Войти
Закрыть

Слов’яни під час Великого переселення народів

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 54. Слов’яни під час Великого переселення народів

Упродовж II—VII ст. у Європі та Азії відбувалося значне переміщення племен, відоме як Велике переселення народів. Активними учасниками цих подій були й слов’яни. Цей час був важливим етапом їхньої історії.

• Пригадайте!

Коли відбулося Велике переселення народів? Які народи брали в ньому участь?

1. Як склалася історія готів на гунів на теренах України?

На початку нової ери в пошуках нових земель зі Скандинавії в Балтію переселилися германські племена готів. Наприкінці II ст. вони рушили на південний схід і дійшли аж до узбережжя Чорного та Азовського морів. Про панування готів у Північному Причорномор’ї III—IV ст. писав готський історик Йордан у своїй праці «Гетика» (середина VI ст.). Готська держава об’єднала багато народів, зокрема й давніх слов’ян (венедів).

• Працюймо разом!

Покажіть на карті «Велике переселення народів. Падіння Західної Римської імперії» пересування готів та гунів на теренах сучасної України.

Цікаво знати! В епоху панування готів на теренах сучасної України поширилася черняхівська культура, про яку ви довідалися на попередньому уроці. Носіями цієї культури були різні племена: слов’янські, фракійські, сарматські, готські. На думку вчених, саме готи об’єднали різні племена в переддержавне утворення, відоме археологам як черняхівська культура.

Непростими були відносини венедів із готами: то вони мирно співіснували, то спільно брали участь у походах на володіння Римської імперії, а часом воювали між собою. Так, у IV ст. готський король Германаріх рушив з військом проти венедів і підкорив їх (щоправда, ненадовго). Готська навала розколола венедів на східну та західну групи: склавинів, які оселилися в Межиріччі Дністра і Дунаю, та антів, які зайняли території між Дунаєм і Сіверським Дінцем.

Ось як описує слов’ян середини І тис. Йордан: «...Починаючи від місця народження Вістули (тобто Вісли), на безмежних просторах розташувалося багатолюдне плем’я венедів. Хоч їх назва тепер міняється відповідно до різних родів і місцевостей, все ж переважно вони називаються склавинами й антами... Германаріх направив військо проти венедів. Останні, хоч і заслуговують на презирство через слабку зброю, однак могутні завдяки своїй чисельності... Ці венеди походять від одного кореня і сьогодні відомі під трьома іменами: венедів, антів і склавинів».

Наприкінці IV ст. у Північне Причорномор’я вдерлося велике об’єднання кочових племен, основу якого становили гуни. Зазнавши від них поразки, більшість готів переселилися на окраїни Римської імперії (Середній Дунай), невелика їх частина залишилася в Криму. Гуни рушили на захід і дійшли до кордонів Римської імперії. Найбільшої могутності, як вам відомо, гуни досягли за часів Аттіли. 451 р. у битві на Каталаунських полях вони зазнали жорстокої поразки від римської армії. Остаточно гунський союз розпався після смерті Аттіли в 453 р. Після цього в Північному Причорномор’ї та Подунав’ї посилилися позиції слов’ян.

2. Що робили давні слов’яни після розгрому гунів?

«Тепер вони (слов’яни) бушують повсюдно...», - писав Йордан про давніх слов’ян, які позбулися гунської залежності. Насамперед їх приваблювала багата Візантійська імперія. З початку VI ст. давньослов’янські племена майже щороку нападали на візантійські провінції і захоплювали багату здобич. Так звані балканські війни були продовженням Великого переселення народів.

Візантійські імператори вперто боронили свої землі від наступу слов’ян, однак нічого не могли вдіяти й змушені були дати дозвіл слов’янам селитися на Балканах. У VI-VII ст. слов’янські племена антів поширюються по всьому Балканському півострову і навіть з’являються в Малій Азії. Іоанн з Ефесу (VI ст.) зазначав, що «народ слов’ян... пройшов через всю Елладу, і по країні Фессалоніка, і по фракійських провінціях... Вони спустошили та спалили їх (міста і фортеці), взяли полонених і стали господарями на землі... Вони стали багаті, мають золото та срібло, табуни коней і багато зброї. Вони навчилися вести війну краще, ніж римляни...». «Зіслов’янилася вся наша земля і стала варварською», - підсумовував один із візантійських імператорів.

• Поміркуйте!

Якими були відносини давніх слов’ян з Візантійською імперією? Що відомо про аварів? Яку роль вони відіграли в історії антів?

Утім, просуванню антів на нові землі завадила навала кочових племен аварів. Ці племена з’явилися в Північному Причорномор’ї в 558 р. Спочатку вони напали на народи Приазов’я. а потім - на антів. Кочівники грабували, спустошували землі антів, захоплювали мешканців у полон.

Зовнішній вигляд чоловічого й жіночого (княжого) одягу антів. За матеріалами Мартинівського скарбу (V-VI ст.) (реконструкція П. Корнієнка та О. Приходнюк)

Анти змушені були боронити свої землі від нападів аварів, тому припинили походи на Візантію і навіть виступили як її спільники. Остання згадка про антів датується 602 р. Того року аварський правитель (каган) надіслав військо проти антів: «...Каган, одержавши звістку про набіги римлян, направив сюди Апсіха з військом з наказом знищити плем’я антів, які були союзниками римлян». Існує думка, що саме навала аварів була причиною розпаду військового союзу антів. Затим частина антів осіла на балканських землях. Тут, в оточенні інших народів, вони поклали початок сучасним південнослов’янським народам. Північна частина антів злилася зі склавинами.

Святкове вбрання антів (реконструкція З. Васіної). Порівняйте його з одягом Стародавньої Греції та Риму. Поміркуйте, чим зумовлені відмінності?

У той час, як анти заселяли Балкани, частина склавинів переселилася на береги Дунаю. Згодом вони просунулися вгору річкою і досягли верхів’я Ельби, де змішалися з іншими слов’янськими племенами, що прийшли з території сучасної Польщі. В оточенні германських племен вони дали початок сучасним західнослов'янським народам.

• Працюймо разом!

Покажіть на карті «Велике переселення народів. Падіння Західної Римської імперії» території, які займали анти та склавини.

Писемні джерела про антів та склавинів

http://bit.ly/2EK0Tlq

3. Як зародилися сучасні східнослов’янські народи?

У середині І тис. слов’яни Східної Європи розселялися не лише на південний захід, а й у північному та північно-східному напрямах. Як уже зазначалося, у верхній течії Дніпра, на Лівобережжі, у цей час мешкали слов’янські племена, назви яких нам невідомі. Про їхнє життя відомо лише з археологічних знахідок. З Верхнього Подніпров’я частина слов’янських племен поступово розселяється на північний схід, у долину Оки і Волго-Окське межиріччя. Вони, на думку науковців, стали предками росіян. Деякі племена рушили на північ і згодом поклали початок білоруському народу.

• Обговоріть у класі!

З якими давньослов’янськими племенами пов’язане виникнення українського народу?

А хто були предками українського народу? Довгий час вважали, що предками українців були анти. Проте нині вчені схиляються до іншої думки. На основі останніх археологічних знахідок припускають, що предками українців були склавини, які в V-VII ст. заселяли більшу частину Правобережжя сучасної України. Анти ж у VI ст. почали переселятися на Балканський півострів. І лише північна частина антів злилася зі склавинами. Разом вони дали початки українському народу.

Отже, Велике переселення народів привело до виникнення багатьох сучасних народів Європи,

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

Обговоріть у загальному колі, що цінного ви дізналися з історії українського народу на цьому уроці. Чому важливо знати походження свого народу?

Дізнайтеся, які пам’ятки з історії давніх слов’ян є в музеях вашого краю.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду