Опис мурашки

 

Опис мурахи допоможе написати твір про цих корисних для природи комах. Твір про мурах можна доповнити цікавими фактами.

Опис мурашки

Якщо бути уважним і добре придивитись до землі, то можна помітити активний світ мурах. Ці маленькі комахи є дуже корисними і одними з найдивовижніших у своєму наземному світі.

Кожне мурашине гніздо, або просто мурашник, має ієрархію стосунків: головною є матка, або королева, підлеглими є робочі мурахи і солдати. Головною особливістю королеви є те, що саме вона здатна до розмноження (інші самиці не мають такої здатності) і дає життя усім поколінням мурах. Вона має крила, які відгризає після шлюбного польоту. Деякі самці також мають крила.
Учені нараховують близько 12 тисяч видів мурах. Тут подамо опис мурахи звичайної.

Тіло кожної мурахи умовно можна поділити на три зони: голова, мезосома і черевце. Мезосому та черевце з’єднує вузька талія, яка називається петіоль. Все тіло мурахи надійно захищене зовнішньою хітоновою оболонкою – екзоскелетом.

На голові у кожної мурашки є вусики й антенки, що допомагають їм орієнтуватись у просторі, розрізняти смаки і запахи. Очі у мурах, як і в більшості комах, фасеткові, тобто складаються з багатьох маленьких лінз. Гострота зору окремих видів мурах залежить від їх способу життя: ті, що живуть під землею краще бачать в темряві, а ті, що живуть на землі – вдень. Є деякі види, які майже повністю сліпі. В черевці у мурашок є окремий шлунок, їжа з якого призначена для зберігання і пізнішого колективного вживання. В деяких видів на черевці є жало. На лапках мурах є невеликі гачечки, які допомагають їм залазити на вертикальні поверхні.

Раніше існувала думка, що всі мурахи мають мурашину кислоту, якою захищаються. Але насьогодні доведено, що таку отруйну речовину має лише один вид мурах – форміціни.

Мурахи одні з найдрібніших видів комах. Разом з тим вони одні з найбезпечніших.

Завдяки мурахам часто передбачають погоду (якщо мурахи дуже метушаться – буде дощ).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы