Опис глухаря

 

Опис глухаря звичайного українською мовою допоможе написати твір та підготуватися до уроку.

Глухар опис

Глухар, або по-іншому, Глушець – найбільша і найблагородніша з птахів роду тетеруків. Він трохи незграбний, важкуватий і полохливий. Хода у нього швидка, а політ важкий і галасливий. Рідко буває, щоб глухар літав на великі відстані.

Ця красива птиця колись мешкала у всіх лісах Північної Азії і Європи. Але мисливці зробили свою справу і в багатьох місцевостях повністю винищили глухарів. В Європі кількість цих птахів сильно зменшилась, а в таких країнах, як Англія, Данія і Голландія, він вже взагалі не зустрічається.

Глухарі живуть в гірських лісах, а також в лісах з вологим ґрунтом. Цей птах, як правило, прив’язаний до одного місця, і тільки сильні морози змушують його залишати свої притулки в високих горах і спускатися в більш низький пояс.

Весь день глухарі люблять проводити на лісових галявинах. Тут їм простіше знаходити соковиту траву, бруньки, ягоди і різних комах. Ближче до ночі глухарі злітають на дерева, де і ночують, а з першими променями сонця знову вилітають на галявину.

Свої гнізда глухарі в’ють прямо під деревами, причому дуже часто роблять це поблизу доріг і стежок, часом на найпомітніших місцях. Це часто призводить до загибелі всього виводка і самки від рук людей. Самка глухаря дуже турботлива мама і ніколи не покине гніздо, навіть якщо знає, що загине. Часто вона сама вибігає на ворога, даючи малятам час, щоб сховатися в гущавині. Пташенята ростуть дуже швидко і ближче до осені сімейство поділяється. Молоді самки залишаються при матері, а самці починають спільно кочувати. Наступної весни вони обзаведуться власними сім’ями.

Глухар звичайний опис у науковому стилі

Глухар — характерний мешканець тайги, поширений в Українських Карпатах, у зоні хвойних лісів до верхньої межі лісу. Тетерук споживає рослинну їжу: хвою, бруньки, молоді пагони і ягоди. Рідше, особливо молодняк, їсть також комах та інших безхребетних. Взимку птахи живляться виключно хвоєю ялиці та смереки.

Глухар звичайний занесений до Червоної книги України.

Розмір самців досягає 110 см і більше, розмах крил – 1,4 м, а маса – 4,1-6,5 кг. Самки значно менше, важить в середньому 2 кг. Є значна різниця в забарвленні самця і самиці. Голова і шия самця чорнуваті, задня сторона шиї попелясто-сіра з чорними плямами, передня чорна з сірим. Спина чорнувата з бурими і сірими цятками. Зоб чорний з зеленим металевим блиском, груди зеленувато-сталевого кольору, нижня сторона покрита чорними і білими плямами. Крила коричневі. Хвіст чорний з білими плямами. Шкіра біля ока яскраво-червоного кольору, дзьоб – біло-рожевого. Самка менше і забарвлена досить строкатою сумішшю іржаво-жовтого, іржаво-червоного, чорно-бурого і білого кольору (у вигляді поперечних темних і іржаво-вохристих смуг). Горло, згин крила і верхня частина грудей – іржаво-червоні.

Власний опис птаха глухаря Ви можете залишати в коментарях, щоб допомогти одноліткам з виконанням домашнього завдання.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы