Опис метелика лимонниця

 

Метелик лимонниця опис для школярів викладено в цій статті.

Метелик лимонниця опис

Метелик лимонниця – красивий і незвичайний. Метелик лимонниця відрізняється від інших кольором і формою крил, які здаються обрізаними.

Передні крила самців мають зеленувато-жовтий окрас, а самки – білий з зеленим відливом. У самців і самок також є в центрі кожного крильця невелика помаранчева пляма. Саме по крилах і відрізняють цих метеликів. Цікаво те, що лимонниця, на відміну від інших метеликів, сідає на рослини виключно з закритими крилами.

Цей метелик можна побачити навесні з теплими променями сонечка, тому його ще називають першим весняним метеликом.

Другий раз лимонниця пожвавлюється в кінці липня і пурхає аж до осені. З настанням холодів вона знаходить теплі, затишні місця для зимівлі. Незважаючи на те, що вона літає двічі в рік, покоління дає всього лише одне. Тому і кладка яєць відбувається лише раз на рік. Гусениці харчуються великим спектром рослин і не відмовляються поласувати нектаром для поповнення запасів енергії для майбутнього процесу формування лялечки.

Лимонниця мешкає у всій Європі, Азії. Її навіть можна зустріти на самій півночі Африки. Серед великої кількості метеликів лимонниця вважається справжнім довгожителем – вона здатна прожити цілих 13 місяців, але більшу частину проводить в сплячому стані (люблять поспати на плющі).

Метелик лимонниця науковий опис

Довжина переднього крила 26-31 мм. На півдні ареалу до 33 мм (форма Gonepteryx Rhamni ф. Meridionalis). Розмах крил до 52-60 мм. Крила самці яскраво-жовті, передня пара злегка вирізана з боків, на задній парі видно невеликі вирости. У самок верхній бік крила зеленувато-жовтий. На крилах є 4 оранжево-червоних плями. Черевце і груди темні, чорно-сірі, густо опушені довгими білими волосками.

Гусениці вилуплюються в червні. Забарвлення матово-жовте, світліше з боків, з матовою смужкою над ногами. Молоді гусениці склетирують листя, старшиі покоління обгризають їх, починаючи з вершини по боках від серединної жилки. Стадія гусениці триває близько 4 тижнів. Тривалість стадії залежить від метеорологічних умов — при похмурій, холодній і сирій погоді розвиток сповільнюється, при сухій і сонячній — навпаки прискорюється.

Цитринці часто зимують під плющем. Світле зеленувате забарвлення нижньої частини крил і товсті прожилки забезпечують метеликові добре маскування.

Спосіб прийому їжі: лимонниця занурює свій довгий хоботок до самого дна вінчика квітки і п’є солодкий нектар. При нагоді вона також збирає пилок з рослини, який пізніше переносить на іншу квітку. Таким чином вона бере участь в запиленні рослин.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы