Войти
Закрыть

Міжнародні відносини у XVIII ст.

8 Клас , Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 20. Міжнародні відносини у XVIII ст.

Пригадайте!

Яка система міжнародних відносин склалася в Європі за результатами Тридцятилітньої війни?

Жан Ранк. Філіпп V, король Іспанії. 1723 р.

• 1. Суперництво між європейськими державами. Характерною ознакою міжнародних відносин XVIII ст. став пошук рівноваги та балансу сил. На зміну визначальному для долі Європи суперництву Бурбонів і Габсбургів приходить діалог «великих держав» - Франції, Англії, Пруссії, Австрії та Росії. Водночас монарх залишався втіленням своєї держави, тому часто династичні конфлікти перетворювалися на загальноєвропейські війни. Відтепер боротьба йшла не лише за європейські території, але й за величезні володіння в Новому Світі.

Поряд із Тридцятилітньою війною переламною для долі Європи стала війна за іспанську спадщину (1701—1714). У 1700 р., не залишивши прямих спадкоємців, помер король Іспанії Карл II. Він заповів свій трон онуку короля Франції Людовіка XIV, за умови, що іспанська й французька корони ніколи не з’єднаються в одних руках. Проте Людовік XIV не збирався дотримуватися цього застереження. Тільки-но онука було оголошено в Іспанії королем Філіппом V, він заявив: «Піренеїв більше не існує!». Адже в Іспанії і Франції тепер правила одна династія - Бурбони, власники велетенських володінь в Європі, Азії та Америці.

Надмірне посилення Франції спричинило супротив антифранцузької коаліції у складі Австрії, Пруссії, Англії, Нідерландів та інших держав. Загальноєвропейська війна супроводжувалася важкими поразками Франції, яка не мала сильних союзників. Мир, підписаний у Версалі після закінчення війни, не випадково вважали «рятівним». За його умовами іспанський престол зберігався за Філіппом V, але йому довелося відмовитися від прав на французьку корону. Австрія отримала територію сучасної Бельгії та володіння в Італії; Англія - важливу фортецю Гібралтар і декілька заокеанських колоній. Переважанню Франції в Європі було покладено край.

• 2. Війна за австрійську спадщину. Імператор Священної Римської імперії та ерцгерцог Австрії Карл VI, який помер у 1740 р., не залишив сина - спадкоємця престолу.

Проти передачі влади донці імператора Марії Терезії виступив курфюрст Баварії. Він висунув абсолютно необгрунтовані претензії на австрійський престол, однак Франція та Іспанія підтримали його зазіхання. Це стало сигналом для інших країн напасти на Австрію, яка здавалася їм легкою здобиччю. У суперечку втрутилася також Пруссія - головний суперник Австрії за головування в Німеччині. Прусський король Фрідріх II без оголошення війни захопив багату австрійську провінцію Сілезію. Почалася війна за австрійську спадщину (1740—1748).

Списники австрійської армії

Марія Терезія несподівано виявила стійкість, її енергія і рішучість викликали подив усієї Європи. Від загибелі Австрію врятувала Угорщина. Угорці надали десятки тисяч досвідчених воїнів і необхідну суму грошей. За підсумками війни Марія Терезія домоглася визнання свого права на австрійський трон, однак Сілезія залишилася за Пруссією. Імператриця не змирилась із втратою найрозвиненішої області Австрії та заявила, що поверне її, «навіть якщо заради цього доведеться віддати останню спідницю!».

• 3. Семилітня війна. Кропітка праця з проведення реформ не означала, що Марія Терезія примирилася з втратою Сілезії. Імператриця змогла створити антипрусську коаліцію, куди увійшли Франція та Росія. Англія, прагнучи не допустити посилення Франції, уклала союз із Пруссією. Після виникнення цих двох ворожих угруповань вибухнула Семилітня війна (1756—1763) - третя загальноєвропейська. Вона почалась як війна за Сілезію. Фрідріх II напав на Австрію, але вже скоро дії перекинулися на територію Пруссії. Англія у воєнних діях участі не брала, обмежившись фінансовою підтримкою прусського короля. Від остаточного розгрому Фрідріха ІІ врятував раптовий вихід з війни Росії після смерті імператриці Єлизавети Петрівни. Пруссія зуміла зберегти за собою Сілезію - отже, Семилітня війна не спричинила територіальні зміни в Європі. Поза її межами тривало запекле суперництво між Англією та Францією за колонії. Англійський флот виявився сильнішим і вирішив результат боротьби: Франція змушена була поступитися своїми володіннями в Америці, включно з Канадою, та в Індії.

Йоганн Баптіст Лампі Стар ший. Портрет Станіслава Августа Понятовського. XVIII ст.

• 4. Поділи Речі Посполитої. Важливі події відбувалися в географічному центрі Європи. Катерина ІІ сприяла тому, що польський трон посів її ставленик Станіслав Август Понятовський. Невдовзі російська імператриця висунула перед ним вимогу зрівняти у правах православних і католиків. Поляки повстали проти російського втручання у справи своєї країни. У відповідь Росія, Пруссія і Австрія підписали в 1772 р. договір про перший поділ Речі Посполитої. Австрія отримала Західну Україну, Пруссія - частину польського Помор’я, Росія - частину Білорусі.

Розгляньте карикатуру. Кого з тогочасних політиків зобразив художник?

Поділ Польщі. Карикатура. XVIII ст.

Утративши чимало земель, Річ Посполита намагалася врятувати те, що змогла зберегти. У країні проводилися прогресивні реформи, почалося економічне піднесення, поширилися ідеї Просвітництва. Польський сейм у 1791 р. ухвалив Конституцію - основний закон держави, який визначає її політичний устрій, принципи організації влади, права й свободи громадян. Противники реформ звернулися за підтримкою до Петербурга, армія Катерини вдерлася до Речі Посполитої. У 1793 р., після короткої війни з Росією, відбувся другий поділ Речі Посполитої. Росія отримала Правобережну Україну та центральні області Білорусі з містом Мінськом, до Пруссії відійшла вся Західна Польща.

Відчайдушну спробу врятувати державу здійснив Тадеуш Костюшко. Повстання, яке він підняв, російське каральне військо утопило в ріках крові. У 1795 р. Росія, Австрія і Пруссія підписали договір про третій поділ Речі Посполитої. Австрія захопила південні області країни, Пруссія - її центральну частину з Варшавою, до Росії відійшли Литва, Західна Білорусь і Волинь. Польська держава зникла з європейської карти, її поділили між собою монархи трьох країн.

• 5. Початок боротьби за спадщину Османської імперії. Після поразки біля стін Відня в 1683 р. турки-османи більше не загрожували Європі. Колись могутня Османська імперія вступила в період занепаду та втрат. До антитурецької коаліції Австрії та Речі Посполитої приєдналася Венеція - так утворилася Священна ліга. Згодом до неї приєдналася і Росія, яка боролася за вихід до Чорного моря. Раніше за результатами Кримських та Азовських походів Петра І Росія зуміла отримати лише порт Азов.

У 1686 р. після вдалого австрійського наступу на Угорщину Османська імперія вперше у своїй історії ініціювала мирні переговори. Слабкість тогочасних султанів, розбрат у панівній верхівці та негаразди в економіці визначили майбутнє колись непереможних османів. Велика Турецька війна завершилася у 1699 р. підписанням Карловицького миру, за яким Османська імперія назавжди втратила Угорщину та Трансильванію на користь Австрії; Речі Посполитій відійшло Поділля. ХVІІІ ст. позначилося низкою війн Османської імперії з Росією. За їхніми результатами Росія здобула переконливі перемоги, захопивши Крим та значно розширивши свої території та вплив.

Розгляньте ілюстрацію. Дізнайтесь, частиною якого сучасного міста є місто Буда.

Франц Гефельс. Облога Буди. 1686 р.

  • 1. Які країни посідали провідне становище в Європі у XVIII ст.? Що визначало їхнє суперництво?
  • 2. Що мав на увазі Людовік XIV, коли заявив: «Піренеїв більше не існує!»?
  • 3. Чому з приходом до влади Марії Терезії Австрія перетворилася в очах правителів низки європейських країн на легку здобич? Чи справдилися їхні сподівання?
  • 4. Якими були наслідки Семилітньої війни для європейських держав?
  • 5. Як Росія, Пруссія і Австрія знищили польську державність? Які наслідки це мало для українських земель?
  • 6. Чому з кінця XVII ст. Османська імперія стала втрачати свої європейські завоювання?

1. На стрічці часу позначте ключові події, пов’язані з подіями в історії міжнародних відносин XVIII ст.

2. Розгляньте карту «Польська держава в XVII-XVIII ст.» (с. 142) і на контурній карті різними кольорами зафарбуйте території, приєднані до різних держав у результаті третього поділу Речі Посполитої.

3. Виконайте онлайн-вправу ««Міжнародні відносини у XVIII ст.»:

https://cutt.ly/Bg4XQhx

Використовуючи додаткові джерела, напишіть розповідь про життя та діяльність Тадеуша Костюшка, зокрема дайте відповідь на запитання: чому він є національним героєм Польщі?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 8 клас Ладиченко, Лукач, Подаляк 2021", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду