Опис дуба (художній та науковий)

 

Опис дуба в художньому стилі чи науковому Ви можете написати використовуючи подані варіанти.

Твір-опис дуба

Ще з діда-прадіда дуб вважали символом могутності й сили. А його міцні стовбури служили надійним матеріалом у будівництві. Сьогодні ж часто можна почути, як чоловіків порівнюють із цим кремезним деревом.

Проходячи повз, погляньте на узлісся, там розкинув свої широкі плечі величний дуб. Він наймогутніший у всій діброві. Саме такий образ оспівують у народних піснях, переказують у легендах.

Дуб – величне дерево, що пройшло нелегкий шлях свого зародження. Певно, багато років тому якась білочка згубила в цьому місці сухенький жолудь. І навряд проросло б нове життя та рясний дощик врятував від посухи. Тепер могутні руки тягнуться до сонечка. Так вони пестять зелені листочки в сяйві теплого проміння. А товстий стовбур міцно тримає гілочки і вже ніякий злий вітрисько їм не страшний. Люблять дуб лісові мешканці, за те, що оберігає, що дарує житло й смачні частування у вигляді жолудів. Плід дуба має досить цікаву форму у вигляді крапельки з коричневим капелюхом.

Нічого не боїться могутній велетень: ні шкідників, ні лісорубів. Завжди знайде в собі сили відродитися навіть з пеньочка.
Та варто пам’ятати, що дерева – це наш кисень. Тому нехтувати нашою матінкою природою вкрай нерозумно.

Науковий опис дуба

Дуб є листопадним деревом. Розміри дуба вражають. Середня висота його близько 35 метрів, хоча іноді зустрічаються і 60 метрові гіганти. Товщина дуба також може бути досить значною. Стовбур дуба в середньому близько 1,5 м в діаметрі, покритий темною корою, яка вкрита тріщинами, звивистими і зморшкуватими.

Від виду дуба залежить форма листа дерева. Листя дуба можуть бути лопатеві, зубчасті, перістораздельние і інші. Гілки дуба непрямі, вигнуті. Ця звивистість пояснюється тим, що дерево дуб дуже реагує на сонячні промені. Пагони при зростанні тягнуться до світла і тому змінюють напрямок в залежності від періоду року, погоди і часу доби.

Крона дуба і її форма багато в чому залежить від умов, в яких дерева ростуть. У лісах в основному стовбури дубів прямі й рівні, окремо ж ростуть рослини на рівнинах дуже сильно лунають вшир. Крони таких дубів в обхваті вимірюються в метрах. Якщо дерево виросло в екстремальних умовах, наприклад, при нестачі вологи або під частим впливом вітру, то крони таких дубів деформовані і не зовсім чіткі і правильні за формою.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы