Опис берези

 

Твір-опис берези в різні пори року допоможе написати власний твір.

 

Опис берези

«Дівчина струнка, як берізка» або «дівчина тендітна та гарна, як берізка» – такі порівняння описують усю любов людей до цього благородного деревця.

І справді, береза прекрасна в будь-яку пору року. Весна, літо, осінь, зима лише змінюють одяг ніжної красуні. Після затяжної зими, з першим теплим промінням, берізка розчісує додолу своє довге темно-коричневе волосся, вкриває його молодими й клейкими листочками. А поміж ніжно-зеленого намиста ховає сережки, що поступово з’являються з бруньок.

Влітку ж білокура берізка рятує від спеки. Вона простягає свої рученята і дарує тінь перехожим. Тільки інколи ледь-ледь шарудить дрібним листям від найменшого подиху вітерцю.

А восени струнка красуня стає по-особливому гарною. Листочки-монетки забарвлені в жовтогарячі фарби. Милують око березові гаї, немов наповнюють усе світлом і радістю. Проте не варто забувати, що минуло вже тепле літечко і скоро повіє холодний вітерець, зірве золоте вбрання, вкриє все навколо густим килимом.

Всю холодну зиму стоятиме берізка беззахисною, зніяковілою та сумною. Візьме за руку своїх подружок і разом вони будуть чекати погожих днів, які знову повернуть їх красу.

Опис берези в художньму стилі

У нас біля школи ростуть берези. Красиві берези в різні пори року. Навесні звисають гнучкі тонкі віти з ніжними сережками, які з’явились з маленьких бруньок, і клейкими ніжно-зеленими листочками. Влітку дерева стоять вбрані в яскраві зелені плаття. Густі розкішні гілки дарують тінь перехожим. Осінь дарує берізкам золоте вбрання. Листочки, мов золоті монетки, сипляться на землю. Мов ті снігурки, берези взимку в білих шубках стали в хоровод.

Науковий опис берези

Берези, за винятком деяких карликових видів, досягають 45 метрів у висоту, а стовбур берези може досягати в обхваті 1,5 метрів. Молоді гілки дерева зазвичай забарвлені в червонувато-бурий колір і покриті дрібними «бородавками». Бруньки на гілках розташовані поперемінно і покриті клейкими лусочками. Невелике яскраво-зелене листя з явно вираженими прожилками має форму рівностороннього трикутника з двома округленими кутами. По краях листя посічене зубчиками. Навесні молоде листя берези зазвичай липке.

Кора берези, що покриває стовбур, може бути білою, жовтуватою, з рожевим або бурим відтінком. Для деяких видів характерний коричневий і сірий колір стовбура. Верхня частина кори, з легкістю відшаровується від стовбура. Старі дерева внизу покриті грубою темною корою з глибокими тріщинами.

У перші роки життя воно росте повільно, через 3-4 роки швидкість росту збільшується.

Власний опис берези Ви можете написати в коментарях, щоб допомогти своїм одноліткам.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы