Войти
Закрыть

Різноманітність квітково-декоративних рослин. Однорічні рослини: красоля, петунія, айстри, чорнобривці

7 Клас

Під час вивчення розділу «Квітково-декоративні рослини» ви дізнаєтеся про різноманітність рослин, які вирощують для прикрашання площ, скверів, вулиць і дворів. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі однорічні декоративні рослини як красоля, петунія, айстри та чорнобривці. Протягом багатьох років люди намагаються прикрашати не тільки власні помешкання, але й вулиці, парки та сквери. З цією метою й використовують квітково-декоративні рослини. Вони мають красиві, помітні й запашні квіти. Більшість з них — це трав’янисті культурні рослини. Вони поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Пригадайте, чим відрізняються однорічні рослини від дворічних. Серед однорічних квітково-декоративних рослин найбільш поширеними є красоля, петунія, айстри, чорнобривці та інші. Красоля має красиві квітки. Їх використовують у садових композиціях — на клумбах, для озеленення альтанок, створення живих огорож тощо. Красоля має м’ясисте, соковите, гладке, розгалужене стебло. У більшості рослин воно витке. Проте в деяких сортів красолі стебла короткі й прямостоячі. Вона має круглі листкові пластинки з довгими черешками. На листку добре помітні білуваті жилки. Поверхня листків відштовхує воду....

Узагальнення до розділу «Кімнатні рослини»

7 Клас

Рослини, які постійно ростуть у кімнатних умовах, називаються кімнатними. Їх привезли з різних країн і континентів. Кімнатні рослини поділяються на дві групи — квіткові та листяні. Найбільш розповсюдженими кімнатними рослинами в Україні є красула (товстянка, грошове дерево), хлорофітум, сенполія (фіалка), дифенбахія, бегонія, кактус, герань, алое, бальзамін та інші. Кімнатні рослини несуть не тільки естетичну насолоду, дарують гарний настрій. Багато з них мають і цілющі властивості. Наприклад, хлорофітум, драцена й дифенбахія очищують повітря, виділяючи багато кисню. Каланхое, калізію й алое використовують з лікувальною метою. Важливо пам’ятати, що перед використанням кімнатних рослин з лікувальною метою обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем. Деякі рослини можуть викликати алергічну реакцію. Якщо встановлено, яка рослина викликає сльозовиділення, чхання, почервоніння шкіри та інші небажані ознаки, необхідно позбутися її. Розмножують кімнатні рослини по-різному. Переважно це роблять насінням, діленням куща, живцюванням листків і стебел....

Значення кімнатних рослин для людини. Догляд за кімнатними рослинами

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про такі кімнатні рослини як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус. Пригадайте, які рослини називаються кімнатними. На які групи поділяються кімнатні рослини? Які кімнатні рослини ростуть у вашому класі? Розкажіть про одну із кімнатних рослин. Як потрібно доглядати за кімнатною рослиною? Як розмножують кімнатні рослини? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про значення кімнатних рослин та загальні правила догляду за ними. Майже в кожному помешканні є кімнатні рослини. Їхня краса наповнює нас позитивними емоціями. Серед кімнатних рослин є багато корисних. Такі з них як хлорофітум, драцена й дифенбахія очищують повітря, виділяючи багато кисню. Деякі з кімнатних рослин мають лікувальні властивості. Це — алое, товстянка, каланхое, калізія та інші. Наприклад, алое наші предки називали столітником. Вони вважали, що якщо цю рослину правильно використовувати, то її цілющі властивості дозволять прожити людині до 100 років. Калізію або золотий вус називають домашнім лікарем завдяки здатності зцілювати від багатьох захворювань....

Різноманітність кімнатних рослин: бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція, циперус

7 Клас

Під час вивчення розділу «Кімнатні рослини» ви дізнаєтеся про догляд за такими кімнатними рослинами як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус, а також про значення кімнатних рослин для людини. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі кімнатні рослини як бегонія, герань, алое, бальзамін, традесканція та циперус Багато століть тому наші предки вперше посадили насінину не в полі, а в ґрунт у горщику. Рослини, які виросли вдома, тішили мешканців, піднімали настрій у довгі зимові холодні дні. Зараз важко уявити клас у школі, квартиру чи офіс, у яких би не росли квіти. Їх привезли з різних країн і континентів. Рослини, які постійно ростуть у кімнатних умовах, називаються кімнатними. Вони поділяються на дві групи — квіткові та листяні. Найбільш розповсюдженими кімнатними рослинами в Україні є красула (товстянка, грошове дерево), хлорофітум, сенполія (фіалка), дифенбахія, різні кактуси та інші....

Узагальнення до розділу «Рослини поля»

7 Клас

Культурні рослини вирощують на полях і городах. Поле — це велика ділянка землі з посіяними чи посадженими на ній різними трав’янистими рослинами. Город має таке саме призначення. Проте він значно менший у розмірах. Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культур: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Це однорічні рослини. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби, печуть хліб. Зерно згодовують як корм свійським тваринам. Зернові культури засівають весною та восени. Ті, що посіяні навесні, називаються ярими. Рослини, посіяні восени, які зимують під снігом і потім продовжують свій ріст, називають озимими. Такі культури як пшениця, жито, ячмінь мають стебло — соломину. У них вузьке й довге листя. Зерна достигають у колосках. Стигле зерно тверде й має жовтий (жовто-сірий) колір. Стигле зерно осипається. Збирають урожай тоді, коли зерно м’яке, жовте, але ще не висипається з колосків. Важливими хлібними культурами є кукурудза й гречка. Гречані крупи використовують для приготування різноманітних супів, каш, гречаників та запіканок. Зерна кукурудзи додають у салати, виготовляють з неї борошно, крупу, крохмаль, пластівці та інші продукти. Кукурудза є цінним кормом для свійських тварин і птиці. Стебла молодих рослин, недостиглі качани й листки згодовують худобі одразу або з них готують силос (подрібнюють і заквашують в особливих ямах)....

Праця людей у полі з використанням сільськогосподарських машин

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про бур’яни, які ростуть на городах і полях (осот, пирій, лободу та дику редьку). Пригадайте, якої шкоди завдають бур’яни. Які бур’яни найбільш розповсюджені в Україні? Як треба боротися з бур’янами? Чому багато бур’янів утворюють велику кількість насінин? Розкажіть про одну з рослин-бур’янів (осот, пирій, лободу чи дику редьку). Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про використання сільськогосподарської техніки під час вирощування культурних рослин поля. У наш час для вирощування культурних рослин використовують техніку. Головною тягловою силою у сільському господарстві є трактор. Він так влаштований, що до нього приєднується будь-яке сільськогосподарське знаряддя — плуг, сівалка, борона, причеп та інші. Весняно-польові роботи розпочинаються з оранки землі. Оранка — це обробка ґрунту плугом. Під час оранки верхній шар землі перевертається. Залишки рослин і бур’янів, що були на поверхні, потрапляють у ґрунт, перегнивають і стають органічним добривом. Осіння оранка поля для посіву ярих культур навесні називається зяб. У наш час є й інші способи обробітку ґрунту....

Бур’яни городу й поля: осот, пирій, лобода, дика редька

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про технічні культури: картоплю, льон, соняшник і цукровий буряк. Подумайте, чому картоплю називають «другим хлібом». Які страви готують з картоплі? Коли висаджують картоплю? Як за нею доглядають? Розкажіть про будову однієї з технічних культур (соняшник, льон чи цукровий буряк). Як вирощують технічні культури (на прикладі соняшника, льону чи цукрового буряка)? Що виготовляють із технічних культур (соняшника, льону чи цукрового буряка)? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про бур’яни, які ростуть на городах і полях: осот, пирій, лободу та дику редьку. На полях і городах ростуть бур’яни. Ці рослини небажані в угіддях, посівах і насадженнях культурних рослин. Їх ніхто не вирощує. Вони самостійно з’являються з року в рік серед посівів. Бур’яни перешкоджають нормальному живленню культурних рослин: відбирають у них воду з поживними речовинами, затінюють, сприяють поширенню шкідників і хвороб, заважають збиранню врожаю. Бур’яни знижують врожайність культурних рослин, засмічують урожай. Цим вони погіршують його якість. Поширеними бур’янами на українських полях і городах є осот, пирій, лобода, дика редька, мишій, щириця, берізка та інші. Боротися з бур’янами дуже важко. Насіння багатьох із них не втрачає схожості десятки років. Деякі бур’яни після прополювання швидко відростають із шматочків стебел або коренів....

Технічні культури: картопля, льон, соняшник, цукровий буряк

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про зернові культури — пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу та гречку. Пригадайте, що таке поле. Які рослини належать до культурних зернових? Які рослини сіють на полях України? Яка різниця між ярою та озимою пшеницею? Розкажіть про одну з культурних зернових рослин (пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу чи гречку). Що виготовляють із культурних зернових рослин (пшениці, жита, ячменю, кукурудзи або гречки)? Що потрібно робити для одержання високих урожаїв зернових культур? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про технічні культури: картоплю, льон, соняшник і цукровий буряк. Технічні культури — це рослини, які люди вирощують для отримання різної сировини. З неї виготовляють товари для задоволення потреб людини в їжі, одязі. Багато традиційних українських страв готують з картоплі. Споживають бульбу цієї рослини. Бульба — це потовщене підземне стебло картоплі. На бульбі є вічка — маленькі заглиблення з бруньками. Після того як бульбу висадять у землю, з бруньок над землею виростають стебла. З однієї бульби виростає в середньому 4-8 трав’янистих стебел. З них утворюється кущ. Кущі картоплі бувають прямостоячі та розлогі....

Зернові культури: пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, гречка

7 Клас

Під час вивчення розділу «Рослини поля» ви дізнаєтеся про вирощування, догляд і використання зернових і технічних культур. Прочитаєте про бур’яни городу й поля, про працю людей та використання в полі сучасної сільськогосподарської техніки. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про зернові культури: пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу та гречку. Подорожуючи Україною, ви могли бачити великі ділянки землі з посіяними чи посадженими на них різними трав’янистими рослинами. Оброблена ділянка землі, на якій зростають культурні рослини, називається полем. Пригадайте, які рослини називаються культурними. Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культурних рослин: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби. Зерно згодовують як корм свійським тваринам. Багато полів засівають пшеницею. Це хлібна однорічна рослина. Розрізняють яру та озиму пшеницю. Яру пшеницю висівають навесні. Протягом літа вона виростає й достигає. Озиму пшеницю висівають восени, як правило, у вересні. Через декілька днів вона сходить і зимує під снігом до весни. Навесні, коли зійде сніг, пшениця продовжує рости....

Узагальнення до розділу «Овочеві культури»

7 Клас

За тривалістю життя овочеві культури поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Овочеві рослини, які живуть протягом одного року, називаються однорічними. Весною така рослина проростає з насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає. Саме заради плодів рослин — овочів — люди й вирощують ці культури. Найбільш популярними однорічними овочевими культурами в Україні є огірки, помідори, баклажани, болгарський перець, горох і квасоля. Такі рослини як помідори, баклажани, болгарський перець є теплолюбними. Вони добре ростуть там, де літо довге й тепле. Тому їхнє насіння спочатку висаджують у парниках, щоб весняні приморозки їм не зашкодили. Коли минуть весняні заморозки, розсаду висаджують на городах і полях. Квасоля — також теплолюбна рослина. Але її саджають насінням, коли минають заморозки й добре прогріється ґрунт. Горох весняних приморозків не боїться. Його висівають ранньої весни у вологий ґрунт. Огірки, помідори, болгарський перець і горох їдять свіжими. Насіння квасолі сирим не їдять. Воно дуже тверде. Більшість однорічних овочевих культур консервують, солять, заморожують. Деякі з них додають у супи й борщі, у салати, вживають фаршированими та печеними....

Навігація