Войти
Закрыть

Римська імперія в III - на початку IV ст.

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 51. Римська імперія в III - на початку IV ст.

1. Що спричинило занепад господарства в Римській імперії? Хто такі колони?

У III ст. Римська імперія занепадає. Міжусобні війни за владу всередині держави, напади варварів порушили її єдність і нормальні торговельні зв’язки між провінціями. Зросли податки на утримання армії, чиновників, на подачки пролетаріату, влаштування видовищ. Прийшли в запустіння землі, зменшилися врожаї, почався занепад ремесел і торгівлі.

Рабська праця перестала давати рабовласникам такий прибуток, як раніше. Раби не були зацікавлені в результатах своєї праці, оскільки за свою роботу нічого не отримували. За першої-ліпшої нагоди вони втікали або повставали.

Працюймо в парі!

На основі тексту визначте факти та явища, які свідчать про занепад Римської імперії в III ст.

Починаючи з III ст., власники великих земельних маєтків ділили свою землю на невеликі ділянки і давали їх для обробітку рабам. Таким рабам дозволяли мати сім’ю, будинок, власне невелике господарство. За користування землею вони платили орендну плату та віддавали певну частину врожаю.

Величезні земельні володіння неможливо було обробити лише за допомогою рабів. Тому землевласники почали надавати земельні ділянки в оренду вільним селянам, розореним городянам та іншим збіднілим людям. Таких орендарів називали колонами.

Колони були вільними людьми. Орендну плату вони сплачували грішми або продуктами. Щоб привабити колонів, землевласники часто знижували орендну плату. Колони були більше зацікавлені в результатах своєї праці, ніж раби.

Колони сплачують орендну плату (давньоримське зображення)

2. Які реформи провів Діоклетіан?

Після смерті останнього представника династії Антонінів - Коммода керівна роль у призначенні імператора належала армії або сенату. Імператорів того часу, висунутих на престол армією, називають «солдатськими», а сенатом - «сенатськими імператорами».

Поміркуйте!

Які зміни відбулися в Римській імперії за часів правління Діоклетіана?

У 284 р. легіонери проголосили імператором Діоклетіана. Він збільшив чисельність війська та укріпив у ньому дисципліну. Імператорські війська жорстоко придушили повстання в провінціях та витіснили з території Риму племена варварів. Таким чином, імператор відновив єдність Римської імперії.

Реконструкція Палацу римського імператора Діоклетіана, його оригінальний вигляд в 305 р.

За часів правління Діоклетіана давні республіканські органи влади остаточно втратили своє значення. Влада імператора стала необмеженою. Основним титулом глави держави стає «август» («священний») і «домінує» («господар, пан» - ішлося про те, що всі інші є його рабами). Тому і ту форму влади, яка встановилася в Римі з Діоклетіана, називають уже не «принципатом», а «домінатом».

Діоклетіан розумів, що правити величезною Римською імперією одному не під силу. Тому він призначив співправителя, який так само, як і Діоклетіан, одержав титул августа. Діоклетіан управляв східною частиною імперії, його співправитель - західною. Згодом вони призначили собі по одному помічнику і надали їм титул цезарів.

Таким чином, в імперії встановилася влада чотирьох співправителів - тетрархів, кожен з яких управляв на певній території. Цезарі вважалися нижчими, ніж августи, а Діоклетіан серед співправителів мав найбільший вплив. Рим, як і раніше, вважався столицею імперії, та оскільки ніхто з чотирьох імператорів у ньому не жив, то місто втратило своє колишнє значення і блиск.

Тетрархія (чотиривладдя). Скульптурне зображення двох августів - Діоклетіана і Максиміана та двох їхніх цезарів - Галерія і Константина Хлора

3. Які зміни в імперії відбулися в часи правління Константина?

У 305 р. Діоклетіан, посилаючись на втому та свій похилий вік, зрікся влади. Розпочалася боротьба за імператорський престол, і перемогу в ній здобув Константин, який був при владі впродовж 306-337 рр.

Новий імператор продовжив реформи Діоклетіна. Зберігся поділ імперії на чотири частини, які тепер називали префектурами. Їх очолювали префекти, які мали тільки цивільну владу. Знецінені срібні гроші Константин замінив золотою монетою.

Константин управляв імперією деспотично, жорстоко розправлявся з усіма, хто ставав йому на заваді. Так, за його наказом вбили багато його близьких друзів, а також сина і дружину.

• Працюймо в парі!

На основі тексту підручника встановіть, які факти та явища свідчать, що за часів Константина могутність Римської імперії було відроджено.

На місці грецької колонії Візантій Константин наказав збудувати нову столицю. Її було названо за ім’ям імператора Константинополем (сучасне місто Стамбул).

У 330 р. Константинополь був урочисто проголошений столицею і незабаром став найбільшим містом імперії. Місто було розташоване на європейському березі протоки Боспор, на високому укріпленому природою мису. Саме тут перехрещувалися торгові шляхи: сухопутний - з Азії в Європу та морський - із Чорного моря в Середземне.

Константин прагнув, щоб нова столиця перевершила Рим красою і не шкодував на це коштів. У місті було споруджено розкішний імператорський палац, терми, бібліотеку, великий іподром, два театри, палаци для придворної знаті, багато будинків для ремісників, торгівців, мореплавців та рибаків. Поряд із християнськими храмами в Константинополі будувались язичницькі. Щоб прикрасити місто, з різних міст Греції було завезено кращі твори мистецтва, плити мармуру, колони.

Імператор Константин

За часів Константина могутність Римської імперії було відроджено. Прийняті укази сприяли поповненню імператорської скарбниці. На ці кошти утримували величезну армію. Імператор вів успішні війни з варварськими племенами.

4. Як християнство стало державною релігією Римської імперії?

Попри гоніння з боку римських імператорів, християнські громади збереглися і навіть збільшили кількість своїх прихильників. Християнські общини об’єднувалися, утворюючи церковну організацію імперії. Константин оцінив міць та авторитет християнської церкви. Вирішивши скористатися цим для зміцнення імперії, він перейшов до рішучої підтримки християнства. Константин звільнив духовенство від податків та військової служби, зобов’язав провінції передавати частину прибутків християнській церкві.

• Поміркуйте!

Чому римський імператор Константин перейшов від політики гоніння християнства до його підтримки? Яку політику щодо християнства провадив імператор Феодосій?

Імператор вважав, що єдності імперії має сприяти і єдина церква. Проте між різними християнськими общинами на той час не було єдності. Вони вели суперечки з різноманітних питань учення Ісуса Христа, які іноді провокували зіткнення.

Константин вирішив зібрати собор (з’їзд) усіх християнських єпископів Римської імперії. Він відбувся в 325 р. у місті Нікеї, у Малій Азії, і ввійшов в історію як Перший Вселенський собор. Собор встановив основне положення християнської релігії - Нікейський символ віри, який визнавав споконвічність Христа та Його єдиносущність Богу Отцю. Учення про те, що «були часи, коли Христа не існувало» визнали помилковим. На соборі було прийнято також християнський календар: замість восьмиденного тижня було запроваджено семиденний, сьомий день вважався вихідним і мав присвячуватися молитвам, визначалися також дні свят.

Ікона на честь Першого Вселенського собору з текстом Символу Віри

У 392 р. імператор Феодосій видав закон про остаточну заборону язичництва. Християнство стало єдиною державною релігією Римської імперії, обов’язковою для всього населення. Язичникам загрожували суворі кари. Їхні святилища, храми закривали та руйнували, знищували статуї римських богів, героїв, імператорів. Так загинуло багато творів давньоримського мистецтва. Заборонили навіть Олімпійські ігри - адже вони були присвячені Зевсу.

Символ віри - короткий і точний виклад усіх істин християнської віри, складений і затверджений на Першому та Другому Вселенських Соборах.

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Хто такі колони?
  • 2. Кого в Стародавньому Римі називали «солдатськими» та «сенатськими» імператорами?

РОЗУМІЮ

  • 1. Поясніть причини занепаду господарства Римської імперії в III ст.
  • 2. Поміркуйте, чому християнство наприкінці IV ст. було визнане державною релігією Римської імперії? Які це мало наслідки?
  • 3. Що таке Символ віри?

ВМІЮ

  • 1. Охарактеризуйте політику Константина стосовно християнства.
  • 2. Розкажіть про імператора Константина та його заходи зі зміцнення імператорської влади. Що було подібного в діях Константина та Діоклетіана? Що відмінного?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • 1. Висловіть своє ставлення до зміцнення імператорської влади в Римській імперії. Що в цьому було позитивного, що - негативного?
  • 2. Висловіть судження про значення Нікейського собору.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

Висловіть судження про роль християнства в сучасному суспільстві. Які християнські цінності є актуальними в наш час?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду