Войти
Закрыть

Реконкіста. Династична унія Ізабелль І і Фернандо II та утворення Королівства Іспанія

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020

 

§ 13. Реконкіста. Династична унія Ізабелль І і Фернандо II та утворення Королівства Іспанія

Чи знаєте ви, що...

  • ... під впливом арабської культури Іспанія впродовж XI—XII ст. стала найбагатшою густозаселеною країною в Європі, якою захоплювалися чисельні мандрівники та іноземні посли;
  • ... вигнання арабів з Піренейського півострова та відкриття Христофором Колумбом Америки відбулися в один рік і пов’язані з діяльністю королеви Ізабелль І?

Терміни та поняття, які варто знати й розуміти:

Династична унія — від поєднання слів «династія» — «родина» і «унія» — «об’єднання, союз»; об’єднання двох держав, що зберігають власні кордони, закони та інтереси, але управляються однією династією, зазвичай утвореною в результаті шлюбу.

Кортеси — від іспанського слова «кортес», що походить від слова «корте» і означає «королівський двір»; у державах Піренейського півострова станові збори, де разом зі знаттю й духовенством засідали та радилися представники від міст і вільних селян.

Реконкіста — від однойменного іспанського слова, що означає «відвоювання»; в 718-1492 рр. війна християн за звільнення Піренейського півострова з-під мусульманського володарювання.

Додаткова інформація з теми

https://is.gd/jZhAXJ

  • QR 13.1. Життя в мусульманській Іспанії

13.1. Що таке Реконкіста, скільки часу та як вона відбувалася?

Як уже йшлося в одному з попередніх параграфів, у 709 р. араби висадилися на території Піренейського півострова та розпочали його конкісту («завоювання»), У 711 р. мусульманські війська перемогли армію Вестготського королівства. Король загинув, знать перейшла на бік переможців, вливаючись в їх бойові лави та приймаючи іслам. За кілька років чи не вся колишня римська провінція Іспанія опинилася під владою іновірців. Але вже в 718 р. християни завдали їм відчутної поразки в битві поблизу поселення Ковадонга. Той рік уважають точкою відліку Реконкісти — поступового звільнення з-під мусульманського володарювання. Однак, якщо півострів «втратили» за неповних сім років, то відвоювати його в маврів (так іспанці називали арабів) удалося лише за понад сім століть.

Реконкіста стартувала з гірських районів північної Іспанії. Позаяк у височинах арабській кінноті не вдавалося проявити свої кращі бойові якості, королівства Арагон, Кастилія, Леон і Наварра зуміли вистояти у виснажливій боротьбі із загарбниками. Окрім того, іспанцям надходила допомога з Франції, Італії та Німеччини. Європейські рицарі активно брали участь у поверненні християнських земель, тому вже в Х-ХІ ст. успіхи Реконкісти стали очевидними. Однак у 1086 р. ситуацію змінила гірка невдача християн у битві поблизу поселення Саграхас (Заллак). Чи не вперше у світовій історії ворожі сторони домовилися про день протиборства. Араби не бажали брати зброю в руки в п’ятницю. Юдеї, яких налічувалося чимало у війську мусульман, протестували проти кровопролиття в суботу. Християни ж не хотіли січі в неділю. Зрештою, обрали понеділок, що виявився для рицарів трагічним. Великі втрати, яких вони зазнали, ще на століття сповільнили процес відвоювання. Лише в 1212 р. в битві поблизу містечка Лас-Навас-де-Толоса, іспанці здолали збройні сили маврів. Відтоді араби перейшли до оборони, реконкістадори ж тіснили їх на південь.

Надалі іспанці відвоювали місто Кордова. Згодом під їх натиском не встояли Севілья, Валенсія, Мурсія. Щоправда, в XIV ст. міжусобні війни європейців загальмували наступ, але араби чубилися між собою ще більше. Через це впродовж XV ст. під їх владою залишався лише Гранадський емірат. На початку 1492 р. кастильсько-арагонське військо захопило місто Гранада, таким чином завершивши Реконкісту. Рештки чужоземної армії втекли в Північну Африку.

Християнські воїни під стінами іспанського міста, мініатюра, XIV ст.

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мапі королівства, які встояли перед навалою арабів; місця найважливіших битв періоду Реконкісти. 2. Як ви гадаєте, чому Піренейський півострів «втратили» за сім років, а відвойовували понад сім століть? 3. Розгляньте мініатюру. Із чого видно, що зображені воїни — християни, а місто належало арабам?

13.2. Яким було іспанське суспільство в XI-XV ст.?

Реконкіста постійно потребувала людей, які не тільки воювали би проти маврів, але й заселяли звільнені землі. Через це в християнських королівствах Іспанії ставлення до «тих, які працюють» відрізнялося від ставлення до них в інших країнах Європи. На верхньому щаблі феодальної драбини, беззаперечно, перебували королі, нижче — служителі церкви та гранди (знатні багачі). Високим статусом також пишалися ідальго — феодали-воїни, на плечі яких ліг основний тягар бойових дій. В Іспанії діяли духовно-рицарські ордени (Калатрава, Алькантара), що володіли замками й чималими угіддями.

Піренейські міста швидко посіли вигідні позиції в середземноморській торгівлі. Іспанські купці збагачувалися, продаючи рибу, шкіри, вовну, сіль, зерно, вино й олію. Від XII ст. широко використовували найману працю, створювали ремісничі цехи. Окрім того, чималі прибутки отримували селяни, які постачали продукти рицарям і міщанам. Унаслідок цього прості люди домоглися певних політичних прав. Ще від 1137 р. в королівстві Леон збиралися законодавчі збори (кортеси), але залучення до їх роботи представників третього стану відбулося тільки у 1188 р. Відтоді разом зі знаттю і духівництвом засідали й радилися представники від міст і вільних селян. Вже у XIV ст. кортеси стали звичними на Піренеях.

Іспанське суспільство вирізнялося тим, що стан ідальго не був закритим. Усякий міщанин, який міг купити бойового коня, зброю, зрівнювався у правах із феодалом. Подекуди це робили примусово, адже війська потребували рицарів. Однак, незважаючи на обіцянки, жителі міст не бажали ставати «тими, які воюють» і віддавали перевагу звичному повсякденню.

Думаємо і діємо!

1. З’ясуйте походження назв орденів Калатрава та Алькантара. Що в них спільного і що відмінного порівняно з госпітальєрами, тамплієрами й тевтонцями? 2. У чому схожість і в чому відмінність між іспанськими кортесами і руським віче? Обміркуйте в групах. 3. Що вирізняло стан ідальго? Чому склалася така особливість?

13.3. Як відбувалося об’єднання Іспанії? Що таке «династична унія»?

Правителі християнських королівств на території Піренейського півострова здавна родичалися. їх зближенню також сприяла спільна боротьба проти арабів. Уже в 1230 р. Кастилія, Леон, Астурія та Галісія об’єдналися в потужне Кастильське королівство з населенням близько 6 млн осіб. Королівство Арагон, де проживало майже 1 млн людей, за величчю посідало друге місце. В обох визрівали об’єднавчі мрії, що незабаром зреалізувалися.

У 1469 р. Ізабелль І Кастильська вийшла заміж за Фернандо II Арагонського. Ця династична унія визначила майбутнє єдиної Іспанії.

Певний час шлюб тримали в таємниці. Лише в 1479 р. «молодята» остаточно стали правити в Кастилії, Леоні та Арагоні. Тоді ж і створили Королівство Іспанія. За перемогу над маврами їх прозвали «католицькою королівською парою», яка керувала під девізом: «Ізабелль та Фернандо — рівнозначні та рівноцінні». Успішна Реконкіста підвищила їх авторитет та віддала їм у руки фактично необмежену владу. Кортеси збиралися лише для висловлення думок. Духівництво та рицарі вже не брали участі в зборах. Міщани, які залишилися, обговорювали другорядні питання податків.

Позаяк співправителі виявилися фанатиками католицизму, посилилися цькування юдеїв і мусульман. їх змушували вихрещуватися задовго до завершення Реконкісти, але це не рятувало від гонінь. Хоча чимало наверталися в християнство, перед страхом розправ їм доводилося втікати за кордон. Втечами насамперед рятувалися ремісники та купці, що спричинило занепад господарства. Водночас саме Ізабелль І повірила італійцю Христофорові Колумбу й оплатила його пошуки короткого морського шляху в Індію. У 1492 р. він «випадково» відкрив Америку, що згодом збагатила Іспанію та перетворила її на велику колоніальну державу.

Мовою історичного джерела

Уривок із «Хроніки Іспанії» про умови, що їх висували маврам j звільненому від них місті Толедо (1085 р.): «І звернулися маври до короля з проханням, щоб він залишив їх у місті і щоб зберегли вони свої будови ... та усе те, чим володіють. І король дозволив їм проживати в місті і велів, щоби маври платили ті самі податки, які брали з них мавританські королі, і до того ж оголосив їм, що головна мечеть довічно належатиме їм...».

Думаємо і діємо!

1. Покажіть на мані територію Королівства Іспанія. Назвіть і покажіть його найбільші міста. 2. Які факти внутрішньої та зовнішньої діяльності Ізабелль І і Фернандо II описано в тексті параграфа? 3. Як іспанці ставилися до маврів після Реконкісти? Для підтвердження своєї думки скористайтесь текстами параграфа та уривка із «Хроніки Іспанії».

Ще раз про головне

Перевірте себе!

1. Складіть запитання до тексту параграфа, починаючи кожне такими словами:

Коли ____ ? Що ____ ? Хто ____ ? Де ____ ? Звідки ми можемо дізнатися про ____ ? Чому ____ ? Як ____ ? Який результат ____ ? Запропонуйте свої запитання однокласникам.

2. У східній частині міста Гранада є унікальний архітектурний, парковий комплекс і музей — Альгамбра, колишня резиденція правителів Гранадського емірату. Розгляньте зображення цієї пам’ятки. Дізнайтеся про обставини її виникнення та розбудови. Висловтеся про роль арабської культури в історії середньовічної Іспанії.

3. А. Продовжте логічний ланцюжок. В Іспанії — кортеси, в Англії — ____ , у Франції — ____ , у Польщі — ____ . Б. Позначте на лінії/стрічці/шкалі часу події, пов’язані з історією Іспанії. Обчисліть, скільки століть, років тривала Реконкіста. Через скільки років після початку арабського завоювання проголошено об’єднане Королівство Іспанія? Коли іспанці відзначали 500-річчя Реконкісти?

4. Сучасні вітчизняні історики та політологи часто вживають словосполучення «українська Реконкіста». Як ви гадаєте, стосовно яких періодів чи подій нашої минувшини доречне таке порівняння. Обговоріть у парах.

5. Оцініть наслідки Реконкісти та відкриття Христофором Колумбом Америки для подальшого розвитку Іспанії. Об’єднайтесь у групи. Укладіть порівняльну таблицю, де в лівій колонці запишіть позитивні наслідки, а в правій — негативні.

6. Доберіть ілюстрації, що свідчать про запозичення іспанцями досягнень арабської культури. Виготовте колаж на аркуші паперу або в електронному вигляді. Презентуйте його однокласникам.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Васильків 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду