Культурні рослини вирощують на полях і городах. Поле — це велика ділянка землі з посіяними чи посадженими на ній різними трав’янистими рослинами. Город має таке саме призначення. Проте він значно менший у розмірах. Найбільші площі землі в Україні використовують під посіви зернових культур: пшениці, жита, вівса, кукурудзи, гречки та інших. Це однорічні рослини. Із зерна виготовляють борошно, крупи, макаронні вироби, печуть хліб. Зерно згодовують як корм свійським тваринам. Зернові культури засівають весною та восени. Ті, що посіяні навесні, називаються ярими. Рослини, посіяні восени, які зимують під снігом і потім продовжують свій ріст, називають озимими. Такі культури як пшениця, жито, ячмінь мають стебло — соломину. У них вузьке й довге листя. Зерна достигають у колосках. Стигле зерно тверде й має жовтий (жовто-сірий) колір. Стигле зерно осипається. Збирають урожай тоді, коли зерно м’яке, жовте, але ще не висипається з колосків. Важливими хлібними культурами є кукурудза й гречка. Гречані крупи використовують для приготування різноманітних супів, каш, гречаників та запіканок. Зерна кукурудзи додають у салати, виготовляють з неї борошно, крупу, крохмаль, пластівці та інші продукти. Кукурудза є цінним кормом для свійських тварин і птиці. Стебла молодих рослин, недостиглі качани й листки згодовують худобі одразу або з них готують силос (подрібнюють і заквашують в особливих ямах)....
|