали меретами. Працівників на полях об’єднували в робочі загони, за якими наглядали чиновники. Щодня мерети отримували уроки — норми виробітку, за невиконання яких карали бамбуковими киями. Власних господарств мерети не мали, а жили із заробітку — платили їм виробленими ними ж товарами.

Незначний відсоток єгипетських селян було звільнено від примусових робіт на вельмож, натомість вони будували царські гробниці, храми, іригаційні споруди тощо і сплачували податок за користування землею та водою для її зрошення.

Найважче жилося рабам. Вони не мали ані прав, ані майна. Наглядачі поводилися з ними жорстоко, а вкрай важка праця робила їхнє становище нестерпним. Їх називали живими мерцями або живими для вбивства. Імовірно, рабами були переважно військовополонені. У рабство потрапляли також бідні селяни за борги і злочинці. Раби працювали здебільшого на важких земляних роботах, у копальнях, на будівництві.

Розгляньте зображення соціальної піраміди. Запишіть у зошит назви її рівнів у порядку від найнижчого до найвищого. Поясніть, за яким принципом вони розташовані.

Соціальна піраміда

Прочитайте твердження. Якщо вони правильні, наведіть аргументи з тексту параграфа, якщо хибні — спростуйте.

  • 1. Жерці у Давньому Єгипті мали необмежену владу і прирівнювалися до богів.
  • 2. Давньоєгипетські чиновники виконували чимало завдань, зокрема визначали та збирали податки.
  • 3. Усі фараони багато часу проводили у загарбницьких походах.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

У період розквіту Давній Єгипет був централізованою монархією (найвища державна влада зосереджена в руках монарха) із надзвичайно широкою системою бюрократичного апарату. Фараон мав усю повноту законодавчої, виконавчої та судової влади. Правитель був верховним воєначальником і найвищим суддею. Піддані називали його добрим богом, сином бога Ра (бога Сонця). Керувати державою фараонові допомагали чиновники, які збирали податки, контролювали громадські роботи, збирали ополчення.

Домашнє завдання

  • 1. Визначте, які риси економічного й політичного життя свідчать про розвиток у єгиптян власної цивілізації.
  • 2. Підготуйте повідомлення про обов’язки і статус давньоєгипетських жерців.
  • 3. Поміркуйте, чому давні єгиптяни використовували працю рабів.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду