Войти
Закрыть

Німеччина на схилку середньовіччя

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна

 

Німеччина на схилку середньовіччя

Династія Габсбургів недовго втрималася при владі. На початку XIV ст. феодали обраkи королем люксембурзького графа Генріха VII (1308—1313 рр.). Він започаткував Люксембурзьку династію, яка вперто намагалася завоювати Італію, конфліктувала з папами. Все це, зрештою, набридло князям. Щоб німецьким королям не доводилося оббивати пороги Рима за імператорською короною, вони ухвалили в рейхстазі, що німецький король стає імператором незалежно від волі папи. Для такої сміливої ухвали німецьке суспільство вже було достатньо сердитим на пап.

Рейхстаг — 1) один з органів центральної влади в Священній Римській імперії; 2) німецький парламент.

У середині XIV ст. імператором став Карл IV (1347—1378 рр.). Він пішов на поступки князям, видавши 1356 р. «Золоту буллу», яка підтверджувала старі привілеї знаті й надавала нові. Вона дозволяла князям мати своє військо, укладати воєнні союзи, вести феодальні війни. Містам виступати проти князів заборонялося.

Джерело

1356 р. Із «Золотої булли» Карла IV

...Ми наказуємо й примушуємо, щоб архієпископ Майнцький, коли він довідається про смерть короля чи імператора, впродовж одного місяця від дня смерті повідомив про це... кожного курфюрста. Якщо ж архієпископ зволікатиме з цим повідомленням, хай курфюрсти за власним почином... зберуться протягом трьох місяців у Франкфурті й оберуть римського короля — майбутнього імператора. Обирати слід більшістю голосів. Новообраний (монарх) повинен відразу ж затвердити земельні володіння, привілеї, права і свободи курфюрстів...

1. Булла — особливо важливий королівський чи папський документ, скріплений металевою печаткою — буллою. Здогадайся, чому буллу Карла IV назвали «золотою»?

2. Який порядок престолонаслідування встановила «Золота булла» Карла IV? Кому він був вигідний?

3. Поміркуй, чи допускав утворення сильної королівської влади такий порядок престолонаслідування?

«Золота булла» — указ із висячою золотою печаткою.

Німецька імперія ХІV—ХVст. складалася із самостійних князівств, чітких кордонів між якими не існувало. Не було в ній ні єдиного уряду, ні єдиного війська, ні єдиної скарбниці. Якщо імператору не терпілося піти війною на Італію, він позичав військо у своїх васалів. Законодавча влада належала рейхстагу, до якого входили князі, рицарі та представники імперських міст. При цьому, рейхстаг вирішував лише загальнодержавні питання, а в справи князівств не втручався. Кожне князівство мало свій ландтаг.

Йоганн Гутенберг. Гравюра XVI ст.

Друкарський верстат. З гравюри XVI ст.

Виробництво паперу. З гравюри XVI ст.

1437 р. до влади вдруге прийшли Габсбурги. Їм дісталася немічна держава. Частина її територій потрапила під владу іноземних королів. Імператор Фрідріх ІІІ втратив наприкінці XV ст. навіть свої спадкові володіння — Австрію, Штірію та Карінтію (їх у нього видерли угорські монархи).

Ландтаг — збори або з’їзди представників від станів у німецьких князівствах.

Але Німецька імперія не розвалилася. В ній міцніли сили, зацікавлені в об’єднанні країни під єдиною владою монарха. Такою силою було передусім бюргерство. В Німеччині навіть заговорили про реформи, здатні перетворити її на міцну централізовану державу. Але всевладні князі перешкоджали їх проведенню.

Середньовічна Німеччина збагатила Європу своїми науково-технічними досягненнями. Вона стала батьківщиною книгодрукування, яке уможливило спілкування поколінь. Винайшов друкарський верстат у середині XV ст. — 1445 р. — німецький майстер Йоганн Гутенберг. Цей винахід дав могутній поштовх розвитку європейської і світової культури, започаткувавши еру книгодрукування — «еру Гутенберга».

Віч-на-віч

Йоганн Гутенберг народився в м. Майнц на берегах Рейна. Замолоду мандрував з одного міста в інше, вивчав старожитності. Прибувши до Страсбурга, в результаті наполегливої праці винайшов дерев'яні пересувні літери, з яких можна було складати текст. Працював таємно, щоб його не звинуватили в чаклунстві. Повернувшись до рідного Майнца, відкрив там нову друкарню. Видавав церковні книги (Біблію, Псалтир тощо). Зрештою розорився і помер бідняком.

1242 р. — Льодове побоїще (битва на Чудському озері між тевтонцями і новгородцями)

1315 р. — виникнення Швейцарського союзу

1356 р. — «Золота булла» імператора Карла IV

1445 р. — винайдення Йоганом Гутенбергом книгодрукування

ПЕРЕВІР СЕБЕ

1. Розтлумач вираз: німецькі феодали здійснювали «наступ на Схід»?

2. За схемою склади розповідь про діяльність німецьких рицарських орденів у кінці ХІІІ — на початку XIV ст.

3. Як з'явилися Австрія та Швейцарія?

4. У чому полягала особливість політичного устрою Швейцарії?

5. Що закріплювала «Золота булла» імператора Карла IV? Чому імператори йшли на поступки князям?

6. Які суспільні сили в Німецькій імперії виступали за її політичне об'єднання, а які чинили опір?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Крижановський, Хірна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація