Войти
Закрыть

Узагальнення до розділу «Рослини поля»

7 Клас

Культурні рослини вирощують на полях і городах. Поле — це велика ділянка землі з посіяними чи посадженими на ній різними трав’янистими рослинами. Город має таке саме призначення. Проте він значно менший у розмірах. Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культур: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Це однорічні рослини. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби, печуть хліб. Зерно згодовують як корм свійським тваринам. Зернові культури засівають весною та восени. Ті, що посіяні навесні, називаються ярими. Рослини, посіяні восени, які зимують під снігом і потім продовжують свій ріст, називають озимими. Такі культури як пшениця, жито, ячмінь мають стебло — соломину. У них вузьке й довге листя. Зерна достигають у колосках. Стигле зерно тверде й має жовтий (жовто-сірий) колір. Стигле зерно осипається. Збирають урожай тоді, коли зерно м’яке, жовте, але ще не висипається з колосків. Важливими хлібними культурами є кукурудза й гречка. Гречані крупи використовують для приготування різноманітних супів, каш, гречаників та запіканок. Зерна кукурудзи додають у салати, виготовляють з неї борошно, крупу, крохмаль, пластівці та інші продукти. Кукурудза є цінним кормом для свійських тварин і птиці. Стебла молодих рослин, недостиглі качани й листки згодовують худобі одразу або з них готують силос (подрібнюють і заквашують в особливих ямах)....

Праця людей у полі з використанням сільськогосподарських машин

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про бур’яни, які ростуть на городах і полях (осот, пирій, лободу та дику редьку). Пригадайте, якої шкоди завдають бур’яни. Які бур’яни найбільш розповсюджені в Україні? Як треба боротися з бур’янами? Чому багато бур’янів утворюють велику кількість насінин? Розкажіть про одну з рослин-бур’янів (осот, пирій, лободу чи дику редьку). Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про використання сільськогосподарської техніки під час вирощування культурних рослин поля. У наш час для вирощування культурних рослин використовують техніку. Головною тягловою силою у сільському господарстві є трактор. Він так влаштований, що до нього приєднується будь-яке сільськогосподарське знаряддя — плуг, сівалка, борона, причеп та інші. Весняно-польові роботи розпочинаються з оранки землі. Оранка — це обробка ґрунту плугом. Під час оранки верхній шар землі перевертається. Залишки рослин і бур’янів, що були на поверхні, потрапляють у ґрунт, перегнивають і стають органічним добривом. Осіння оранка поля для посіву ярих культур навесні називається зяб. У наш час є й інші способи обробітку ґрунту....

Бур’яни городу й поля: осот, пирій, лобода, дика редька

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про технічні культури: картоплю, льон, соняшник і цукровий буряк. Подумайте, чому картоплю називають «другим хлібом». Які страви готують з картоплі? Коли висаджують картоплю? Як за нею доглядають? Розкажіть про будову однієї з технічних культур (соняшник, льон чи цукровий буряк). Як вирощують технічні культури (на прикладі соняшника, льону чи цукрового буряка)? Що виготовляють із технічних культур (соняшника, льону чи цукрового буряка)? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про бур’яни, які ростуть на городах і полях: осот, пирій, лободу та дику редьку. На полях і городах ростуть бур’яни. Ці рослини небажані в угіддях, посівах і насадженнях культурних рослин. Їх ніхто не вирощує. Вони самостійно з’являються з року в рік серед посівів. Бур’яни перешкоджають нормальному живленню культурних рослин: відбирають у них воду з поживними речовинами, затінюють, сприяють поширенню шкідників і хвороб, заважають збиранню врожаю. Бур’яни знижують врожайність культурних рослин, засмічують урожай. Цим вони погіршують його якість. Поширеними бур’янами на українських полях і городах є осот, пирій, лобода, дика редька, мишій, щириця, берізка та інші. Боротися з бур’янами дуже важко. Насіння багатьох із них не втрачає схожості десятки років. Деякі бур’яни після прополювання швидко відростають із шматочків стебел або коренів....

Технічні культури: картопля, льон, соняшник, цукровий буряк

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про зернові культури — пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу та гречку. Пригадайте, що таке поле. Які рослини належать до культурних зернових? Які рослини сіють на полях України? Яка різниця між ярою та озимою пшеницею? Розкажіть про одну з культурних зернових рослин (пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу чи гречку). Що виготовляють із культурних зернових рослин (пшениці, жита, ячменю, кукурудзи або гречки)? Що потрібно робити для одержання високих урожаїв зернових культур? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про технічні культури: картоплю, льон, соняшник і цукровий буряк. Технічні культури — це рослини, які люди вирощують для отримання різної сировини. З неї виготовляють товари для задоволення потреб людини в їжі, одязі. Багато традиційних українських страв готують з картоплі. Споживають бульбу цієї рослини. Бульба — це потовщене підземне стебло картоплі. На бульбі є вічка — маленькі заглиблення з бруньками. Після того як бульбу висадять у землю, з бруньок над землею виростають стебла. З однієї бульби виростає в середньому 4-8 трав’янистих стебел. З них утворюється кущ. Кущі картоплі бувають прямостоячі та розлогі....

Зернові культури: пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, гречка

7 Клас

Під час вивчення розділу «Рослини поля» ви дізнаєтеся про вирощування, догляд і використання зернових і технічних культур. Прочитаєте про бур’яни городу й поля, про працю людей та використання в полі сучасної сільськогосподарської техніки. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про зернові культури: пшеницю, жито, ячмінь, кукурудзу та гречку. Подорожуючи Україною, ви могли бачити великі ділянки землі з посіяними чи посадженими на них різними трав’янистими рослинами. Оброблена ділянка землі, на якій зростають культурні рослини, називається полем. Пригадайте, які рослини називаються культурними. Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культурних рослин: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби. Зерно згодовують як корм свійським тваринам. Багато полів засівають пшеницею. Це хлібна однорічна рослина. Розрізняють яру та озиму пшеницю. Яру пшеницю висівають навесні. Протягом літа вона виростає й достигає. Озиму пшеницю висівають восени, як правило, у вересні. Через декілька днів вона сходить і зимує під снігом до весни. Навесні, коли зійде сніг, пшениця продовжує рости....

Узагальнення до розділу «Овочеві культури»

7 Клас

За тривалістю життя овочеві культури поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Овочеві рослини, які живуть протягом одного року, називаються однорічними. Весною така рослина проростає з насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає. Саме заради плодів рослин — овочів — люди й вирощують ці культури. Найбільш популярними однорічними овочевими культурами в Україні є огірки, помідори, баклажани, болгарський перець, горох і квасоля. Такі рослини як помідори, баклажани, болгарський перець є теплолюбними. Вони добре ростуть там, де літо довге й тепле. Тому їхнє насіння спочатку висаджують у парниках, щоб весняні приморозки їм не зашкодили. Коли минуть весняні заморозки, розсаду висаджують на городах і полях. Квасоля — також теплолюбна рослина. Але її саджають насінням, коли минають заморозки й добре прогріється ґрунт. Горох весняних приморозків не боїться. Його висівають ранньої весни у вологий ґрунт. Огірки, помідори, болгарський перець і горох їдять свіжими. Насіння квасолі сирим не їдять. Воно дуже тверде. Більшість однорічних овочевих культур консервують, солять, заморожують. Деякі з них додають у супи й борщі, у салати, вживають фаршированими та печеними....

Багаторічні овочеві рослини: цибуля, часник

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про такі дворічні овочеві рослини як морква, буряк і капуста. Пригадайте, що відбувається в перший рік життя моркви (буряка чи капусти). Що таке насінник? Що відбувається в другий рік життя моркви (буряка чи капусти)? Як потрібно доглядати за морквою (буряком)? Коли висаджують моркву (буряк чи капусту)? Розкажіть про будову однієї із дворічних овочевих рослин. Як використовують плоди дворічних овочевих рослин? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про багаторічні овочеві рослини — цибулю та часник. Багаторічна овочева рослина — це рослина, яка живе більше двох років. Серед таких рослин найбільш популярними є часник і цибуля. Цибулина ріпчастої цибулі зверху вкрита сухими лусками. Луски — це сухі листки. Вони захищають цибулину від висихання. Луски бувають жовтого, коричневого, білого і червоно-фіолетового кольорів. Цибулина може мати приплюснуту, кулясту або яйцеподібну форму. Всередині цибулини містяться бруньки. З них весною вгору проростають укорочені пагони з трубчастими листками. На першому році життя з насінин цибулі виростають маленькі цибулинки завбільшки з лісовий горіх — розміром 10-20 міліметрів. Такі цибулинки називаються сіянкою....

Дворічні овочеві рослини: морква, буряк, капуста

7 Клас

На попередньому уроці ви дізналися про такі однорічні овочеві рослини як огірок, помідор, баклажан, перець, горох і квасоля. Пригадайте, чому однорічні рослини отримали таку назву. Назвіть однорічні овочеві рослини. Як називаються плоди овочевих культур? Навіщо люди вирощують овочеві культури? Розкажіть про будову однієї із однорічних овочевих рослин. Розкажіть на прикладі обраної культури, як садять однорічні овочеві рослини. Як використовують плоди однорічних овочевих рослин? Як доглядають за овочевими культурами? Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про дворічні овочеві рослини: моркву, буряк і капусту. Овочеві рослини, у яких на першому році життя формуються листя, стебла й коріння, а на другому — квітки, плоди та насіння, називаються дворічними. Дворічними овочевими рослинами є морква, буряк та капуста. Моркву люди висаджують заради коренів. На першому році життя з насіння цієї рослини виростає товстий коренеплід червоно-оранжевого, жовтого чи білого кольору. Над землею з’являється укорочене стебло з розеткою зелених листків. Листки розсічені, трикутні. Морква на першому році життя не цвіте і не утворює плодів з насінням. Вона лише нагромаджує поживні речовини в самому корені....

Однорічні овочеві рослини: огірок, помідор, баклажан, перець, горох, квасоля

7 Клас

Під час вивчення розділу «Овочеві культури» ви дізнаєтеся про вирощування, догляд і використання однорічних, дворічних і багаторічних овочевих рослин. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся про такі однорічні овочеві рослини як огірок, помідор, баклажан, перець, горох і квасоля. Овочеві культури за тривалістю життя поділяються на однорічні, дворічні та багаторічні. Овочеві рослини, які живуть протягом одного року, називаються однорічними. Весною така рослина проростає з насіння, квітує, дає плоди з насінням і відмирає. Саме заради плодів рослин — овочів — люди й вирощують ці культури. Однією із улюблених городніх рослин є огірок. Його стебло стелиться по землі. Воно шорстковолосисте, з вусиками. За допомогою вусиків стебло чіпляється за опору. На стеблі ростуть великі прості листки з довгими черешками. Квітки в огірка великі, жовтого кольору. Під час цвітіння їх запилюють бджоли. Із квітки утворюється соковитий плід — огірок. Плоди огірків збирають зеленими, недостиглими. Щоб отримати насіння, на грядках залишають дозрівати невелику кількість великих плодів. Коли плоди достигнуть, вони стають жовтими, а їхнє насіння — твердим....

Узагальнення до розділу «Рослини саду»

7 Клас

З давніх часів українці вирощують сади. Сад — це земельна ділянка. На ній люди саджають плодові дерева та кущі. У садах вирощують багаторічні культурні рослини. У великих господарствах за садами доглядають садівники. У власних — господарі. У садах вирощують ті дерева, які дають смачні й поживні плоди — фрукти. Саджанець починає плодоносити через 5-6 років. Люди висаджують яблуні, груші, сливи, вишні, абрикоси та інші плодові дерева. У плодових дерев розрізняють корінь, кореневу шийку, штамб і крону. Корінь — це підземна частина дерева. Коренева шийка — це ділянка між коренем і стовбуром. Штамб — це стовбур дерева від кореневої шийки до перших гілок. Верхня частина стовбура з гілками називається кроною. Крім плодових дерев, у садах вирощують ягідні кущі. В Україні розводять багато ягідних кущів: малину, смородину, аґрус, виноград та інші. Це багаторічні культурні рослини. Їх висаджують заради плодів — ягід. Вони смачні, корисні й багаті на вітаміни. Розмножують ягідні кущі різними способами. Малину — поділом куща й кореневими паростками (однорічними пагонами). Аґрус — відсадками. Весною однорічні або дворічні стебла пригинають до землі та вкладають у борозенки глибиною 5-8 сантиметрів, з часом зі стебел виростають корені. Це і є відсадки. Чорну смородину — стебловими живцями. Їх нарізають завдовжки 20-30 сантиметрів з молодих однорічних пагонів рано навесні, щойно починають бубнявіти бруньки. Висаджують таким чином, щоб над поверхнею залишилася частина пагона з двома бруньками. Виноград — розмножують практично всіма відомими способами: насінням, живцями, відводками....

Навігація