Розповідь про журавля

 

Розповідь про журавля 3 клас або 2 клас може використати щоб дізнатися про цього птаха білше. Розповідь про журавля сірого можна доповнити цікавими фактами.

Розповідь про журавля для дітей

Навесні на рідне болото повернулися з теплих країн журавлі. Як добре вдома! Пригріває сонечко, зеленіють соковиті болотні трави. Журавлі трохи відпочили після довгого перельоту, і стали шукати, опустивши довгий дзьоб в болотяну воду, черв’яків, жучків, жаб і пуголовків. Є чим поживитися серед боліт, є і затишні місця в густих заростях очерету, де можна влаштувати гніздо.

Довгі ноги і дзьоб допомагають журавлю пристосуватися до життя серед трясовини і боліт. Оперення у журавля сріблясто-сіре, на голові темна шапочка, прикрашена червоною цяткою. Крила у цих птахів великі, сильні, облямовані по краях темними пір’ям.

На болотах можна побачити білого журавля – стерха. Він дуже гарний – білосніжний, з червоним чолом і дзьобом, чорними ногами і чорними смужками на кінцях крил. Цей рідкісний птах занесений в Червону книгу.
Навесні журавлі влаштовують ігри й танці. Танцюють журавлі і парами, і всією зграєю. Підходить журавель до самки, стає перед нею і кланяється, киває головою, запрошуючи потанцювати. Журавлиха перериває полювання за жабами, і танець починається: журавлі підстрибують, присідають, перебирають ногами, махають крилами.

Гніздо журавлі будують на землі серед чагарників і трав. Скоро в ньому з’являються одне-три великих яйця. Висиджують яйця обоє птахів, а через місяць з яєць вилуплюються пташенята. Ледве обсохнувши вони слідують за батьками, в перший же день добре плавають, а місяці через два вчаться літати і готуються до далекого перельоту.

Коли на болотах дозрівають ягоди – журавлина, морошка, брусниця і лохина, – журавлі із задоволенням щипають їх, люблять поласувати соковитими стеблами молодої осоки і насінням різних трав.

У другій половині вересня ночі стають довшими і холоднішими, а вранці з’являються густі, вологі тумани. Дзвінке курликання журавлів розноситься на світанку над болотами, птахи збираються в зграї, готуються до відльоту в теплі країни.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы