Войти
Закрыть

Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату

7 Клас , Географія 7 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 42. Загальні риси клімату. Кліматичні пояси і типи клімату

  • 1. Пригадайте, що таке клімат і погода.
  • 2. Які чинники впливають на формування клімату?

Загальні риси клімату материка. Рельєф і океанічні течії мають значний вплив на формування клімату і погоди Північної Америки. Тільки в Північній Америці можна спостерігати поряд з холодним субарктичним субтропічний клімат. Адже між Гудзоновою і Мексиканською затоками відстань лише 2,3 тис. км. Ніяких перешкод у вигляді високих гір для руху повітря з півночі на південь і у зворотному напрямку тут немає.

Більш того, Кордильєри із заходу й Аппалачі зі сходу височать ніби стіни кімнати, а Гудзонова і Мексиканська затоки — ніби вікна з відчиненими кватирками. Утворюється протяг. Потягне повітря з півночі — і далеко на півдні температура повітря різко знижується. Потягне у зворотному напрямку — і далеко на півночі стає незвично тепло. Це призводить до швидких змін погоди.

Знайдіть на карті затоки та гори, які впливають на формування клімату центральної частини материка.

Між Кордильєрами й Аппалачами по Великих рівнинах, як в аеродинамічній трубі, проносяться руйнівні смерчі — торнадо (мал. 173).

На клімат Північної Америки великий вплив мають холодні і теплі океанічні течії. Східне узбережжя материка в південній його частині омиває потужна тепла течія Гольфстрім. Її відгалуження проходить вздовж західного узбережжя Ґренландії, значно пом’якшуючи тут клімат. У той же час холодна Лабрадорська течія омиває північно-східні береги материка. Тому тут, на географічній широті Львова, Києва й Харкова знаходиться тайга.

Уздовж західного узбережжя материка холодна і тепла течії ніби помінялися місцями. Північна частина західного берега Північної Америки омивається теплою течією, а південна — холодною.

Мал. 173. Торнадо

Знайдіть на карті та назвіть ці течії.

Течії та рельєф мають також вплив на кількість опадів і на температуру повітря на материку. Гольфстрім і Аппалачі є причиною того, що південна частина східного узбережжя материка одержує за рік понад 1000 мм опадів. Ще більше їх випадає на північно-західному узбережжі Північної Америки. В той же час, там, де до берегів Каліфорнії підходить холодна течія, опадів є мало. Тут панує пустельний і напівпустельний клімат, оскільки охолоджене від води повітря не піднімається вгору і не утворює хмари, хоча тумани за таких умов бувають частими.

Запишіть в зошит у два стовпчики назви теплих та холодних течій, які впливають на клімат материка.

Багато опадів (понад 3000 мм за рік) випадає і на крайньому півдні материка. Тут у субекваторіальному кліматичному поясі виділяється суха і волога пори року.

Тепла течія, яка йде далеко на північ і омиває південне узбережжя Аляски, приносить сюди рекордну кількість опадів у вигляді снігу (мал. 174). Тепла вода океану нагріває холодне повітря цих північних районів. Воно піднімається вгору. Утворюються хмари. З них іде сніг або дощ. В портовому містечку Валдіз на Алясці сніг може йти місяцями без перерви. Були роки, коли висота снігового покриву на околицях Валдіза досягала 12 м, а люди й автомашини пересувалися у снігових траншеях (мал. 175).

Взимку для внутрішніх районів Ґренландії є характерною t °C повітря -40 °С. На Алясці в цю пору року t °C повітря може знижуватися до -60 °С і нижче. На широті Києва t °C у січні близько -6 °С, у Канаді на тій же широті від -16 до -24 °С.

Мал. 174. Зима на Алясці

Мал. 175. Висота снігу в районі м. Валдіз

На узбережжі Мексиканської затоки у січні повітря прогрівається від +8 до +16 °С. У Мексиці і на Великих Антильських островах t °С повітря прогрівається до +16 — +24 °С. На крайньому півдні материка в січні t °С перевищує +24 °С. Тут майже не відчувається різниця між літніми й зимовими температурами.

Середні температури липня є найнижчими (нижче -8 °С) у внутрішній частині Ґренландії. На північному узбережжі материка вони становлять від 0 до +8 °С. У середній смузі Північної Америки літо буває тепліше (від +18 °С до +24 °С). В південній частині материка — від +24 °С до +32 °С.

Одне з найспекотніших місць світу — Долина Смерті, знаходиться між горами Сьєрра-Невада і р. Колорадо у США. У цьому найнижчому і найбезводнішому місці Північної Америки було зафіксовано температуру повітря +56,7 °С. Це найвищий показник для Західної півкулі. Зловісна назва долини пов’язана із загибеллю тут у 1849 р. групи золотошукачів, які померли від нестачі води.

Опишіть кліматограми на мал. 176 та визначте тип клімату, який вони ілюструють.

Мал. 176. Кліматограми Північної Америки

Кліматичні пояси і типи клімату. Північна Америка розташована в усіх, крім екваторіального, кліматичних поясах.

Весь острів Ґренландія і більша частина островів Канадського Арктичного архіпелагу розміщуються в арктичному поясі. Майже вся Аляска та північна частина материка, включаючи більшу частину півострова Лабрадор — в субарктичному. Як і в Євразії, так і у Північній Америці найбільшу площу займає помірний кліматичний пояс. Від 40° пн. широти і до Північного тропіка простягається субтропічний пояс, південніше — тропічний. Крайню південну й найвужчу частку Північної Америки займає невеликий за площею субекваторіальний кліматичний пояс.

На формування клімату і погоди Північної Америки найбільше впливає рельєф, океанічні течії та конфігурація материка.

Північна Америка знаходиться у всіх, крім екваторіального, кліматичних поясах.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Назвіть і покажіть на карті кліматичні пояси, в яких знаходиться Північна Америка.
  • 2. Назвіть причини різких змін температури в центральній частині материка.
  • 3. Поясніть, де і чому на узбережжях материка випадає багато опадів.
  • 4. Які чинники визначають низькі температури повітря на півночі материка?
  • 5. Поміркуйте, чому найвищу температуру повітря зафіксовано в Долині Смерті, а не в набагато південнішій частині Північної Америки.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 7 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду