Войти
Закрыть

Літературні казки

5 Клас , Українська література 5 клас Авраменко 2022

 

Літературні казки

Крім народних казок, є і літературні, які створили письменники чи письменниці. Вам, звичайно, відомі шедеври «Снігова королева», «Дюймовочка», «Попелюшка», «Білосніжка», «Кіт у чоботях». Вони мають своїх авторів: Ганса Крістіана Андерсена, братів Грімм, Шарля Перро. Визнаними майстрами казок є українські письменники і письменниці Іван Франко, Леся Українка, Василь Симоненко, Оксана Іваненко, Всеволод Нестайко та ін.

Найдавніші казки - народні, їх переказували з уст в уста, їхні автори й авторки нам не відомі. У літературній казці обов’язково є автор/авторка. Поява її стала можливою після винайдення письма та книгодрукування. Автори літературних казок можуть запозичувати фантастичні сюжети й героїв із народних казок або ж вигадувати власні.

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ

Літературна казка - це створений автором/авторкою художній твір, в основі якого лежить вигадана історія, що об’єднує елементи дійсності та фантастики. Літературна казка може бути як прозовою, так і віршованою.

Народні й літературні казки мають спільні жанрові ознаки: незвичайні, фантастичні події; казкові герої; алегоричні образи; чарівні предмети; перемога добра над злом; щасливе завершення. Але літературна казка не обов’язково має казкові зачин і кінцівку.

Літературні казки існують тільки у писемній формі, їх тексти не можна змінити чи переробити, тому вони, на відміну від народних казок, не мають різних варіантів.

Обман буває різний, люди обманюють із різних причин. Кажуть, що головна причина нечесності людей полягає в тому, що так вони хочуть щось отримати задарма чи без особливих заслуг досягти якогось статусу, влади, впливати на інших.

• Чи завжди треба говорити правду?

• Які негативні наслідки може мати обман для тих, хто обманює? А для інших людей?

• Чому лестощі - це теж обман?

У казці «Фарбований Лис» Іван Франко показує, як завдяки обману Лис досягнув високого становища і як трагічно це обірвалося. Цей твір вам сподобається!

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Авраменко 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду