Сон-трава опис на українській мові

 

Сон-трава опис на українській мові для дітей допоможе підготувати розповідь про сон-траву.

 

Сон-трава опис на українській

Сон-трава — одна з найпопулярніших ранньовесняних лісових рослин. Його великі дзвониковидні лілово-рожеві квітки є окрасою соснових та мішаних лісів.

Сон широколистий цвіте до розпускання листків. Як тільки розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими квітками на верхівці. Квітки надійно вкриті від весняних заморозків пухнастими листочками. Цвіте ця багаторічна світлолюбна рослина у квітні — травні, запилюється комахами. Після запилення квітки перетворюються у своєрідні пухнасті кульки, що складаються з багатьох сім’янок, які мають довгі пірчасті стовпчики. Листки з’являються після відцвітання рослини. Вони довгочерешкові, пальчасторозсічені, зібрані біля стебла у прикореневу розетку.

Сон ціниться як декоративна рослина, може прикрасити парки, лісопарки, сквери. Рослина має лікарські та фарбувальні властивості.

Сон-трава опис для дітей

Як тільки розтане сніг, на землі, серед торішньої трави, з’являються пухнасті бутончики. Через пару тижнів вони перетворяться в фіолетові квіти з таємничою назвою сон-трава.

За старовинною легендою цю травичку так назвав мисливець, який підглянув, як ведмідь викопав із землі корінь рослини, з’їв його і відразу заснув. З тих пір люди використовують її заспокійливу і снодійну дію. І зараз сушену сон-траву кладуть під подушку, щоб побачити солодкі сни.

Інша назва рослини – сон лучний – теж пов’язана з легендою. Колись в стародавні часи за широкими листям цієї травички від Архангела Михайла ховався біс. Але сховатися йому не вдалося. Архангел пустив стрілу блискавки, яка вбила диявола, простріливши листя рослини, перетворивши їх в вузенькі смужки. Звідси і назва – сон лучний. Вважалося, що нечисть боїться наблизитися до цієї рослини, її визнали оберегом від чаклунства і нечистої сили.

Сон-трава – це багаторічна трав’яниста рослина до 40 см заввишки, відноситься до сімейства Жовтецеві. Сон-трава любить сонячні, сухі ділянки, зростає в сосновому бору і листяному лісі. Цвіте він всього 3-4 тижні, з кінця квітня до середини травня. Його симпатичні пухнасті фіолетові квіточки любителі відразу починають збирати і продавати на кожному розі. Тим часом, рвати сон-траву не можна – це рідкісна рослина занесена в Червону книгу. Її треба берегти і охороняти.

Якщо квітку не зірвати, до літа на її місці утворюється плід, схожий на пухнастий стовпчик з насінням всередині. Восени насіння можна посадити в землю, тоді навесні воно проросте. В даний час люди навчилися вирощувати простріл на присадибних ділянках.

У давнину вважали, що сон-трава – квітка чарівна, магічна. Також ця рослина має лікарські властивості.

Сон-трава опис для дітей

Пробиваються ранньою весною з холодної землі не паростки, а якісь волохато-пухнасті лапки, ніби невідомі дивовижні звірятка лізуть на світло милуватися навесні. Листя ще десь в темряві під землею копошаться, запізнюються. А синьо-фіолетові великі квіти вже сонечку радіють. Подує легкий вітерець – і квітка захитається. Комахи поспішають до цієї ніжної красивої квітки. Перед негодою сон-трава закриває пелюстки і схиляється до землі. Так квітка захищає свій пилок, береже його для комах. Схилена до землі квітка ніби засинає. Звідси і її назва «сон-трава». За іншою версією, назва сон-трава пов’язана з легендою про те, що мисливець один раз побачив ведмедя, який вирвав корінь цієї рослини, став його лизати і потім захмелів. Мисливець теж спробував цей корінь і незабаром заснув.

І тільки коли цвітіння підійде до кінця, у рослини з’являться листочки. А незабаром і квітка перетвориться в пухнасту кульку, в якій визрівають насіння-горошки.

Сон-трава занесена до Червоної книги багатьох країн. Але, на жаль, рослину і сьогодні знищують збирачі квітів. Хоча лісові квіти не стоять в вазах, швидко в’януть і гинуть. Погано чинять і ті люди, які викопують простріл з коренем і намагаються посадити біля свого будинку. Ця квітка пересадку не витримує і гине на новому місці. Так що страждає сон-трава за свою красу.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы