Войти
Закрыть

Наукові і технічні досягнення. Книгодрукування

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 24. Наукові і технічні досягнення. Книгодрукування

• Як схоластика впливала на знання та світогляд людей доби Середньовіччя?

1. НАУКОВІ ДОСЛІДИ ТА КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Людей, які намагалися шукати істину самостійно та ставили під сумнів церковні настанови, переслідували і засуджували. Одними з перших у суперечку з церковними настановами вступили філософи П'єр Абеляр і Роджер Бекон.

П'єр Абеляр

(1079—1142 рр.)

Французький богослов, філософ-схоластик, письменник, поет

• навчав, що в основі віри в Бога лежить не сліпа віра, а переконання, досягнуте шляхом вільного міркування і власних умовиводів на основі вивчення Святого Письма;

• висував ідею віротерпимості.

Церковний собор у Сансі заборонив йому займатися викладацькою діяльністю, твори підлягали знищенню

Роджер Бекон

(1214—1292 рр.)

Англійський філософ, науковець, викладач Оксфордського університету

• наполягав на необхідності пізнання природи через наукові дослідження;

• доводив, що знання можна здобути не лише під час богословських диспутів, а й вивчаючи природу за допомогою досліджень;

• першим пояснив явище веселки, першим у Європі уклав рецепт пороху та пояснив його значення для військової справи.

Зазнав звинувачень у єресі, переслідувань і арешту

Свідчать документи

Уривки з творів Роджера Бекона

Можна побудувати пристрої для плавання без гребців так, щоб найбільші кораблі приводилися в рух силою однієї людини...

Можна зробити вози без запряжки, які котитимуться з неймовірною швидкістю; літальні апарати, сидячи в яких, людина приводитиме в рух крила, що вдарятимуть по повітрю, подібно до пташиних... Прозорі тіла можна так обробити, що далекі тіла здаватимуться близькими, і навпаки.

• Винайдення яких технічних пристроїв і приладів передбачив Бекон?

2. НАУКОВІ ДОСЛІДИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

Розвиток господарства, міст і торгівлі став поштовхом до розвитку природничо-математичних наук. Їх здобутки використовували в господарстві, будівництві та мистецтві.

Портрет Луки Пачолі і невідомого юнака (картина художника Якопо де Барбарі, 1495 р.)

Найвідоміший математик XV ст.; сформулював правила арифметичних дій, бухгалтерського обліку, теорію геометричних пропорцій. Його праця «Про божественну пропорцію» була практичним посібником для архітекторів і художників.

Поміркуйте, яке значення має для художників розуміння пропорцій.

Від стародавніх часів араби, а за ними і європейці перейняли захоплення астрологією. Середньовічні астрологи вірили в можливість передбачення майбутнього за рухом і розташуванням небесних тіл на небесній сфері і відносно один одного. Хоча згодом астрологію визнали несправжньою наукою, середньовічні астрологи зробили ряд важливих відкриттів і започаткували сучасну науку астрономію.

Фотозагадка

Чи знаєте ви, що поєднує героя всесвітньо відомої книжки про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Роулінг і середньовічних алхіміків? Дізнайтеся за допомогою ілюстрацій, тексту та інтернет-джерел.

Ніколя Фламель

Ніколя Фламель — французький алхімік кінця XIV ст. Для оточення загадкою лишалося те, як йому вдалося за короткий час казково розбагатіти. Очевидно, з цим фактом пов'язана легенда про те, що він зміг перетворити пів фунта ртуті спочатку в срібло, а потім у золото. Однак Фламель не прагнув накопичення багатств і увійшов в історію як щедрий меценат: він фінансував будівництво шкіл, церков і лікарень. Дім алхіміка досі зберігається в Парижі.

Постер фільму «Гаррі Поттер і філософський камінь»

Українське видання книжки про Гаррі Поттера

Із зникненням античної цивілізації було втрачено значну частину знань з медицини. Однак медичні знання поступово розвивалися. Середньовічні лікарі вміли вимірювати пульс хворого, визначати захворювання за кольором язика або сечі.

Ібн Сіна (Авіценна)

(980—1037 рр.)

Перський лікар, автор праць із медицини (найвідоміша «Канон лікарської науки»)

• уперше описав карантин як засіб для запобігання поширенню інфекції;

• приділяв увагу питанням профілактики, запобігання хворобам, збереження здоров'я;

• багато часу приділяв астрономії, займався проблемами логіки, математики, фізики, музики, писав віршовані твори.

3. «ЧОРНА СМЕРТЬ»

У середині XIV ст. в Європі вибухнула епідемія страшної хвороби — чуми, яка охопила весь континент. «Чорна смерть» мала катастрофічні наслідки в Європі — тут загинуло до половини усього населення.

Епідемія значно вплинула на духовне й культурне життя середньовічного суспільства. Дехто вирішив, що «чорна смерть» — це Божа кара людству. З'явилися флагеланти — люди, які шмагали себе батогом на знак каяття за свої і чужі гріхи. Натомість інші люди поринали в розваги і втіхи.

Діємо: практичні завдання

Фрагмент фільму «Чума: як "чорна смерть” винищила сотні мільйонів людей» (АТ «ТРК ЛЮКС» 2019. 24TV.UA. Автор: Софія Трощук. Дизайн: Андрій Венгер. Продюсер: Юра Гаврищак). Тривалість 02 хв 45 с.

https://cutt.ly/hpZoczW

Уважно перегляньте фрагмент відеофільму та дайте відповіді на запитання.

  • 1. З якої країни поширилася чума в XIV ст.? Чому вона розпочалася саме в торговельних центрах Європи та інших регіонах?
  • 2. Як пояснювали причину епідемії в середньовічному суспільстві?
  • 3. Що ви дізналися про кількість жертв «чорної смерті» в Європі?
  • 4. На кого покладали провину за епідемію і які дії застосовували щодо них?
  • 5. Які уроки, зокрема моральні, може винести людство з епідемії XIV ст.?

Водночас значне зменшення кількості людей внаслідок епідемії спонукало до ширшого використання механізмів і пришвидшило технічний прогрес. Влада міст почала ретельніше стежити за чистотою громадського простору. Самі люди більше значення надавали гігієні.

Історичні подробиці

Серед жертв забобонів опинилися євреї (юдеї). Вони вели закритий спосіб життя в общинах і мали дещо вищий рівень гігієни, що визначала релігійна традиція. Через це рівень смертності у юдеїв був відносно меншим, ніж у інших спільнот, а це слугувало «аргументом» у покладанні провини за епідемію на євреїв. Попри походження християнства від юдаїзму, християнські священники звинувачували євреїв у багатьох гріхах і спрямовували проти них вірян. Європу вразили єврейські погроми, а часом євреїв масово страчували.

Погроми призвели, зокрема, до масової міграції євреїв з Німеччини до польських земель. Король Польщі Казимир III дозволив оселитися у країні євреям і ще до епідемії гарантував їм майнові права та безпеку.

Історичні подробиці

«Карантин» — одне з понять, що увійшло в нашу повсякденність у 2020 р. Історичні витоки цього слова знаходимо в XIV ст. Саме у Венеції вперше було впроваджено 40-денний карантин (від італ. — сорок днів) для всіх кораблів і екіпажів, які прибували з місць, уражених чумою. Люди та товари з карантинних кораблів зупинялися на острові Лазоретто. Тут же ховали померлих від чуми.

4. ТЕХНІЧНІ УДОСКОНАЛЕННЯ

За доби Середньовіччя європейці почали активніше використовувати винаходи попередніх епох та інших народів: водяний млин, колісний плуг, вітряки, хомути в кінській упряжі.

З розвитком освіти і науки з'являється попит на книжки. У середині XV ст. німецький ювелір Йоганн Гутенберг винайшов унікальну технологію книгодрукування, яка дала змогу швидко друкувати тексти.

Близько 1455 р. вийшла друкована Біблія — перша велика книга, технічно і естетично досконала як на той час.

42-рядкова Біблія Гутенберга (Нью-Йоркська публічна бібліотека, США)

Науковці припускають, що Гутенберг міг створити близько 200 примірників Біблії, з яких 165 були паперовими та 35 — пергаментами.

До сьогодні збереглося 48 її примірників. За оцінками експертів, сьогоднішня вартість унікальної книги становить 25-35 млн доларів США.

Український Всесвіт

До кінця XV ст. в Європі працювало близько тисячі друкарських верстатів, на яких виготовили майже 8 млн книг.

У м. Краків німець Швайпольт Фіоль відкрив друкарню. Тут у 1491 р. він надрукував «Октоїх» та «Часослов» — богослужбові книги православної церкви. Це були перші книги церковно-слов'янською мовою, надруковані кирилицею, з рисами живої української мови того часу.

Відео «Винайдення книгодрукування» (тривалість 03 хв 18 с)

https://cutt.ly/xpZoLyh

Діємо: практичні завдання

Уважно розгляньте хмаринку «Винаходи Середньовіччя». Обговоріть у класі, яку користь суспільству принесли згадані в ній технічні винаходи. За потреби скористайтеся додатковими джерелами інформації.

Руанський баштовий годинник — другий найдавніший діючий у світі. Його механізм бездоганно працює вже кілька століть. Перший годинник, датований 1386 роком, був встановлений в англійському м. Солсбері.

Найдавніші із знайдених археологами окулярів (Августинський монастир у м. Фрайбург, Німеччина, XIV ст.)

Поміркуймо!

Уявіть себе вченими, монахами, купцями. Після обговорення у класі визначте наслідки винайдення технології книгодрукування Йоганном Гутенбергом для кожної із цих груп людей.

ЗНАЮ МИНУЛЕ  ОСМИСЛЮЮ СЬОГОДЕННЯ • ПРОГНОЗУЮ МАЙБУТНЄ

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

Знаю і систематизую нову інформацію

Утворіть логічні пари з імен учених і їхнього внеску в розвиток науки.

  • 1 Роджер Бекон
  • 2 Лука Пачолі
  • 3 Авіценна
  • А Сформулював правила арифметичних дій
  • Б Наполягав на необхідності пізнання природи шляхом наукових досліджень
  • В Розглядав правила дотримання гігієни як запоруку запобігання хворобам

Обговорюємо в групі

  • 1. П'єру Абеляру належить вислів: «Основний ключ знань — це насправді наполегливі і часті запитання». Складіть до пункту параграфа «Технічні удосконалення» п'ять запитань і запропонуйте дати відповіді на них своїм однокласникам/однокласницям.
  • 2. Обговоріть у групі історичне значення наукових відкриттів і технічних винаходів доби Середньовіччя і поміркуйте, як ці досягнення впливатимуть на авторитет церкви в суспільстві.

Мислю творчо

  • 1. Як ви розумієте слова відомого лікаря Середньовіччя Авіценни: «Паніка — це половина хвороби. Спокій — це половина здоров'я. Терпіння — це початок одужання»? Чи актуальними є сьогодні для нас ці настанови?
  • 2. Спираючись на матеріали параграфа, створіть творчий проєкт (презентацію, лепбук тощо) «Технічні досягнення Середньовіччя в сучасному житті», «Наукові відкриття Середньовіччя в сучасному світі» (на вибір).
  • 3. Виконайте творчий проєкт «Сторінка середньовічного вченого, винахідника в сучасних соціальних мережах» (один із героїв параграфа на вибір).

Ці дати допоможуть вам орієнтуватися в подіях. Запам'ятайте їх:

1455 р. світ побачила перша друкована Біблія, що започаткувала історію книгодрукування в Європі

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 7 клас Щупак, Бурлака 2020", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду