Півень - свійський птах

 

Розповідь про півня містить опис півня та загальну інформацію про нього. Також Ви дізнаєтеся коли кукурікають півні.

Півень – свійський птах

Всім нам знайомий з казок, віршів і пісень образ хороброго, відважного півника. Своїм дзвінким голосом він спонукає до втечі негативних казкових персонажів. І така роль півня в казках не випадкова. З давніх часів серед людей існувало повір’я, що крик півня відганяє від людини і її будинку темні сили. А у багатьох народів півень вважався священним.

В наш час роль птахів в сільському житті вже не така велика, як в старі часи, але до сих пір жителі села вміють визначати час по крику півня. Перше «ку-ку-рі-ку» звучить о першій годині ночі. Це «перші півні». Другий раз півень подає голос приблизно через годину. І о четвертій годині ранку по всьому селу чути «треті півні», що оповіщають жителів про те, що скоро настане світанок.

Роль півнячого співу вранці була настільки велика в старі часи, що півень став символом Франції, а в Болгарії йому встановили пам’ятник, як символу перемоги світла над темрявою.

У повсякденному сільському житті півень чесно виконує роботу ватажка курей. Свій голос півень подає і вдень – він попереджає сусідніх півнів про права на територію. Ця звичка передалася домашнім півням від їх далеких диких предків, які жили в лісах Індії і стежили за своєю територією, безжально виганяючи порушників.

На відміну від меланхолійних курок півні володіють завзятим, бойовим характером. Якщо на дворі живе кілька півників одночасно, серед них обов’язково відбувається з’ясування стосунків, яке закінчується уточненням, хто ж з них головніший. Тільки найголовніший півень зграї має право першим проспівати знамените «ку-ку-рі-ку».

Відрізняються півні від курок і зовнішнім виглядом. Вони більші, у них більший чубчик на голові, на ногах у півня є «шпори». Оперення у півня істотно яскравіше. Особливо яскравим у півня буває хвіст, часом сяючий, як веселка.

Завзятий, бійцівський характер півня зробив його не тільки героєм народного фольклору, а й учасником східного календаря. Кожні дванадцять років в Південно-Східній Азії відзначається Рік Півня.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы