Войти
Закрыть

Мистецтво в Стародавній Греції (практичне заняття)

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 36. Мистецтво в Стародавній Греції (практичне заняття)

1. Що особливого в давньогрецькій архітектурі?

У V ст. до н. е. в Греції високого рівня розвитку набула архітектура. Краса архітектурних пам’яток, на думку греків, мала виховувати у громадян відчуття прекрасного, гармонійного і величного. Тому вони розробили особливі правила, які визначали співвідношення різних частин будівлі. Ці правила називаються ордером — «порядком». Замість колон греки іноді використовували кам’яні статуї. Колони-статуї у вигляді чоловіків називалися атлантами, у вигляді жінок - каріатидами.

• Працюймо в групі!

Визначте особливості давньогрецької архітектури. Порівняйте забудову давньогрецького міста з містами інших країн давнини. Що було спільного, а що - відмінного?

Давньогрецькі храми будували на високому фундаменті, щоб виділити з-поміж інших будівель. Зусібіч їх оточували мармуровими колонами - портиком. У головному залі храму містилася статуя бога, якому він присвячувався. У храмах були також приміщення, де зберігалися священне начиння, храмові і навіть міські скарби.

Портик - розміщена перед входом у будівлю відкрита галерея, утворена колонами або стовпами, що підтримують перекриття.

Портик каріатид Ерехтейона

На жаль, давньогрецькі споруди дійшли до нашого часу в пошкодженому вигляді, проте й досі вражають своєю красою та вишуканістю.

2. Яким був Афінський Акрополь у V ст. до н. е.?

Найвизначніші пам’ятки давньогрецької архітектури були споруджені на невеликому майданчику (300x130 м) на скелястому пагорбі з прямовисними схилами — Афінському Акрополі. Це було священне для давніх афінян місце, тут розмилувалися храми їхніх богів, а насамперед покровительки полісу - Афіни.

• Працюймо в групі!

Уявіть, що вам доручили провести рекламну кампанію з історичного туризму. Підготуйте рекламну листівку (це може бути і рекламна презентація) про Афінський Акрополь V ст. до н. е.

У листівці має бути опис пам’яток, щоб зацікавити якомога більше туристів.

Більшість значних споруд Акрополя зведено під час правління Перикла. Планування та побудову виконували під керівництвом видатного архітектора та скульптора Фідія.

Потрапити на Акрополь можна лише з одного боку і лише по вузькій дорозі. Мармурові сходи вели до парадного входу на Акрополь, який називався Пропілеї1. Він мав два портики, до яких було прибудовано бібліотеку та картинну галерею. Стелі Пропілеїв були розписані золотими зірками на тлі синього неба.

1 Пропілеї (з грецької — «перед воротами») — парадний вхід, проїзд, утворений портиками та колонадами.

Афінський Акрополь часів Перикла (макет)

Праворуч від Пропілеїв розташовувався невеликий, вишуканий храм богині перемоги - Ніки. Він мав особливість - статуя богині в цьому храмі була не крилатою, як звичайно, а безкрилою - щоб богиня ніколи не покидала Афіни.

Пропілеї (реконструкція)

Центральне місце на Акрополі займав Парфенон - храм, присвячений Афіні Діві (Парфенос), покровительці міста й усієї Аттики. Він був побудований з білого мармуру із золотистим відтінком. Зусібіч храм оточували портики з 46 колон. На фронтонах розміщувалися мармурові скульптури. Всередині храму було дві зали. В одній стояла одинадцятиметрова статуя Афіни, в іншій - зберігалася скарбниця Афінської держави.

Храм богині Ніки

Навпроти Парфенона стояв менший за розмірами храм Ерехтейон, частина колон якого була зроблена у вигляді витончених фігур дівчат, які несли корзини (портик каріатид).

Афінський Парфенон

На Акрополі стояла статуя Афіни Промахос (Войовниці). Вона була зроблена з бронзи і мала висоту 7 метрів. Грізна богиня правою рукою спиралася на спис, лівою тримала щит, голову вінчав шолом.

3-D реконструкція Афінського Акрополя

http://bit.ly/30Ws3oP

3. Чим уславилися давньогрецькі скульптори?

У багатьох музеях світу зберігаються пам’ятки давньогрецької скульптури. Статуї богів, переможців Олімпійських ігор і знаменитих людей стояли в храмах, на стадіонах, вулицях та площах давньогрецьких міст. Скульптори вирізали їх із дерева, відливали з бронзи або висікали із білого мармуру. Давньогрецькі скульптори вміли передавати рухи людей. Їхня майстерність вражала сучасників. Вони сприймали статую, як живу істоту: «ось-ось заговорить», «вона жива» тощо.

• Працюймо в групі!

Кого зображували давньогрецькі скульптори і що хотіли виразити своїми творами? Порівняйте давньогрецькі скульптури зі статуями та рельєфами країн Стародавнього Сходу. Кого вони прославляли?

Давньогрецькі скульптори хотіли показати у своїх творах, якими повинні бути люди. Тому богів, героїв та людей вони зображували красивими, молодими, зі струнким тілом та правильними рисами обличчя. Проте не лише красу людини прагнули передати скульптори, а й відвагу, мужність, готовність до подвигу. Як зазначали сучасники, деякі статуї були прекрасніші за живих людей.

Реконструкція статуї Афіни Парфенос

Скульптори з Пелопоннесу зазвичай зображували сильних, мускулистих атлетів. Серед них уславився майстер Поліклет. Серед найкращих його творів - скульптури «Дорифор» (списоносець) та «Поранена амазонка».

Дорифор

Відомим грецьким скульптором був Мирон. Він ставив за мету зобразити людське тіло в момент руху. Найкраще це вдалося йому в статуї, яка зображає юнака - метальника диска («Дискобол»).

Особливу славу здобули скульптури Фідія, зокрема статуя Афіни Парфенос для Акрополя та статуя Зевса для храму в Олімпії. Статуя Афіни Парфенос у повному озброєнні стояла на мармуровому постаменті всередині Парфенону. У руці вона тримала Ніку - крилату богиню перемоги. Біля її ніг лежав великий бронзовий щит, на якому зображено битву героїв з амазонками. Щоб передати колір рук, обличчя та ніг, Фідій на дерев'яну основу наклав пластинки зі слонової кістки. Одяг богині був зроблений із золота.

Статуя Зевса з храму в Олімпії - одне з чудес світу (художня реконструкція)

Статуя Зевса в храмі Олімпії перевищувала у висоту 12 метрів (і це без п'єдесталу) і вважалась одним із семи чудес світу. Давньогрецький бог був зображений на троні. Обличчя, руки й інші оголені частини тіла зроблені зі слонової кістки, волосся і борода, вінок, плащ і сандалі - із золота, очі - з коштовного каміння. У правій руці він тримав богиню перемоги Ніку, а у лівій - скіпетр, увінчаний орлом.

ОЦІНІТЬ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ ПІСЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Продовжіть речення «На цьому практичному занятті я дізнався/дізналася про..., навчився/навчилася..., зрозумів/зрозуміла...»

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду