Войти
Закрыть

Форма і розміри Землі

5 Клас , Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий

 

§ 23. ФОРМА І РОЗМІРИ ЗЕМЛІ

• Яку форму й розміри має Земля

Давні люди вважали Землю нерухомою і плоскою. Та навколосвітні подорожі довели, що Земля має кулясту форму. Фотографії, зроблені супутниками, польоти космонавтів не залишили жодних сумнівів щодо цього (мал. 85). З космосу наша планета виглядає біло-блакитною кулею на темному тлі.

Мал. 85. Земля в космосі

У початковій школі ви ознайомилися з глобусом - моделлю Землі. Вона виконана у формі кулі, що обертається навколо осі. І це невипадково. Адже, маючи кулясту форму, Земля весь час перебуває в русі навколо своєї уявної осі. У дитинстві, мабуть, багато хто з вас грався дзиґою. Спогади про її обертання допоможуть уявити, як це робить Земля.

Наскільки великі розміри нашої планети? Земля - п’ята за розмірами планета Сонячної системи. Радіус Землі становить 6371 км.

У Сонячній системі Земля за віддаленістю від Сонця перебуває на третьому місці, на відстані 150 мільйонів кілометрів. Це дуже велике число. Тому астрономи вирішили назвати цю величину астрономічною одиницею. Тепла Сонця достатньо для життя організмів на Землі. На сусідніх планетах Марсі й Венері життя немає, бо на Марсі дуже холодно, а на Венері жарко.

Поверхня Землі нерівна. На ній є гори, височини, рівнини, низовини, а також заповнені водою западини, тобто моря і океани.

• Внутрішня будова Землі

Все розташоване на Землі - гори, річки, моря, океани - більш-менш доступне для вивчення. Набагато складніше досліджувати те, що знаходиться всередині Землі, тобто її внутрішню будову. Та на сьогодні вже з’ясовано, що Земля складається з трьох основних шарів: земної кори, мантії і ядра (мал. 86).

Мал. 86. Внутрішня будова Землі

Зовні Земля вкрита твердою оболонкою - земною корою. Її товщина змінюється від 5-8 км під океанами до 35-70 км під материками.

Під земною корою знаходиться мантія Землі. Її товщина близько 2900 км. Температура мантії перебуває в межах 1000-2500 °С.

Центральною частиною земної кулі є ядро. Його радіус становить приблизно 3500 км. Ядро складається переважно із заліза. Припускають, що в центральній частині ядра дуже висока температура (близько 7000 °С) і надзвичайно високий тиск. За таких високих температури й тиску речовини, з яких складається ядро, перебувають у твердому стані. На поверхні Землі за таких самих умов вони були б газуватими.

У надрах Землі весь час відбуваються хімічні явища. Інколи вони призводять до утворення тріщин і розломів у земній корі та верхніх шарах мантії. Через це стається виверження вулканів - викиди на поверхню Землі парів, попелу й рідкої розжареної маси (мал. 87). Досліджуючи їх, учені дізнаються більше про внутрішню будову і склад Землі.

Мал. 87. Вулкан

Підсумки

• Глобус - це створене людиною відображення Землі, що передає її кулясту форму та обертання навколо власної осі.

• Порівняно з іншими планетами Сонячної системи Земля має середні розміри. Її радіус дорівнює 6371 км.

• У внутрішній будові Землі розрізняють земну кору (твердий зовнішній шар), мантію (середній шар), речовини якої перебувають у розжареному газуватому й рідкому стані. Ядро (внутрішній шар) має найвищу температуру і високий тиск. Його речовини перебувають у рідкому і твердому стані.

Сторінка ерудита

Перша навколосвітня подорож, яку очолив Фернан Магеллан, розпочалася 1519 року. П’ять кораблів, на яких було 265 членів екіпажу, вирушили на пошуки морського шляху до берегів Індії. Мореплавці успішно перетнули Атлантичний океан, а потім їм на шляху трапився невідомий океан, яким ескадра пливла 99 діб. Мандрівникам пощастило з погодою. Увесь цей час вона була тиха і ясна. Тому Магеллан і назвав невідомий океан Тихим. Проте загалом подорож була важкою і небезпечною. У сутичці з місцевими мешканцями Маріанських островів Магеллан загинув. У 1522 році додому повернувся лише один корабель з 18 моряками на борту.

Кораблі вирушали на захід, а повернулися зі сходу. Так у 1522 році людство отримало підтвердження кулястої форми Землі. Навколосвітня подорож довела, що Земля має форму кулі та значно більші розміри, ніж вважали на той час.

Іменем Магеллана названо протоку, що з’єднує Тихий і Атлантичний океани.

Запитання і завдання

1. Назви форму й розміри Землі.

2. Що називають астрономічною одиницею?

3. Опиши внутрішню будову Землі.

4. Як люди дізналися, що Земля кругла?

5*. Яке значення вулканів для науки?

Попрацюйте в групах

Знайдіть цікаву інформацію про те, як люди в давнину уявляли й зображали Землю. Обміняйтеся нею зі своїми однокласниками.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Природознавство 5 клас Коршевнюк, Баштовий", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація