Войти
Закрыть

Текст зі ЗМІ

5 Клас , Українська література 5 клас Архіпова, Січкар 2022

 

Текст зі ЗМІ

Вислови припущення, як слово пов'язане з темою.

Ти вже знаєш, що ЗМІ, тобто засоби масової інформації, — це різноманітні ресурси, які передають інформацію. Їх називають медіа. Вони мають кілька різновидів.

Візуальні медіа. До них належать газети, журнали, статті в інтернеті. У них переважає текст та зображення — їх потрібно бачити.

Аудіальні медіа. Це радіо, подкасти — їх потрібно слухати.

Аудіовізуальні медіа. Сюди можна зарахувати телебачення, ютуб-канали, соціальні мережі. Такі медіа поєднують і аудіальні, і візуальні, тобто звук та рухомі сюжети. Їх потрібно і бачити, і чути.

Працюю над текстом

Ознайомся із текстом статті з журналу «Колосок». Чим, на твою думку, він відрізняється від художнього тексту?

ВІДХОДИ В ДОХОДИ, АБО ВЧИМОСЯ В ЯПОНІЇ ТА ШВЕЦІЇ

Кожна людина в середньому продукує приблизно 300 кг відходів життєдіяльності на рік. Викинули та забули. Але мало хто знає, що ці відходи будуть розкладатися у ґрунті до 500 років. Утилізація сміття, його вивіз після прибирання, перероблення і сортування можуть бути чимось більшим, ніж просто викинутою обгорткою у сміттєву урну та вивезенням на звалище. Відходи можна перетворити в доходи.

Система утилізації сміття в Японії влаштована так, що громадяни змушені його сортувати. Наприклад, є визначений день збирання сміття, яке потім спалюють. Якщо в цей день виставити інше (або несортоване), на пакет наліплять стікер з попередженням. Попіл, що утворюється після спалювання, закопують, засипають шаром ґрунту, на який висаджують рослини.

На вулицях Японії ти не побачиш ані сміття, ані сміттєвих баків. Це ще раз доводить, що чисто не там, де прибирають, а там, де не засмічують. За несанкціоноване викидання сміття закон Японії карає до п’яти років ув’язнення та штрафом до 10 000 000 єн.

Японія — рекордсмен за кількістю пластикових пляшок. Але японці досягли повного рециклінгу в їх переробленні: пластикові пляшки роблять з інших пластикових пляшок без додавання нафтопродуктів. З них виробляють спортивну форму для футбольних команд Реал Мадрид та Манчестер Юнайтед. Штучний острів Одайб у Токійській затоці створено з пресованого сміття, на ньому вже розбиті парки, збудовано елітний житловий комплекс, працюють заводи, аеропорт.

А тепер уяви собі країну, яка купує сміття, а заможні жителі не соромляться збирати пляшки. Це Швеція, економічно розвинута країна, абсолютний рекордсмен із перероблення сміття. Приказку «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять» шведи трансформували на: «Чисто там, де ремонтують, діляться та переробляють». Лише 1 % сміття потрапляє на шведські сміттєзвалища, тобто утилізують 99 % відходів!

Багатьом країнам до безвідходного шведського життя ще далеко. Для цього треба щонайменше переглянути своє ставлення до поліетиленових пакетів. Відмовся і ти брати їх у магазині навіть безкоштовно, зміни свою свідомість. Наступного разу візьми у магазин сумку з тканини для продуктів.

Лілія Назаренко

Я знаю, що...

1. Журнали належать до:

  • візуальних медіа;
  • аудіальних медіа;
  • аудіовізуальних медіа.

2. Як найправильніше вчиняти зі сміттям?

  • спалювати;
  • сортувати й переробляти;
  • викидати на сміттєзвалища.

3. Встанови відповідність між видом медіа та засобами, які він використовує:

Працюю над текстом

4. Як використовують сміття у Японії?

5. Які іншомовні слова в тексті були для тебе незрозумілими? Обговори їхнє значення з друзями.

Працюємо разом

6. Обговоріть з однокласниками тренди в соціальних мережах.

Виконую складне завдання

7. Як ти думаєш, статті в газетах, журналах, на сайтах належать до літератури?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Архіпова, Січкар 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду