Войти
Закрыть

Англія у ранньому Середньовіччі. Нормандське завоювання

7 Клас , Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020

 

§ 1. Англія у ранньому Середньовіччі. Нормандське завоювання

Пригадайте:

  • 1. Хто такі вікінги? Як король Альфред І Великий зумів протистояти їхнім нападам?
  • 2. У чому полягає суть феодальних відносин?

1. Англосаксонські королівства

За часів бронзової доби корінним населенням острова Британії були кельти, яких тут називали бритами. У I-IV ст. майже весь острів завоювала Римська імперія. Але у 407 р. римляни покинули його, бо потребували військ для стримування нападів варварів на Італію, і римо-британські зв’язки фактично припинилися. У V ст. на острів вторглися племена англів, саксів і ютів з територій сучасних Данії та Німеччини.

Сучасна реконструкція англосаксонського поселення

Кельти не лише тікали від завойовників, а й чинили їм відчайдушний опір. На початку VI ст. правитель бритів й останніх римлян на острові Амвросій Авреліан очолив боротьбу проти германців. Його воєначальником або, можливо, вождем одного з племен був легендарний король Артур. Він зміг завдати саксам декількох відчутних поразок. Пам’ять про короля Артура збереглася в легендах, які з часом набули майже казкової форми і не мають нічого спільного зі справжніми подіями. Середньовічні європейські письменники написали десятки романів про короля Артура і його рицарів «круглого столу».

Спершу завойовники захопили південно-східне узбережжя Британії, а потім почали просуватися у глиб острова. Вони знищували місцеве населення — кельтів або перетворювали їх на залежних людей. Племена бритів зберегли незалежність на заході (півострови Вельс та Корнуолл), півночі (Шотландія) та на сусідньому острові Ірландія. Англосаксонське завоювання не стало останнім. Англія першою зазнала руйнівних нападів вікінгів і постраждала від них чи не найбільше. Лише на короткий час, за правління короля Альфреда І Великого, їх вдалося на певний час приборкати.

  • Які племена та народи у різні часи мешкали на території острова Британія?

2. Нормандське завоювання Англії. Вільям І Завойовник

У 911 р. на півночі Франції племена нормандців заснували власне герцогство, яке назвали Нормандія. У 1066 р. помер англійський король Едвард Сповідник, родичем якого був герцог Нормандії Вільям. Він вирішив скористатися цим для того, щоб захопити англійський престол. Тож восени того ж року армія герцога вторглася до Англії.

14 жовтня 1066 р. у битві під Гастінгсом військо Вільяма завдало поразки англійській армії. Король Англії Гаральд загинув у бою, а армія нормандського герцога вступила до Лондона, де 25 грудня 1066 р. він коронувався як новий король Англії. З того часу він став відомий як Вільям І Завойовник (1066-1087).

Гобелен із Байо. За переказами, він був створений королевою Матильдою — дружиною Вільяма І Завойовника. Довжина гобелена — 68,5 метра, а ширина — пів метра. На гобелені зображене завоювання Англії Вільямом та нормандцями

Ліфордський замок в Девонширі — типовий приклад нормандського фортифікаційного будівництва

«Книга Страшного суду»

Замок Тауер у Лондоні, зведений за наказом Вільяма І Завойовника (сучасний вигляд)

Чимало представників старої англосаксонської знаті підняли повстання проти нового короля. Виступ вдалося придушити, а його учасників позбавили їхніх земельних володінь. Багато земельних наділів забрав король, який тепер став найбільшим землевласником у країні. Частину він роздав своїм прибічникам — баронам, а також єпископам. Але перед цим Вільям замінив англійських єпископів нормандськими. Нова знать, яка переселилася з Нормандії, розмовляла французькою. У своїх нових володіннях вона будувала кам’яні замки, як це було поширено у Франції, а також монастирі. Згодом навколо них почали зростати міста. Для того, щоб впорядкувати збір податків, Вільям Завойовник наказав провести перепис всіх земель та їхніх власників, який вівся у 1085-1086 рр. Всі зібрані відомості записали у книзі, яку люди називали «Книгою Страшного суду» — багато хто вірив, що на небі у такій самій книзі ведеться перелік усіх їхніх справ, який буде їм пред’явлено у біблійний Судний день.

Нормандське панування вирізнялося жорстокістю: завойовники планували використати Англію як базу для захоплення нових територій. Багатьох селян, котрі до Нормандського завоювання були вільними, записали до «Книги Страшного суду» як залежних. Це означало, що віднині вони вважалися власністю феодала і не мали жодних прав.

Вільям І створив потужний апарат управління своєю державою. Країна поділялася на графства, на чолі яких стояли шерифи, призначені королем.

Шерифи відповідали за збирання податків до королівської скарбниці, провадили судочинство й управляли графствами від імені короля. Вільям установив порядок, за яким усі васали підкорялися не лише своїм сеньйорам, а й королю. Перетворення, які розпочав Вільям І, посилили королівську владу й перетворили Англію на централізовану державу.

Ім’я новій династії дало прізвисько Генріхового батька — Плантаґенет. У перекладі з латини воно означає «гілка дріку». Дрік — це рослина з жовтими квітками, якими батько Генріха прикрашав свій шолом.

Зміцнення королівської влади і припинення усобиць у країні сприяло зростанню міст, розвитку торгівлі. Лондон перетворився на великий торговельний центр не лише Англії, а й усієї Європи.

  • Коли відбулася битва при Гастінгсі? Хто у ній переміг?

3. Правління Генрі II Плантаґенета

По смерті останнього з прямих спадкоємців Вільяма І Завойовника розпочалася боротьба за королівський престол, яка тривала двадцять років. Вона закінчилася приходом до влади короля Генрі II (1154-1189). Він започаткував нову династію Плантаґенетів, яка правила Англією до 1399 р. Перші королі династії Плантаґенетів мали величезні земельні володіння у Франції завдяки тому, що Генрі одружився з Елеонорою Аквітанською, до посагу якої входили регіони Аквітанія та Пуатьє.

Судова реформа Генрі II передбачала, що країною подорожуватимуть королівські судді. На кожному новому місці вони залучали до розгляду справ 12 місцевих жителів — присяжних. Їх так назвали тому, що вони складали присягу на Біблії, мовляв, будуть чесно вести розслідування та озвучувати його результати на суді. Ознайомившись з думками та доказами присяжних, королівський суддя призначав кару винному або звільняв невинного. Так було започатковано виникнення суду присяжних, що діє й зараз в багатьох країнах.

Генрі II провів ряд реформ для зміцнення королівської влади.

• Судова: будь-яка вільна людина за встановлену плату могла звертатися до королівського суду, оминаючи суд баронів. Завдяки цьому Генрі II здобув підтримку дрібних рицарів, селян та міщан.

• Військова:

  1. обов’язкова служба феодала королю (40 днів на рік) могла бути зменшена або скасована за умови сплати ним «щитових грошей». На зібрані кошти король утримував наймане військо;
  2. впорядковано народне ополчення: кожна вільна людина була зобов’язана мати зброю і озброєною брати участь в організованих королем походах.

Монета Генрі II

Убивство Томаса Бекеша. Мініатюра середини XIII ст.

Генрі II намагався поставити під свій контроль англійську церкву, але зазнав поразки. Архієпископ Кентерберійський Томас Бекет, що очолював Церкву в Англії, рішуче виступив проти таких спроб з боку короля. Тому Генрі II наказав його вбити. Після цього у справу втрутився Папа Римський, який пригрозив королю відлученням від Церкви, якщо той не покається. Генрі II був вимушений відмовитися від своїх планів щодо реформування Церкви.

  • Засновником якої англійської династії був Генрі II?

Висновки

Протягом століть Англію завоювали різні держави та народи. Для середньовічної історії Англії особливо велике значення мало Нормандське завоювання. Воно надзвичайно вплинуло на політичний та суспільний розвиток країни. За нормандців влада концентрувалася в руках короля та баронів. Засновником нової династії Плантаґенетів став непрямий нащадок Вільяма Завойовника Генрі II. Він провів низку важливих реформ, які вплинули на всю подальшу історію Англії.

Закріпимо знання та вміння

Перевірте себе

1. Коли відбулося англосаксонське завоювання Британії? Які германські племена брали в ньому участь? 2. У якому році відбулося нормандське завоювання Англії? Де сталася вирішальна битва? 3. З якою метою створили «Книгу Страшного суду»? 4. Правління якої династії започаткував Генрі II? Ким була його дружина? 5. Як нормандці ставилися до Англії? 6. Які реформи провів Генрі II Плантаґенет?

Опрацюйте разом

1. Поміркуйте, чому король Вільям І отримав прізвисько Завойовник. 2. Чому «Книга Страшного суду» отримала саме таку назву? Про що це може свідчити? 3. Обговоріть у малих групах та висловіть власні припущення, як англосаксонське населення ставилося до правління нормандців. Свої висновки обґрунтуйте. 4. Чому Генрі II наказав зруйнувати замки тих феодалів, які раніше воювали проти нього? 5. Обговоріть у парах, як судова реформа Генрі II сприяла зміцненню королівської влади. 6. Складіть схему «Організація влади за нормандського правління в Англії».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 7 клас Сорочинська, Гісем 2020", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду