Пугач: опис

 

Опис птаха пугача дозволить зрозуміти як виглядає цей птах та які його особливості.

Пугач: опис

Пугачі – найбільші представники сімейства совиних. Наприклад, звичайний пугач – це найбільший птах родини. Він може вирости до 75 см в довжину і важити близько 4 кг. Найменший пугач – це пугач Фрейзера, він же гвінейський пугач, величина якого становить від 39 до 44 см, а максимальна вага досягає 815 грам. Самки пугачів завжди більше і важче самців.

Більшість пугачів відрізняються щільною, кремезною статурою і характерною бочкоподібною формою тіла, що в деякій мірі обумовлено густим і пухким оперенням. Ноги птахів сильні і короткі, з довгими, чіпкими пальцями, які закінчуються гострими, гачкуватими кігтями чорного кольору. Пальці зазвичай оперені, але зустрічаються види з голими пальцями.

Крила пугача довгі і потужні, їх розмах вражає, а у найбільших екземплярів досягає 1,8 – 1,9 м. Хвіст птахів середньої довжини, злегка закруглений на кінці.

У пугача досить велика, широка голова округлої форми, увінчана характерними пучками пір’я, що утворюють пір’яні вушка – своєрідна прикраса і відмінна риса всіх пугачів. У деяких видів вушка невеликі і витягнуті, у інших широкі і округлі, поставлені близько чи далеко.

Дзьоб пугача зазвичай чорний, короткий і потужний, оснащений на кінці гачком, за допомогою якого птах видає характерні звуки, схожі на клацання.

Оперення пугача густе, пухнасте і пухке. Основне забарвлення – іржаво-коричневе і димчасто-сіре з темними вертикальними плямами, які покривають голову, спину і плечі птахів. Горло і груди більшості пугачів прикрашають більш-менш виражені плями каплевидної форми.

Величезні очі пугача можуть бути жовтими, яскраво-помаранчевими або червоними. Очі птахів дивляться вперед, нерухомо стоять на місці і ніколи не рухаються. Пернаті хижаки сприймають світ в чорно-білому кольорі і, всупереч поширеній думці, пугач прекрасно бачить вдень, причому навіть на великій відстані.

Сутінковий зір у пугачів розвинений так само, як у будь-яких інших пернатих нічних мисливців.

Завдяки особливостям анатомічної будови шийних хребців і розташуванню основних кровоносних судин пугач може повертати голову на 200 градусів.

Серед всіх совоподібних пугачі відрізняються найбагатшим і складним голосовим «репертуаром». У безвітряну погоду низьке ухання пугача можна почути на відстані до 4 км, а особливо балакучими птиці стають в шлюбний період перед світанком. Таким чином зазвичай перегукуються пари, причому самки видають більш низькі звуки. Поза шлюбного періоду можна почути характерний “плач” пугачів, уривчастий “регіт”, глухий “кашель”, гудіння і сумні, тужливі пісні.

Тривалість життя пугача у дикій природі – не більше 20 років. У неволі при хорошому догляді птахи здатні прожити до 68 років.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Твори-описи

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 1

    1. Відповісти

      діана

      16-травня, 2023, 17:30
      мені сподобалася ця інформація