Войти
Закрыть

Середньовічне західноєвропейське суспільство. Феодалізм

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 6. Середньовічне західноєвропейське суспільство. Феодалізм

Чи знаєте ви, що...

  • ... тривалий час кольчуги, а не лати, слугували основним обладунком європейського рицаря;
  • ... перший руський король Данило Романович створив важкоозброєне військо «оружників», які зовнішнім виглядом нагадували рицарів західноєвропейських країн?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Васалітет — відносини особистої залежності одних землевласників (васалів) від інших (сеньйорів). Васал — землевласник, який одержав від заможнішого землевласника (сеньйора, сюзерена) сільськогосподарські угіддя, маєтки й заступництво, за що виконував повинності й зобов’язання. Сеньйор, сюзерен — великий землевласник, якому належали обширні сільськогосподарські угіддя, маєтки і право влади на підлеглих територіях.

Міська комуна — від латинського слова «комуна» — «спільнота», «громада»; міська громада, яка домоглася від власника права самостійно управляти, тобто розв’язувати свої внутрішні та зовнішні проблеми.

Суспільний стан — велика група людей, які наділені спільними правами, обов’язками, мають приблизно рівні майнові можливості.

Феод — від давньонімецьких слів «фе» — «вірність» та «од» — «володіння»; грошова плата або земельні володіння, які надавалися у спадкову власність і за які потрібно було нести службу (здебільшого військову) та виконувати повинності.

Феодалізм — суспільний устрій, коли заможні власники (феодали) розпоряджалися великими земельними угіддями, маєтками й підданими та здійснювали владу на підлеглих територіях і в державі.

Феодальна драбина — по-іншому «феодальна ієрархія», «феодальна піраміда», «феодальні сходи»; система взаємозалежностей за правилом «сеньйор-васал», де на вищих «щаблях», «сходах» перебували найбагатші та найвпливовіші, на нижчих — «середні», на ще нижчих — «дрібні» й невпливові феодали.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/WKoJXh

  • QR 6.1. Як відбувалася клятва васала?
  • QR 6.2 Жінки та їх суспільні ролі у середньовіччі

6.1. Що таке «феод» і «феодалізм»?

У попередніх параграфах ішлося про існування бенефіціїв — земельних ділянок, що їх дарували на період служби. У VIII ст. бенефіції почав роздавати франкський мажордом Карл Мартел, унаслідок чого забезпечив існування потужного кінного війська. Однак, дуже скоро стало зрозуміло, що він дещо прорахувався. Адже землями, на яких жили селяни та містяни, можна було володіти лише тимчасово. Якщо власник гинув, зазнавав травми чи поранення і припиняв служити або досягав поважного віку й не міг воювати, то він позбавлявся володінь на користь молодшого воїна. Бенефіції не можна було передавати в спадок, тому дітям і дружині у разі втрати годувальника (а війни відбувалися повсякчасно!) доводилося дуже скрутно. Аби відновити справедливість, наступники Карла Мартела стали наділяти тих, хто служив у війську, феодами. Воїни нового типу називалися феодалами.

Феод — земельна власність або фіксовані доходи з певних територій, що ними «віддячували» за службу при дворі, у владі чи у війську. Від бенефіцію феод відрізнявся тим, що передавався в спадок (якщо нащадки продовжували служити). Таким чином, зародився васалітет, коли «дрібні» феодали залежали від впливовіших і багатших, які роздавали землі чи права на прибутки. Отримуючи дар, васал (слуга) складав клятву своєму сеньйорові (панові, сюзеренові). Щоправда, часто васал теж отримував право передавати землю своїм слугам, що створювало складну й заплутану систему взаємин у суспільстві. Історики назвали такі взаємини феодалізмом, коли стосунки між власниками вибудовувалися на основі підпорядкування, володіння феодами та використання праці підданих.

Феодальна система змінила тогочасне європейське суспільство. Поступово виокремилися три суспільні стани — групи населення, що відрізнялися своїми статками, правами та обов’язками. Знатні, панівні, багаті та воїни згрупувалися в привілейований стан «людей, які воюють». Церква й собі заволоділа величезними земельними угіддями, від яких отримувала величезні прибутки. Тому вона зазвичай підтримувала владу. Її керівники та духівники теж належали до привілейованого стану — «людей, які моляться». Натомість селяни, містяни, ремісники, купці і решта простого люду, які не отримали феодів, втрапили до непривілейованого стану «людей, які працюють». Отож життя кожного залежало від належності до того чи того стану.

Думаємо і діємо!

1. Що означає слово «феодалізм»? 2. Як ви розумієте значення своєрідного правила для середньовічних феодалів: «Васал мого васала — не мій васал»? 3. Поясніть, чим різняться бенефіцій та феод.

6.2. Хто такі «люди, які воюють»?

Феодалів, які служили у війську, називали рицарями. їхнє життя минало в постійних бойових сутичках, що розгорталися чи не за кожен клаптик вільної території. Часто в боротьбі за землі і замки брат виступав проти брата. Навіть християнські заповіді витіснялися бажаннями слави та багатств. Уважалося, що в битві перемагає той, хто підтримує справедливе діло, а тому вбивство іншого воїна, а тим паче іновірця, пояснювалося задумом і волею Небес.

Статус рицаря визначало розташування на феодальній драбині, де кожен займав свій щабель відповідно до знатності та посади. Найвищим уважався титул імператора. Хоча нащадки Карла Великого намагалися отримати імператорські регалії, а від X ст. німецькі володарі також прагнули стати імператорами, далеко не всім те вдавалося. А тому, що більш традиційно, на верхівці феодальної драбини перебували королі. їм підпорядковувалися герцоги, маркграфи та графи. Нижчий щабель посідали барони. Більшість із-поміж «людей, які воюють» становили рядові рицарі. У різних країнах Європи сходинки феодальної драбини дещо відрізнялися. Як приклад, у Русі-Україні владу утримували князі. Посада князя прирівнювалася до герцогської. Це, однак, не означало пониження статусу. Навпаки, в європейських джерелах про руських князів писали як про королів.

Рицарів виховували змалку. Кожен майбутній вояк повинен був, зазвичай, починаючи із семи років, набувати бойових умінь, дбати про спорядження, доглядати коня. Крім того, мав уміти добре плавати, змагатися в турнірах, грати на музичних інструментах, ґречно поводитися з жінками. Обладунки та зброя важили майже 40 кг. Рицарі у металевому спорядженні, бігали та стрибали, вправлялися у верховій їзді, танцювали. Разом із фізичним гартуванням опановували кодекс честі — правила лицарської поведінки. Сильніші зобов’язувалися захищати слабших, не виказувати страху, переховувати за потреби простолюдинів у власних замках. Як смертний гріх сприймалося порушення клятви. Чимало «людей війни» мирно співіснували з довколишніми, надаючи посильну допомогу тим, хто її потребував.

Думаємо і діємо!

1. Скориставшись пошуковим сервісом «Ґуґл», з’ясуйте відмінності між словами «рицар» і «лицар». З’ясуйте походження та значення крилатого словосполучення «кодекс честі». Що він означав у Середньовіччі, що означає в наші дні? 2. Ви прочитали, що рицарські обладунки і зброя завважки майже 40 кг. Опишіть участь такого воїна в бою. Як він наступав? Як проти нього можна було боронитися? Наскільки результативно рицар міг воювати влітку, взимку? 3. Поясніть, як ви розумієте значення крилатого вислову «Розхитувати посадову драбину».

6.3. Хто такі «люди, які моляться»?

Духовенство відігравало вагому роль у європейському середньовічному суспільстві. Адже воно несло відповідальність за душі віруючих. «Люди, які моляться», поділялися на «білих» (священників і мирян, які допомагали від час богослужінь) та «чорних» (ченців, які жили в монастирях).

Духівниками ставали вихідці з різних станів. Нащадки селян, містян, ремісників, торговців, феодалів раз у раз поповнювали лави служителів церкви. Це було пов’язано з правом майорату, згідно з яким батьківські титул і майно успадковував старший син. Натомість молодших часто відправляли навчатися в монастирі, звідки вони розпочинали релігійну кар’єру. Безсумнівно, впливові та заможні батьки «просували» своїх дітей на вищі посади. Хоча монастирське виховання було жорстким (якщо не сказати жорстоким), воно вартувало витрачених зусиль і коштів: адже потім, перебуваючи на посадах, пастирі невпинно молилися за душі рідних, чим нібито допомагали їм потрапити в Рай. Від ХІІ-ХІІІ ст. духовні особи (окрім певних винятків у церкві східного обряду) дотримувалися целібату — безшлюбності, тому залишалися без кровних спадкоємців.

Не все духовенство зналося на Біблії та релігійних теоріях. Богослужіння велися латинською мовою, якої не розуміли парафіяни і якою погано володіли священники. Безперечно, серед них вирізнялися надзвичайно освічені, як-от Аврелій Августин, Григорій Турський, Бригіда Шведська та чимало інших. Проте подекуди єпископи скаржилися, що висвячують підлеглих, які ледь читають найпоширенішу молитву «Отче наш».

Думаємо і діємо!

1. Як право майорату впливало на формування стану духовенства? 2. Чому монахи належали до «чорного» духовенства, а решта — до «білого»? 3. Вибудуйте посадову «драбину» для «тих, які моляться», враховуючи особливості християнських церков західного та східного обрядів.

6.4. Хто такі «люди, які працюють»?

Селяни за роботою, мініатюра, XIV ст.

До найчисельнішого стану середньовічного суспільства належали «люди, які працюють». Більшість із них становили селяни. Саме вони вирощували й виробляли продукти харчування, а в ранньому Середньовіччі — ще й ремісничі товари. Примхи природи, постійні розорення, спричинені війнами, змушували їх шукати захисту в тих, «які воюють» і «які моляться». Так налагоджувався своєрідний «обмін» можливостями й послугами. Селяни визнавали зверхність землевласників і духовенства, сплачували їм податки й виконували повинності. Зверхники, своєю чергою, надавали захист у разі збройних нападів, зберігали в коморах запас збіжжя для посівів.

Ступінь підлеглості селян відрізнявся в країнах Європи. Для прикладу, французькі селяни поділялися на вілланів та сервів. Віллами — це нащадки вільних франкських общинників, тому, насамперед, сплачували податки та виконували необхідні повинності (ремонт мостів, дамб, доріг). Вони могли заповідати власне майно і розпоряджатися ним без дозволу сеньйора. Серви походили з колишніх рабів та полонених, тому служили тяжче, а майно успадковували лише після сплати податку (зазвичай, у вигляді корови чи свині) феодалові. Також європейські простори населяло чимало вільних селян. Зокрема, скандинавські бонди не визнавали нічиєї влади, а у разі порушення прав могли найняти убивць, щоби покарати кривдників.

Кравець за роботою, мініатюра, XIV ст.

Відчутне зростання міст, що розпочалося в XI ст., зумовило появу суспільної групи міщан (городян). У їх середовищі виокремилися ремісники й торговці. Ремісники досконало опанували способи виготовлення потрібних речей. Торговці ті речі скуповували та продавали на взаємовигідних умовах. Пересічних міщан, ремісників і купців деколи ще йменували бюргерами. У деяких містах вони взялися засновувати комуни — міські громади, які домагалися позбавлення від феодальної залежності. Однак в очах феодалів та духовенства навіть багатший за них ремісник, купець, представник міської ради та парламенту (про що буде у наступних розділах) завжди залишався «тим, який працює».

Думаємо і діємо!

1. Який із суспільних станів, на вашу думку, був найчисельнішим? Обґрунтуйте. 2. Якщо б у Середньовіччі існував четвертий стан — містячи, як би ви його назвали? Чому ремісники і торговці мешкали здебільшого в містах? Як вони співіснували із селянами, феодалами, духовенством? 3. Які епізоди з життя середньовічного суспільства розкривають мініатюри?

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. А. До яких суспільних станів належали: барон, бонд, герцог, граф, гончар, єпископ, зброяр, кардинал, коваль, король, купець, лихвар, священник, серв, чернець, ювелір? Б. Як ви гадаєте, до якого суспільного стану належали люди розумової праці?

3. А. Покажіть на мапі історично-географічні об’єкти, згадані в параграфі. Б. Покажіть на мапі найбільші міста середньовічної Європи. В. До яких суспільних станів належали постаті, зображені на ілюстраціях?

4. Розв’яжіть історичну задачу. «Герцог Жак викликав до себе барона П’єра і наказав йому зібрати військо з підлеглих рицарів, щоб воювати з герцогом-конкурентом. Що мав відповісти барон П’єр? Чи герцог Жак мав право так учинити?».

5. Що вам подобається в поведінці рицарів, а що ви засуджуєте? Поясніть свою думку.

6. Використовуючи пошуковий сервіс «Ґуґл» або прочитану вами книжку, підготуйте розповідь про середньовічний замок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду