Войти
Закрыть

Давньоєгипетське суспільство

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 19. Давньоєгипетське суспільство

ПРИГАДАЙТЕ

1. Вищі верстви давньоєгипетського суспільства. На верхівці суспільної ієрархії був фараон. Він мав необмежену владу в Єгипті, йому належала вся земля в ньому. Фараон встановлював закони, за якими жила країна, і керував військом.

Піддані вважали фараона живим богом. У його присутності всі мусили стояти, а під його поглядом піддані падали на коліна й схиляли голову вниз. Заборонялося повертатися до фараона спиною. Для того щоб залишити приміщення, де перебував фараон, необхідно було йти задки.

Наступною після фараона йшла знать — чиновники і жерці. Найвпливовішими чиновниками були номархи, яким фараон доручав управління окремими територіями Єгипту. Інші чиновники мали свої обов’язки, наприклад контролювали проведення сільськогосподарських робіт, будівництва, керували окремими підрозділами в армії, збирали податки.

Фараон і його піддані. Сучасний малюнок.

Символи влади фараона.

Жрець здійснює священний ритуал у стінах храму. Сучасний малюнок.

Скульптура давньоєгипетського писця. ІІІ тис. до н. е.

До окремої групи чиновників належали писці, обов’язком яких було занотовувати все необхідне та здійснювати розрахунки. За свою службу вони отримували у володіння землі та подарунки. Тому більшість писців була досить багатою. Крім того, у давньоєгипетському суспільстві вони мали велику повагу.

Жерці проводили релігійні обряди у храмах, яким у Давньому Єгипті надавали великого значення, а головне, вони визначали початок щорічного розливу Нілу. Для того щоб його передбачати, жерці винайшли календар. Також вони склали карту зоряного неба, мали ґрунтовні математичні знання. Жерці навчали майбутніх чиновників письма. Храмам належали великі земельні володіння, які обробляли селяни, а ще вони отримували пожертвування в обмін на релігійні послуги. Жерці були хранителями релігійних і наукових знань, тому їх високо шанували, і вони були дуже заможними.

Якими були завдання писців і жерців у давньоєгипетському суспільстві?

2. Нижчі верстви давньоєгипетського суспільства. Більшість єгиптян становили селяни, що жили в невеликих поселеннях. Селяни не були рабами, але мусили будувати та ремонтувати дамби і канали, а також вирощували пшеницю, ячмінь та овочі. Вони не мали землі, а за можливість працювати на ній сплачували власнику (фараону, жерцям або знатним людям) податок зерном.

Чим у Давньому Єгипті селяни та ремісники сплачували податки?

Фрагмент папірусу Мерера — одного з найдавніших відомих папірусів. Його вік — приблизно 4,5 тис. років.

Виготовлення паперу з папірусу

Селяни починали обробляти землю, коли спадала вода в Нілі. Спочатку ґрунт розпушували за допомогою плуга з мідним або бронзовим наконечником, потім сіяли зерно. По полю проганяли тварин, щоб вони втоптали зерно в землю. Коли колоски достигали, їх зрізали серпами. По зібраних колосках знову проганяли тварин, щоб вони копитами вибили зерно. Далі зерно віяли — відділяли його від полови. Нарешті чисте зерно засипали в глиняні глечики для зберігання, щоб потім розтерти його на борошно.

Трохи вище селян в ієрархії були ремісники та торговці. Вони віддавали частину своїх виробів або товарів як податок. Окремі ремісники виготовляли папір зі стебел схожої на очерет рослини — папірусу. Папірусом також називали й сам матеріал для письма.

Найнижчою верствою суспільства були раби, яких називали «живі мертві». Їх використовували на найважчих роботах: для прокладання каналів, у шахтах, як гребців на кораблях. Раби належали господарю, який міг розпоряджатися їхнім життям як заманеться.

Виготовлення вина з винограду. Давньоєгипетський малюнок.

Ювелір за роботою. Давньоєгипетський малюнок.

Музикант. Давньоєгипетський малюнок.

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Давньоєгипетське суспільство (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація