Опис метелика махаон

 

Метелик махаон опис для дітей викладено в цій статті.

Опис метелика махаон

Махаон – це досить великий і красивий метелик. Розмах його крил становить приблизно 70 мм. Особливого шарму метелику махаону надають великі і незвичайної форми крила. Вони мають темно-жовте забарвлення з чітким, промальованим малюнком, який складається з великих плям і темної, зовнішньої облямівки. Задні крильця прикрашені широкою, чорною облямівкою, з глибокими, синюватими плямами. У їх нижнього внутрішнього кута є особлива «мітка» – червона пляма. Задні крила зовні мають «шпори».

Махаон можна зустріти на галявинах, луках і узліссях лісу. Він з’являється два рази в рік: перше покоління метеликів з’являється в травні-червні, а друге в кінці липня-початку серпня.

Життєдіяльність махаона тісно пов’язана з такими зонтичними рослинами як: дика морква, горічник, кріп. На них самка махаона відкладає свої яйця. З них пізніше з’являються товсті, великі гусениці зеленого насиченого кольору, з поперечними чорними смужками і червоними крапками на кожній лапці.

Гусениці махаона вживають в їжу паростки зонтичних рослин. Вони дуже полохливі – варто потривожити гусеницю, і вона вбирає голову і витягує червоні м’ясисті членики, видаючи жахливий запах, який відлякує ворогів. Через деякий час гусінь перетворюється на лялечку бурого або зеленого кольору. Сьогодні чисельність метеликів махаонів знаходиться в критичному стані. Їх занесено до Червоної Книги.

Метелик махаон опис

Махаон – красивий метелик, поширений в Європі, в Азії, в Північній Африці і північній Америці.

Основний колір крилець – жовтий. На них чорні візерунки у вигляді смужок і цяток. На нижніх крильцях є хвостики, довжиною до 10 мм. На них же є сині округлі плями вздовж верху крила, і яскраво червоне вічко на зовнішньому краю крила.

Харчуються вони квітковим нектаром. Метелик майже весь час в польоті, навіть сідаючи на квітку, щоб поїсти, все одно махає крильцями. Шлюбний сезон починається в квітні – травні.

За один раз самка відкладе 2 яйця на стебло, або внутрішню сторону листа. Всього ж самка відкладе до 120 яєць.

За своє життя, махаон може зробити дві кладки: травень – червень і серпень – вересень. Через тиждень з яйця вибираються личинки-гусениці. Гусениці першої кладки стають лялечками, з яких через два або три тижні з’явиться метелик. Якщо ж гусениця другої кладки, то вона обертається в лялечку в кокон бурого забарвлення і перезимує зиму. Махаон обсихає, розправляє крильця, і тільки потім злітає.

Метелик махаон живе всього лише близько трьох тижнів.

Цікавий факт: Махаон названий шведським натуралістом Карлом Ліннеєм на честь лікаря-хірурга, сина Асклепія і Епіони, що брав участь в поході греків на Трою під час Троянської війни (1194 до н. е. — 1184 до н. е.)

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

Схожі Твори-описи

 
 

Залишити коментар

 

Коментарів - всього 0