Войти
Закрыть

Бронзовий вік

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 9. Бронзовий вік

Давніх людей вражало вміння ковалів отримувати з руди гарячий розплавлений метал і потім перетворювати його на твердий виріб. Ковальське мистецтво прирівнювалося до магії. Мабуть, тому однією з найдавніших у світі казок вважається розповідь про те, як коваль уклав угоду з надприродними силами. Вчені вважають, що вона з'явилася 6 тис. років тому.

1. Початок бронзового віку. Кінець III — початок I тис. до н. е. називають бронзовим віком. У цей час було винайдено перший сплав металів — бронзу. Його виготовляли із суміші міді та олова або свинцю. Вироби із бронзи були набагато міцнішими та гострішими, ніж кам’яні та мідні. Також бронза має нижчу температуру плавлення, ніж мідь, що сприяло поширенню виробів із неї.

Бронзові прикраси, знайдені на території Балтії. Їхній вік — понад 3 тис. років.

2. Ремісництво і торгівля. Тривалий час окремі людські поселення повністю забезпечували себе всім необхідним. Члени однієї сім’ї обробляли землю, вирощували худобу, шили одяг та виготовляли знаряддя праці. Проте згодом з’явилися товари, які могли бути створені лише в певних регіонах. Наприклад, мідь і вироби з неї на українські землі вперше потрапили з Румунських Карпат або Кавказьких гір.

Виготовлення бронзи й виробів із неї було складною справою, яка потребувала багато часу, сил та спеціальних умінь. Тому цим займалися окремі люди, що присвячували свій час лише одному заняттю: гончарству або ковальству. Так виокремилося нове заняття — ремісництво. Хоча ремесло й виникло раніше, але, на відміну від попередніх часів, тепер ремісники майже не займалися землеробством або скотарством, а витрачали весь час на свою справу.

Який метал людство навчилося виплавляти раніше — мідь чи бронзу?

Виготовлення металевих виробів.

Жителі узбережжя Балтійського моря збирають на березі шматки бурштину та обмінюють його на кам'яну сіль із Карпат. Сучасний малюнок.

Для чого люди використовували бурштин і сіль?

Свої вироби ремісники обмінювали на продукти харчування та інші необхідні речі. Це привело до появи торгівлі. Спочатку вона була міновою: одні товари обмінювали на інші. Пізніше з’явилися перші гроші — ними були мушлі, шкури тварин тощо.

Ремісництво й торгівля сприяли вдосконаленню засобів транспорту.

Чому виникло ремісництво?

Закон — встановлене органом влади загальнообов'язкове правило.

Суспільство — організоване в певний спосіб стійке об'єднання різних соціальних груп.

Ієрархія — поділ суспільства на вищі і нижчі стани.

3. Нове суспільство. У бронзовий вік кількість населення продовжувала зростати, і деякі землеробські поселення перетворювалися на перші міста. У них жили переважно ремісники та торговці.

Необхідність захищати накопичені багатства призвела до появи професійних воїнів. Вони з-поміж своїх обирали ватажка. Пізніше ці ватажки перетворилися на військових вождів, а вже за часів Середньовіччя стали відомі як королі.

Розвивалися і релігійні уявлення. З’явилися окремі люди, які проводили обряди, тлумачили закони, іноді їм належали й лікарські функції. Це були жерці.

Ремісники різних спеціальностей, воїни, жерці почали об’єднуватися в окремі соціальні групи (верстви). Вони накопичували багатство та здобували владу. Так з’явилася майнова нерівність. Ці процеси призвели до розшарування суспільства. Воно стало ієрархічним. Це означає, що одні соціальні групи мали більше прав і пошани, ніж інші.

Поясніть, як ви розумієте поняття «соціальна група» та «ієрархія». наведіть приклади соціальних груп.

4. Землеробство та скотарство. У бронзовий вік на українських землях проживало багато культурних спільнот. Їх можна поділити на землеробські, які жили в лісостеповій частині України, та скотарські, що жили в степу. Різниця між ними стала набагато більшою, ніж у мідно-кам’яний вік. Землероби використовували рала із металевими наконечниками, які краще обробляли землю. Скотарі, оскільки стада худоби збільшувалися, були змушені постійно шукати нові пасовища. Скотарі змінювали місце свого проживання принаймні двічі на рік, коли переганяли стада на зимові та літні пасовища.

У чому полягала головна відмінність між скотарями та землеробами бронзового віку?

На території України в період бронзового віку розвинулася ямна археологічна культура (середина IV — III тис. до н. е.). Свою назву вона отримала через те, що її представники здійснювали поховання в ямах під великими земляними насипами — курганами. Під час поховання тіло посипали рудим барвником — охрою, тому цю людську спільноту ще називають культурою охрових могил. Представники ямної культури організовували невеликі тимчасові поселення, навколо яких вирощували зерно. Вони виготовляли бронзові вироби як для власного вжитку, так і для продажу. На далекі відстані представники цієї культури пересувалися на великих возах, запряжених биками. Племена ямної культури розселилися на захід до річки Дунай та на схід до Каспійського моря.

Соціальні групи людей у бронзовий вік.

Схема кургану ямної культури.

  • 1) Пригадайте, у яку археологічну добу розвинулася середньостогівська культура. Яка землеробська культура була її сусідом?
  • 2) Чому племенам саме ямної культури вдалося розселитися на такі великі території?

Керносівський ідол, який було встановлено на верхівці кургану ямної культури.

Кістяні прикраси ямної культури.

Посуд ямної культури.

Порівняйте посуд ямної культури із середньостогівським і трипільським. Чи помітили ви якусь схожість між ними? У чому саме? Про що це може свідчити?

Висновки

  • Виникнення ремісництва сприяло розвитку торгівлі.
  • У бронзовий вік з'явилися перші міста.
  • Розвиток ремісництва й торгівлі та накопичення багатств окремими групами людей призвели до розшарування суспільства.

Запитання та завдання

1. Як уміння обробляти метал вплинуло на суспільство?

2. Закінчіть речення. На їх основі, а також за допомогою малюнка на с. 29 складіть коротку розповідь про виготовлення металевих виробів.

  • 1) Метал розплавлюють у ...
  • 2) Розплавлений метал виливають у ...
  • 3) Після того як виріб охолонув ...

3. Як розвиток торгівлі змінив тогочасне суспільство?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду